dr. Donila PIPA
Abstract. This paper aims to examine gender equality as a cornerstone in the growth of democracy and as an opportunity for the Albanian mentality to integrate into the European family. Gender equality is based on the principle of equality between men and women in all economical, political, and social areas. Real equality between women and men can be achieved only if we all together achieve the formal and substantive equality, being considered as an equality of equal opportunities by equal respecting between men and women, and it affects economic development and regional stability in the XXI century. Gender equality in terms of employment and equal pay for men and women is related to the Treaty of Rome in 1957 and gives to men and women the opportunity to feel and be equal to the area of employment without gender discrimination.
Introducere
Lumea noastră este incompletă, neschimbată şi nedreaptă fără participarea în mod egal a bărbaţilor şi a femeilor. Fiecare dintre noi colaborând cu alţii poate să facă ceva ca să aducă schimbarea.
Conceptul de egalitate de şanse între femei şi bărbaţi este un concept larg care are o bază fiziologică, socială, psihologică şi de drept. Ea se leagă de viaţa femeilor nu doar acasă, dar şi la lucru, în comunitate, ca mamă, soţie, studentă, cetăţean, politician, etc.
Femeile sunt un sistem de valori care influenţează structura unei societăţii. Separarea populaţiei bazându-se pe sex este echilibrată, femeile deţin aproximativ 50% din populaţia Albaniei.
Egalitatea în şanse înseamnă o participare egală a femeilor şi a bărbaţilor în toate domeniile vieţii, poziţie egală între ei, posibilităţi şi şanse egale pentru a se bucura de drepturi şi pentru a îndeplini obligaţiile în societate, profitând în acest caz în mod egal.
Materialul şi metoda
Pentru a realiza acest articol am ales informaţii din perioada 2012-2014.
Am luat ca punct de vedere Raportul intern al Facultăţii de Drept, Universi-tatea Vitrina, Tirana. În acelaşi timp m-am bazat pe o bibliografie largă privind aspectul intern şi internaţional.
Noutatea acestui articol constă în faptul că acest studiu este bazat pe un chestionar care a fost realizat la Universitatea Vitrina, luând în considerare ideile şi opinia cadrelor didactice din această Universitate.
Femeia, un actor important în lumea globală
Sistemul de învăţământ reprezintă posibilitatea de a se angaja şi a crea o valoare pentru femei, ca actori importanţi ai lumii globale.
În afară de faptul că este un drept fundamental şi o valoare comună, egalitatea în şanse rămâne o condiţie necesară pentru creşterea economică, pentru piaţa muncii şi în special pentru garantarea coeziunii sociale într-o societate modernă.
Egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei, participarea la procesele de hotărâre, socio-economice simbolizează în acelaşi timp şi o societate matură în toate domeniile sale.
În comparaţie cu anii din urmă, în Albania, unde femeia era o mamă bună, casnică, ea azi este directoare, menajeră sau afaceristă puternică, un actor important în societate.
Tab. nr. 1. Care este raportul între cadrele didactice la Universitatea Vitrina?
Trupa academică |
Trupa academică |
27 profesori |
22 profesori |
15 femei |
15 femei |
Sursa: Raportul intern, Facultatea de drept, 2013, p. 45/46
Dacă ne referim la Raportul intern din tab. nr. 1, observăm că, majoritatea corpului academic şi administrativ sunt femei. În domeniul educaţiei domină genul feminin. Acest lucru arată că mentalitatea în Albania s-a schimbat, şi femeile caută să-şi găsească locul în societate cu profesionalism şi fără discriminare în domeniul educaţiei.
Chestionate ele arată că indiferent că sunt tinere şi majoritatea au şi copii, nu vor să rămână casnice, indiferent că lucrează, iar în acelaşi timp fac şi treburile de casă.
Provocarea societăţii albaneze pentru egalitate de şanse între femei şi bărbaţi o să aibă influenţă numai dacă toţi actorii au parte şi responsabilităţi egale pentru a privi discriminarea pe bază de gen într-o viziune nouă.
Tab nr 2. Există o diferenţă la salariu între bărbaţi şi femei?
Există o diferenţă la salariu între femei şi bărbaţi? |
Da |
Nu |
% |
20% |
80% |
Sursa: Elaborat de autor după statisticile luate
din Raportul intern al Universităţii Vitrina, 2013
Luând în considerare tab. nr. 2 observăm că nu există o diferenţă de salariu între bărbaţi şi femei, cel puţin la această instituţie privată. Cei chestionaţi au răspuns că nu există o diferenţă de salariu, bazându-se pe diferenţa de egalitate de şanse.
Femeile au început să-şi aprecieze drepturile lor. Indiferent de faptul că există o mentalitate masculină unde domină bărbaţii, totuşi femeia albaneză trebuie să fie un actor important în aceeaşi măsură cu bărbaţii.
