Societatea Intervenţii Active în Atmosferă SA are originea în cadrul societăţii SC General Conf Grup SRL, înfiinţată în anul 1994, societate cu capital privat, integral românesc, ce s-a impus pe piaţa echipamentelor de protecţie a muncii, furnizând echipamente în diferite domenii de activitate, cum ar fi: industria metalurgică, alimentară, construcţii, industria producătoare de maşini şi telecomunicaţiile.
În anul 2010, General Conf Grup SRL a fost licenţiată ca operator în activităţi privind combaterea căderilor de grindină prin intervenţii active în atmosferă, în cadrul Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină, Moldova 1 Iaşi.
Împreună cu alte societăţi româneşti şi prin cercetări ştiinţifice proprii, cât şi prin dezvoltarea proprie a bazei tehnico-materiale şi umane, specifice domeniului, entitatea a dezvoltat capabilităţi în domeniul intervenţiilor active în atmosferă, prin urmare, în prezent, participă la activităţi privind:
I. Reducerea efectelor fenomenelor meteorologice cu potenţial distructiv precum grindina, seceta, ceaţa, îngheţurile târzii de primăvară, ce pot aduce prejudicii terenurilor şi culturilor agricole din România.
-
Intervenţii Active în Atmosferă SA, membru fondator al Proiectantului General al Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor – GIE, realizează activităţi de cercetare în domeniul activităţilor privind intervenţiile active în atmosferă
În calitate de membru al Proiectantului General al Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor – GIE, conform Legii nr. 173/2008, privind intervenţiile active în atmosferă şi a HG nr. 601/2009, privind Normele de aplicare a legii, societatea Intervenţii în Atmosferă SA participă la:
-
elaborarea concepţiei de dezvoltare a Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (Sistem), precum şi a tehnologiilor de realizare a intervenţiilor active în atmosferă;
-
elaborarea documentaţiilor de dezvoltare a Sistemului şi a elementelor din structură, în conformitate cu cerinţele de dezvoltare ale acestuia;
-
elaborarea programului de implementare a Sistemului pe termen lung (strategia de dezvoltare a Sistemului);
-
realizarea strategiei şi activităţilor de cercetare şi dezvoltare tehnologică privind intervenţiile active în atmosferă, precum şi alte activităţi conexe acestora;
-
realizarea programelor experimentale privind creşterea / uniformizarea precipitaţiilor utilizând: tehnologia rachetelor, tehnologia aviaţiei, teh-nologia generatoarelor terestre şi tehnologia baloanelor cu heliu;
-
realizarea programelor experimentale privind combaterea căderilor de grindină, utilizând: tehnologia aviaţiei, tehnologia generatoarelor terestre şi tehnologia baloanelor cu heliu;
-
elaborarea studiilor de fezabilitate, a documentaţiilor de omologare privind omologarea Unităţilor de Combatere a Căderilor de Grindină, precum şi activităţi de cercetare / dezvoltare, aşa cum sunt prevăzute în HG nr. 256/2010 privind aprobarea Programului de realizare a Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor.
Societatea Intervenţii Active în Atmosferă SA are contracte de colaborare cu persoane fizice şi juridice din diverse ţări: Franţa, Germania, Spania, Grecia, Bulgaria, Republica Moldova, Serbia, Republica Sud Africană şi Brazilia în realizarea unor teme de cercetare în domeniul intervenţiilor active în atmosferă susţinute în cadrul sesiunilor de comunicări ştiinţifice internaţionale şi în realizarea de teste experimentale aferente acestora.
-
Intervenţii Active în Atmosferă SA în calitate de Operator licenţiat în Unităţile de Combatere a Căderilor de Grindină
În calitate de Operator licenţiat, conform Legii nr. 173/2008, privind intervenţiile active în atmosferă, şi a HG nr. 601/2009, privind Normele de aplicare a legii, societatea desfăşoară activităţi în 6 Unităţi de Combatere a Căderilor de Grindină prin 87 de Puncte de Lansare din structura acestora, protejând o suprafaţă de cca. 2,8 milioane ha.
Activităţile de combatere a căderilor de grindină se realizează cu respectarea prevederilor stabilite prin Programul de Omologare aprobat în conformitate cu prevederile legii privind intervenţiile active în atmosferă.
Pentru combaterea căderilor de grindină, intervenţiile active în atmosferă se realizează prin dispersia agentului activ de însămânţare (iodura de argint) în formaţiunile noroase cu pericol / sau potenţial de formare a grindinei.
Informaţia radar necesară identificării şi localizării celulelor cu potenţial de grindină se asigură atât de către Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) prin sistemul SIMIN, cât şi din surse complementare (informaţii furnizate de sateliţii meteo, precum şi prin sistemele meteorologice similare ale ţărilor învecinate pe baza datelor oficiale publice oferite de acestea), prelucrate prin softuri specializate cum ar fi: OMNIWXTRAC, ASU-MRL, IRIS, TITAN, precum şi alte soft-uri de specialitate.
Exemplu al structurii orizontale şi verticale
şi al parametrilor caracteristici unui OI de categoria a II-a
Mai sus este prezentată o imagine radar, după soft-ul ASU-MRL, în care se regăseşte un exemplu de obiect de intervenţie – categoria II, ce descrie o celulă convectivă cu pericol de grindină, aflată în prima fază, numită faza de dezvoltare. Zona reflectivităţii Z=45dBZ coboară până la sol şi H45 a atins linia nivelului de ambiguitate, având tendinţa de dezvoltare rapidă.
