– editura Top Form Bucureşti, 2021 –
Terorismul reprezintă o ameninţare globală care nu ţine cont de principiile fundamentale ale legii, ordinii şi drepturilor omului. Din aceste motive, combaterea terorismului nu cade doar în sarcina instituţiilor statelor care acţionează în direcţia prevenirii şi combaterii atentatelor teroriste ci reprezintă o responsabilitate a întregii societăţi civile.
Terorismul modern, sfidând normele şi legile războiului convenţional, îşi dirijează atacurile asupra populaţiei civile, care reprezintă o ţintă facilă şi eficientă pentru terorişti. Tehnica atacurilor nediscriminatorii sporeşte panica generală şi induce sentimentul de insecuritate în rândul populaţiei, oricine, oriunde, oricând putând fi victima următorului atentat terorist. Această ame-ninţare subminează posibilitatea populaţiei de a duce o viaţă normală iar când rutina cotidiană a fiecărui individ trebuie să cuprindă şi un plan de acţiune în cazul unui potenţial atentat terorist viaţa acestuia devine încărcată de anxietate. (…)
Aşadar, terorismul este un război psihologic, o exprimare a influenţei sociale care foloseşte propria imaginaţie a victimei împotriva sa. Ţinta lui este să izoleze individul de grup, să fragmenteze o societate într-o masă de indivizi înspăimântaţi, care se ascund şi nu sunt în stare să-şi continue viaţa socială. Mai mult, grupările teroriste intenţionează să submineze credinţa indivizilor în valorile colective ale societăţii în care trăiesc, amplificând ameninţarea potenţială până la un punct în care siguranţa pare să aibă o importanţă mai mare decât toate celelalte valori socio-politice asumate.
Coments