Institutul de Training, Studii şi Cercetări pentru Sisteme de Vehicule Fără Pilot (ITSC-SVFP) a venit ca o continuare a eforturilor domnului Octavian ISAILĂ în domeniul dronelor şi s-a format în timp, membrii fondatori fiind în mare parte persoane pe care le-a cunoscut în domeniu de-a lungul timpului şi care au spus DA în vara anului 2015, atunci când s-au demarat procedurile pentru înfiinţarea acestuia.
Începem cu precizarea că ITSC-SVFP este o asociaţie neguvernamentală şi non-profit şi a fost fondat de 14 persoane fizice, profesionişti şi/sau pasionaţi de acest domeniu, care activează în domeniu sau au legătură, prin specificul activităţilor desfăşurate, cu vehiculele fără pilot la bord. Astfel, avem printre membrii fondatori persoane care desfăşoară activităţi de zbor comerciale aproape zi de zi, absolvenţi ai facultăţilor cu profil aeronautic (de aeronautică / academie tehnică) ce îşi desfăşoară activitatea în sectorul privat, proprietari de terenuri de zbor acceptate, oameni care au lucrat în domeniul aeronauticii civile sau militare, piloţi de aeronave ultra-uşoare, specialişti în accesarea şi implementarea fondurilor europene sau specialişti în domeniul asigurărilor aeronautice. De asemenea, ITSC-SVFP are ca membrii companii private ce îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu sau domenii conexe.
Toţi aceştia au realizat că doar împreună se pot realiza proiecte majore în acest domeniu extrem de specializat. Având în vedere experienţa partenerilor vestici, membrii ITSC-SVFP sunt conştienţi de faptul că elaborarea unei legislaţii corecte şi aplicabile în acest domeniu inovativ se poate realiza doar prin lobby organizaţional. Din acest motiv considerăm că experienţa noastră acumulată în timp, precum şi experienţa practică ne recomandă şi ne permit să avem păreri pertinente pe care să le punem la dispoziţia specialiştilor care elaborează legislaţia în domeniu.
De asemenea, Institutul este afiliat la Federaţia Naţională pentru Învăţământ şi Formare Profesională, şi prin aceasta la Asociaţia Europeană a Artizanatului şi a Între-prinderilor Mici şi Mijlocii (UEPAME), Asociaţia Mondială a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (WASME) şi Consiliul European pentru Întreprinderi Mici şi Iniţiativă Antreprenorială.
De ce la Mediaş? În luarea acestei decizii membrii ITSC-SVFP au avut în vedere faptul că Mediaşul este o zonă importantă pe harta industriei aeronautice româneşti. Aici şi-a desfăşurat activitatea savantul Hermann Oberth, până de curând a funcţionat Şcoala Militară de Maiştrii de Aviaţie „Traian Vuia”, şi să nu uităm că în anul 1941, la Mediaş luau fiinţă Atelierele de Stat pentru Aeronautică Mediaş „ASAM”.
Încă de la înfiinţare, ITSC-SVFP a urmărit să inoveze în domeniul dronelor, astfel vă prezentăm o mică parte dintre proiectele finalizate sau aflate încă în derulare:
Zona Naţională de Testare pentru Sisteme de Vehicule Fără Pilot cu o suprafaţă de 153 km pătraţi a Institutului în cadrul bazei aeriene din Târgovişte
ITSC-SVFP a pus bazele unei zone segregate special pentru zboruri de antrenament şi teste de drone în România, aflată pe drumul care duce de la Bucureşti la Târgovişte, în parteneriat cu unul dintre membrii Institutului nostru, compania Aerogetic – baza de test de drone privată în apropierea localităţii Mircea Vodă.
Realizarea şi lansarea în premieră a Sistemului Naţional de Alertă şi Notificare a operatorilor şi piloţilor de drone
„Sistemul Naţional de Alertă şi Notificare a Operatorilor de Drone” a fost un prim pas în încercarea de a soluţiona o parte din problemele cu care membrii comunităţii operatorilor de drone se confruntă şi anume evitarea unor incidente de zbor. Acesta a fost lansat oficial în luna ianuarie a anului 2016. El este o parte a unui sistem mult mai complex care, în cazul în care ar fi fost implementat la nivel naţional, ar fi permis înregistrarea dronei şi solicitarea online a aprobărilor de zbor de către operatori.
Prima asigurare de răspundere civilă pentru drone din România
După luni întregi de muncă în colaborare cu dl. Doru Obreja, specialist în asigurări aeronautice şi Director al Departamentului de Aviaţie al unei companii de profil, prima asigurare de răspundere civilă pentru drone din România: asigurare cu răspundere de maxim un milion de euro pentru pagube aduse terţilor şi 300 de mii de euro în caz de deces. Totodată preşedintele de onoare, fondator, domnul Isailă deţine prima dronă identificată oficial în România – YR-D0001 şi a efectuat prima transmisiune live cu drona şi transmisiuni internaţionale în direct cu drona la TVR1, TVR HD, TVR+, TVR Internaţional.
Proiecte aflate în curs de dezvoltare
Împreună cu o serie de firme şi membrii ai Institutului am dezvoltat un echipament care se află în ultimele faze de testare. Echipamentul denumit SkyRover este o platformă multirol de tip aripă fixă şi motorizare electrică, cu o masă maximă la decolare (MTOW) de 4,5 kg, cu un timp de zbor de aproximativ două ore şi care poate echipa o varietate de echipamente şi senzori, în funcţie de misiunea pentru care se utilizează. Echipamen-tul a fost dezvoltat şi realizat exclusiv din surse proprii de finanţare.
Un alt proiect al Institutului constă în dezvoltarea unui echipament de tip aripă fixă cu MTOW de 45 kg denumit Zamolxis. În acest moment Institutul caută parteneri şi finanţare pentru a putea demara acest proiect şi a dezvolta acest echipament.
Coments