În cele mai multe cazuri poate apărea în zona de dezvoltare viitoare ca streaşină a radio ecoului, astfel: dZmax/dt > 0,5 dBZ/min, dH35/dt > 0,1 km/min, dΔqm/dt > 0,2 kg/m2min, dΔM25 > 0 sunt parametrii a căror creştere este specifică OI de categoria a II-a.
Activitatea de intervenţii active în atmosferă contribuie la:
-
reducerea vulnerabilităţii economiei şi a populaţiei faţă de fenomenele meteorologice extreme;
-
creşterea accesului fermierilor la servicii de management al riscurilor clima–tice, dezvoltarea teritorială echilibrată şi creşterea calităţii vieţii în mediul rural;
-
consolidarea colaborării internaţionale în domeniul intervenţiilor active în atmosferă.
-
Intervenţii Active în Atmosferă SA în calitate de Operator licenţiat pentru realizarea de teste experimentale privind creşterea / unifor-mizarea precipitaţiilor cu utilizarea tehnologiei aviaţiei, rachetelor, generatoarelor terestre şi a baloanelor cu heliu
În calitate de Operator licenţiat, pentru realizarea de teste experimentale privind creşterea / uniformizarea precipitaţiilor cu utilizarea tehnologiei aviaţiei, rachetelor, generatoarelor terestre şi a baloanelor cu heliu, Intervenţii Active în Atmosferă SA a realizat în perioada 2019-2022 teste experimentale în cadrul „Programelor experimentale prin experimente locale de mică amploare pentru creşterea / uniformizarea precipitaţiilor în regiunile: Banat, vestul Olteniei, sud-estul şi nord-nord-estul României” şi al „Programelor experimentale prin experimente locale de mică amploare pentru alte aplicaţii din domeniul mo-dificării vremii”.
În urma desfăşurării experimentelor s-a putut constata o creştere locală a cantităţii de precipitaţii măsurate prin staţiile meteorologice ANM, cu cca. 5-10 l/mp, în plus faţă de cea stabilită prin prognoza meteorologică.
Urmare a rezultatelor obţinute, sunt în curs de elaborare tehnologiile de intervenţii active în atmosferă şi procedurile operaţionale care vor face parte din programele de omologare pentru fiecare din experimentele realizate.
După elaborarea tehnologiilor de intervenţii active în atmosferă, a procedurilor operaţionale şi a programelor de omologare se poate trece la experimente ştiinţifice cu obiectiv funcţional.
II. Pregătirea şi perfecţionarea profesională a personalului din cadrul Unităţilor de Combatere a Căderilor de Grindină
Prin cursuri de pregătire şi perfecţionarea profesională organizate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării, per-sonalul a dobândit certificate de calificare pentru poziţia de operator punct de lansare, agent de securitate şi artificieri. Astfel, aproximativ un număr de 1.600 angajaţi ai societăţii sunt pregătiţi pentru a combate căderile de grindină din ţara noastră.
În cadrul societăţii noastre activează un număr de 22 doctori în ştiinţe, 12 doctoranzi şi mai mulţi masteranzi în domenii specifice activităţilor privind intervenţiile active în atmosferă, implicaţi activ şi continuu în cercetarea ştiinţifică în domeniu.
Pentru asigurarea formării profesionale în specialitatea Operator Punct Lansare a fost înfiinţată şi autorizată de Ministerul Muncii Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice Fundaţia Culturală General Conf Grup.
Programele de formare profesională desfăşurate de Fundaţia General Conf Grup se realizează cu formatori din cadrul societăţii Intervenţii Active în Atmosferă SA, ce deţin certificate de calificare ca formator, recunoscute de cele două ministere menţionate şi pe baza suporturilor de curs aprobate.
III. Colaborarea cu forumuri ştiinţifice naţionale şi internaţionale
pe linia cercetărilor în dezvoltarea tehnologiilor de intervenţii active
în atmosferă
În dezvoltarea şi utilizarea tehnologiilor de intervenţii active în atmosferă şi mai cu seamă în ceea ce priveşte analizarea şi monitorizarea efectelor acestora asupra solului, apei, aerului şi culturilor agricole, societatea noastră derulează memorandumuri de colaborare cu mediul academic şi universitar din ţară şi străinătate, respectiv:
-
Academia Română – Institutul Naţional de Cercetări Economice (INCE) – Centrul de Studii şi Cercetări pentru Biodiversitatea Agrosilvică – Me-morandum coordonat de către Directorul General INCE, prof. univ. dr. Luminiţa CHIVU;
-
Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) – Memorandum coordonat de către Preşedintele ASAS, prof. univ. Emerit, dr.H.C. Valeriu TABĂRĂ;
-
Academia Oamenilor de Ştiinţă din România – Memorandum coordonat de către Şefa Secţiei Ştiinţe Agricole, prof. univ. dr.H.C. Agatha POPESCU.
Societatea noastră desfăşoară şi o intensă activitate de cercetare ştiin-ţifică în domeniul modificării locale a vremii. În acest sens, personalul societăţii noastre a participat la cursuri de specializare în domeniul schimbărilor climatice, organizate de universităţi de prestigiu, precum şi la conferinţe şi simpozioane organizate pe plan mondial pe această temă, după cum urmează:
-
Cursuri privind „Weather modification” organizat de „Nanjing University of Information Science & Tehnology” – China;
-
Cursuri privind „Weather modification held by World Meteorological Organisation Regional Trading Center Beijing” – China;
-
Congresul „The 5th International Rain Enhancement Forum (IREF)”, organizat de National Center of Meteorology (Enhancement) – Conrad Abu Dhabi – Emiratele Arabe Unite.
-
Congresul „The 6th International Rain Enhancement Forum (IREF)”, organizat de National Center of Meteorology (Enhancement) – Conrad Abu Dhabi – Emiratele Arabe Unite.
Coments