Ambasada Republicii Turcia din Bucureşti, Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din România – TIAD şi Asociaţia de Geopolitică Ion Conea – AGIC au organizat în data de 19 martie 2014 conferinţa „TURCIA-ROMÂNIA: Geopolitică şi diplomaţie la Marea Neagră – 135 de ani de relaţii diplomatice.” Activitatea a fost moderată de domnul Güven Güngör – Secretar General al TIAD.
ES Dl. Ömür Şölendil, Ambasador al Republicii Turcia în România, s-a referit în alocuţiunea sa, la relaţiile de colaborare din zona Mării Negre, spaţiu parte al Drumului Mătăsii, zonă importantă pentru comunicare şi comerţ, în care au trăit armonios civilizaţii, culturi şi religii. În prezent, relaţiile dintre România şi Turcia sunt foarte bune, cele două ţări cooperând pe proiectele internaţionale la care sunt parte, în spaţiile euratlantic şi eurasiatic.
ES Dl. Ömür Şölendil a trecut în revistă cadrul juridic şi instituţional şi istoricul colaborării în zona Mării Negre. Evenimentele care au avut loc în anul 1989: căderea Zidului Berlinului, schimbările politice, dispariţia URSS şi destrămarea Pactului de la Varşovia au constituit placa turnantă a actualelor strategii economice, industriale şi culturale promovate de Ankara pentru statele riverane Mării Negre şi din Balcani.. Dezvoltarea economiei de piaţă şi existenţa economiilor complementare a fost importantă pentru dezvoltarea colaborării în domeniul comercial, ştiinţific, cultural. Printre membrii fondatori OCEMN s-au numărat Turcia, România, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Moldova, Ucraina. Acestora li s-au alăturat – cu statut de observator – Grecia şi Serbia. Germania, SUA, Austria, Belarus, Cehia, Franţa, Croaţia, Polonia, Tunisia, Israel. Colaborarea a devenit realitate prin semnarea în iulie 1992 a Convenţiei de la Istanbul. Obiectivul cel mai important a fost ca zona Mării Negre să devină o zonă a păcii. În acest cadru, care a creat facilităţi pentru dezvoltarea comerţului şi a serviciilor, s-au desfăşurat consilii, reuniuni la nivel înalt.
Colaborarea militară, pentru a asigura stabilitatea şi dezvoltarea politică, a fost posibilă ca urmare a proiectelor The Black Sea Naval Force (state membre sunt România, Turcia, Bulgaria, Georgia, Rusia, Ucraina), şi Black Sea Harmony – care presupune colaborarea forţelor armate în special împotriva terorismului.Relaţiile dintre Turcia şi România sunt istorice, de dinaintea formării Imperiului Otoman, în timpul migraţiilor din Asia, din perioada selgiucidă şi perioada pre-otomană. În 1878, după Războiul de Independenţă, Imperiul Otoman a fost printre primele ţări ce au recunoscut statul român. Primul ambasador turc a fost numit la Bucureşti în 1878. Aniversarea a 135 de relaţii diplomatice bilaterale a fost marcată cu fast în 2013 la Istanbul şi Bucureşti. În cei trei ani de când se află la post, relaţii bilaterale au foarte bune, în ceea ce priveşte structura juridică, şi relaţiile la nivel înalt, relaţii interparlamentare, vizite reciproce, relaţii economice şi comerciale. Relaţiile culturale bilaterale se desfăşoară prin Centrele culturale Yunus Emre din Bucureşti şi Constanţa şi prin Institutele Culturale Române Dimitrie Cantemir din Ankara şi Istanbul.
Comunitatea turcă şi tătară din România şi Turcia, reprezintă un pod de legătură între statele riverane Mării Negre este reprezentată în structurile parlamentare şi are asociaţii şi uniuni puternice în România. Comunitatea turco-tătară sprijină populaţia tătară din Crimeea şi Turcia consideră, ca de altfel România, că referendumul din Crimeea este ilegal şi ilegitim. Turcia invită părţile la găsirea de soluţii amiabile, prin negocieri. Viitorul Mării Negre nu va fi negru.