Dezvoltarea democraţiei vine prin egalitatea de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi
Protejarea şi respectarea drepturilor omului sunt paşi importanţi morali, politici ai fiecărui stat democratic şi reprezintă o instituţie importantă din punct de vedere constituţional şi legal.
În acelaşi timp, respectarea drepturilor oamenilor este o posibilitate nu doar pentru un stat de drept, dar şi pentru întreaga societate. O societate matură este legată de respectarea, protejarea şi promovarea drepturilor oamenilor.
Conceptul de egalitate de şanse este un indicator esenţial social, prin care se măsoară nivelul emancipării societăţii, a mentalităţii albanezilor în legătură cu poziţia femeilor şi rolul lor în aspect egalităţii de şanse.
Legea pentru apărarea împotriva discriminării prevede unele forme de discriminare a unei persoane sau al unui grup de persoane; discriminare directă, indirectă, legată de împrietenirea cu alte persoane sau hărţuire etc.
Mentalitatea şi societatea albaneză s-au maturizat în legătură cu egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi.
Femeile sunt un actor important în lumea globală, dar încă la poziţiile dominante şefi sunt bărbaţii, de multe ori acest lucru există pentru că avem o discriminare indirectă pentru femei la poziţiile importante, iar de multe ori femeile se discriminează între ele. Uneori mentalitatea bărbaţilor nu vede femeia ca o rivală sau şefă, ci doar o soţie bună şi o mamă bună.
Femeile azi caută drepturile lor şi sunt un actor important în toate domeniile, ocupând posturi în domeniul economic, politic, social, în poziţiile dominante care erau doar un domeniu a bărbaţilor.
Pentru a avea o democraţie funcţională şi pace, fiecare stat trebuie să pună un accent important pe egalitatea de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi ca o posibilitate pentru dezvoltarea şi mersul înainte a unei societăţi în lumea globală.
Eliminarea discriminărilor după criteriul de sex – vizibile sau discrete – este una dintre condiţiile necesare pentru construirea unei societăţi echitabile şi pentru evoluţia spre progres, aceasta presupunând implicarea efectivă a autorităţilor statului şi a fiecărui om politic în parte.
Albania este o ţară candidată în procesul de integrare la Uniunea Europeană. Una din cerinţele importante este egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi. Acest lucru se bazează pe Constituţia Albaniei, strategiile naţionale privind egalitatea de şanse, ratificarea Convenţiilor care se leagă cu acest fenomen global.
Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi se poate face doar dacă se realizează egalitatea formală cu cea reală, realizându-se o strategie pentru a avea o dezvoltare durabilă şi la care să participe toate grupele de interese. Doar prin procesul integrării se poate ajunge la aplicarea şi folosirea politicii în domeniul de egalitate de şanse şi de tratament egal între femei şi bărbaţi.
Concluzii
Noi suntem femei! Pentru a avea o democraţie durabilă, trebuie să existe politici în orice ţară, unde se pune accentul pe diversitatea drepturilor şi a egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, ca o posibilitate pentru a merge înainte şi a se dezvolta în lumea globală.
Femeile sunt un sistem de valori care influenţează structura societăţii. Separarea populaţiei bazându-se pe sex este echilibrată, femeile reprezintă aproximativ 50% din populaţia albaneză.
Egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei este componentă importantă a consolidării democraţiei dar dacă nu există politici pentru a reduce inegalitatea între bărbaţi şi femei, procesul nu poate fi complet.
Egalitatea de gen trebuie să constituie un obiectiv central al oricărei democraţii care doreşte să ia masuri ca opiniile femeilor şi bărbaţilor să se bucure de aceeaşi greutate şi influenţă.
Provocarea tuturor constă în aplicarea măsurilor prevăzute pentru a avea o societate unde se respectă egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, unde se stimulează şi promovează egalitatea de şanse şi de tratament, indiferent de inegalităţile sexuale.
Bibliografie
-
Aleanca Gjinore për Zhvillim,(2008), Të drejtat e grave në kontekstin etë drejtave të njeriut,Tiranë, 2008,
-
Ministria e Punës, Çështjeve Sociale dhe Shanseve të Barabarta(2012), Strategjia Kombëtare për barazinë gjinore dhe reduktimin e dhunës në familje, 2011-2015, Tiranë, 2008,
-
Shkolla e Magjistraturës, Çështjet e Barazisë Gjinore, 2008-2010, Tiranë, 2010,
-
Gruaja shqiptare dhe problemi i barazisë gjinore, Tiranë, 2010;
-
Ligjinr.9970, datë 24.7.2008, Për barazinë gjinore në Shqipëri, Tiranë, 2008,
-
Ligji nr.10221, datë 4.2.2010, “Për mbrojtjen nga Diskriminimi, Tiranë, 2010,
-
Konventa për Eliminimin e të gjitha formave të Diskriminimit ndaj grave, 1979
-
www. instat.gov.al
-
www.kmd.al
3
Coments