ES Dl. Ömür ŞÖLENDIL a mulţumit pentru sprijinul acordat de către România Turciei în cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeană, drum pe care Turcia e hotărâtă să meargă cu paşi fermi. Turcia merită să fie membru UE datorită evoluţiilor sale economice, dar hotărârile politice ale unor ţări europene trebuie considerate doar staţionări temporare.
Vicepreşedinte al Asociaţiei de Geopolitică Ion Conea – dr. Vasile Simileanu – a detaliat motivele organizării acestei conferinţe. geopolitic, Turcia este un actor foarte important nu numai la Marea Neagră, ci şi în Europa şi în Asia, de o mare importanţă economică şi ca partener NATO este furnizor de securitate în zona Mării Negre. După 1989, România şi Turcia au iniţiat programe cu caracter geopolitic şi geostrategic. România a fost susţinută de Turcia pentru aderarea la NATO, şi efortul comun a consolidat strategiile în zona strâmtorilor de la Marea Marmara şi controlul Mării Negre. În acelaşi timp, s-a format OCEMN, la care România şi Turcia au fost iniţiatori, chiar dacă evoluţiile au fost sinusoidale ca urmare a acţiunilor geopolitice întreprinse de Franţa şi Rusia. În ce priveşte strategia, Turcia a iniţiat aplicaţii comune în spaţiul NATO. Când Turcia a deţinut preşedinţia Black Sea For, colaborarea a fost la cel mai înalt nivel, şi s-au petrecut evenimente foarte interesante şi plăcute pentru noi. Turcia este o putere economică, care a realizat adevărate salturi economice. Dacă iniţial pe piaţa românească pătrunseseră firme mici, au urmat şi firme puternice. Dl. Prof Taksin Gemil ne-a prezentat mediul academic şi ştiinţific din Turcia, unde există universităţi moderne, cadre universitare bine pregătite în Occident. O parte din membrii comunităţii turco-tătare din România au studiat la universităţile din Turcia.
Rădăcinile relaţiilor Turcia România sunt istorice şi culturale. În prezent, colaborarea bilaterală a demonstrat că există potenţial. Dr. Vasile Simileanu şi-a exprimat speranţa că vom fi alături de tătarii crimeeni în situaţia neplăcută în care se află în prezent şi că, geopolitic, Turcia va beneficia de sprijinul României în drumul spre Uniunea Europeană. În acelaşi timp, a prezentat colaborarea sa de succes cu Ambasada Turciei, după venirea la post a E. S. Dl. Ömür ŞÖLENDIL, care a avut ca rezultat apariţia numerelor din revista GeoPolitica dedicate Turciei: Turcia – Punte eurasiatică şi Turcia Diplomaţie şi putere şi activităţile realizate cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, cu Institutul de Turcologie şi Studii Central-Asiatice din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj şi cărţile despre Turcia apărute la Editura Top Form.
Domnul Necat Bahadîr, consilier comercial al Ambasadei Republicii Turcia de la Bucureşti a vorbit despre existenţa unei baze de date disponibile pentru firmele din Turcia care se interesează de oportunităţile existente în România şi a prezentat situaţia schimburilor comerciale dintre cele două ţări, arătând că la nivel macroeconomic, economia turcă a fost în creştere în ultimii 4 ani. În România, există 6.500-6.600 firme cu capital turcesc active (fără a include firme din ţări terţe). Vânzările efectuate de firmele turceşti cuprind următoarele categorii de produse: electrice, electrocasnice, bancare, lemnoase, 2% din servicii şi multe altele. Domnia Sa a prezentat şi aspecte legate de taxele vamale şi distribuţia produselor.
În finalul prezentărilor, Domnul Murat Demiray, vicepreşedinte al TIAD, a vorbit cu afecţiune despre alegerea sa de a se stabili în România şi viaţa sa aici, amintind că activităţile TIAD şi DEIK sunt apreciate în mediul de afaceri complex al spaţiului euratlantic şi, implicit, în România.
drd. Güven GÜNGÖR
[…] Güven GÜNGÖR – Turcia-România: Geopolitică şi diplomaţie la Marea Neagră […]