AQUAPROIECT (www.aquaproiect.com) este o companie renumită de proiectare, studii şi consultanţă în domeniul managementului apei şi ingineriei de mediu, cu o experienţă de peste 60 de ani şi o gamă largă de activităţi, specializată în lucrările de regularizare a cursurilor de apă şi de protecţie împotriva inundaţiilor, proiectare de lucrări hidraulice (diguri şi rezervoare de depozitare, devierea cursurilor de apă şi canale de aducţie, baraje, sisteme de furnizare a apei şi sisteme de canalizare), sisteme de irigare, lucrări de construcţii civile, drumuri şi poduri, depozitări de deşeuri, geodezie, geologie, studii de protecţie a mediului şi inginerie şi studii despre managementul apelor mici, mijlocii şi mari, asistenţă tehnică, consultanţă, urmărirea comportamentului construcţiilor şi documentaţii pentru permise şi autorizaţii.
În prezent, AQUAPROIECT SA are peste 130 de angajaţi, cu specialişti care acoperă multe domenii de specializare (hidraulică, recuperare de terenuri, inginerie civilă, mecanică / hidromecanică, automatizare, drumuri şi poduri, hidro-energie, arhitectură, mediu, geotehnică / geologie, topografie / geodezie, specialişti SGI, experţi în sănătatea şi securitatea ocupaţională, economie, TI etc. În prezent, compania îşi desfăşoară activitatea în sediul din Bucureşti (România) şi două filiale internaţionale – în Erbil, Kurdistan, Regiunea autonomă din Irak şi Chişinău, Republica Moldova.
Înfiinţată în 1953, compania continuă activitatea „Institutului de proiectare pentru construcţii hidraulice”, deţinând majoritatea celor mai buni specialişti români din sectorul studiilor şi proiectării din cadrul fostei Direcţii Generale a Canalului Dunăre – Marea Neagră. Pe parcursul existenţei sale, compania şi-a extins treptat gama de activităţi, reprezentând în ziua de astăzi o putere dominantă pe piaţă, acoperind o multitudine de activităţi. Tipurile de activităţi pe care compania le desfăşoară sunt prezentate mai jos, împreună cu numărul de ani de activitate în fiecare domeniu:
- Studii de mediu şi de management al apei, inclusiv studii hidrologice şi hidraulice, planuri de management al bazinelor de apă şi hărţi de control al inundaţiilor. În timp compania şi-a desfăşurat activitatea în domeniul studiilor de management al apei din 1959 de când fost inclusă în Comitetul de Stat al Apelor din România şi a început să elaboreze planuri de management al apei pentru bazinul hidrografic naţional, din 1991 a demarat şi studiile de protecţie a mediului datorită cererii tot mai mari şi diversificate a pieţei pentru servicii sociale în acea perioadă. Compania a realizat un număr semnificativ de proiecte precum evaluări ale impactului asupra mediului, utilizând procedura EIA, studii de echilibru de mediu, precum şi obţinerea permiselor şi autorizaţiilor necesare pentru o gamă largă de lucrări, inclusiv permise pentru managementul apei, autorizaţii de mediu, până la obţinerea de autorizaţii de construcţie.
- Studii şi proiectare pentru managementul cursurilor de apă şi îmbunătăţiri pentru recuperarea terenurilor – sisteme de irigare, sisteme de scurgere, controlul eroziunii solului, regularizarea cursurilor de apă, proiectare de baraje şi lucrări pentru controlul inundaţiilor împotriva eroziunii de coastă şi stabilizare costieră. Acest sector are cea mai mare vechime în activitatea companiei, şi anume 58 de ani.
- Studii şi inginerie în industria petrolieră, de la lucrări de investigare efectuate pentru evaluarea poluării, soluţii de remediere şi proiecte de decontaminare, cu proiecte în curs de desfăşurare.
- Studii de teren (sondaje topografice, studii geotehnice), deţinând cunoştinţele practice tehnice şi echipamentul necesar pentru efectuarea acestor studii. Deşi acest domeniu s-a dezvoltat foarte mult datorită echipamentelor tehnologice nou achiziţionate, compania a efectuat studii de teren încă de la primele proiecte, cu 58 de ani în urmă.
- Asistenţă tehnică în teren şi supravegherea lucrărilor de construcţie. Compania a fost activă în acest domeniu timp de 54 de ani, cele mai multe proiecte efectuate de companie având asistenţa tehnică inclusă.
- Construcţii civile, arhitectură şi proiectarea de lucrări de infrastructură (precum sisteme de furnizare a apei şi/sau de canalizare, staţii de pompare, proiectare de drumuri şi poduri, proiectare de gropi de gunoi ecologice. Compania şi-a desfăşurat activitatea în acest domeniu din 1991, având deci o experienţă de 20 de ani în astfel de proiecte.
- Proiectarea şi urmărirea comportamentului lucrărilor hidraulice (diguri şi rezervoare de depozitare, baraje, extinderi, prize de apă, canale de aducţie şi echipamente hidro-mecanice). Compania are o experienţă de 52 de ani în acest domeniu, proiectând majoritatea digurilor şi rezervoarelor de depozitare din România.
- Sisteme informatice – o experienţă de 9 ani, desfăşurându-şi activitatea în astfel de proiecte din 2004.
Gama de lucrări de inginerie furnizate de SC AQUAPROIECT SA acoperă un proiect de la etapa de pre-fezabilitate, studiul de fezabilitate, elaborarea documentaţiilor tehnice pentru obţinerea autorizațiilor şi permiselor necesare, proiectare tehnică, detalii de execuţie, până la implementarea managementului de proiect, consultanţa pentru specificaţiile din caietele de sarcini, monitorizarea şi supravegherea lucrărilor.
Conducerea AQUAPROIECT se asigură că sarcinile proiectelor sunt îndeplinite în condiţiile adecvate, spre satisfacţia deplină a clienţilor, angajaţilor şi a tuturor părţilor interesate. În prezent, a implementat şi menţine certificarea sistemelor de management al calităţii, mediului, sănătăţii şi securităţii ocupaţionale, responsabilităţii sociale în conformitate cu legislaţia referitoare la calitatea în construcţii, la autorizarea pentru efectuarea de lucrări de construcţii, conform standardelor SR EN ISO 9001:2008, SR EN ISO 14001:2005, OHSAS 18001:2007, SA 8000, precum şi cu cerinţele tuturor regulamentelor în vigoare aplicabile activităţii companiei.
Compania deţine autorizaţiile necesare pentru desfăşurarea activităţilor menţionate mai sus, demonstrându-şi competenţa pe piaţă în timp, pe parcursul a 60 de ani şi a sutelor de proiecte de succes. În plus, compania este membră a organismelor naţionale şi internaţionale din domeniu şi dispune de specialişti de înaltă clasă (doctori în ştiinţe, personal universitar, autori de publicaţii tehnice, inventatori etc.) cu experienţă bogată în proiectarea lucrărilor de dezvoltare a bazinelor de ape curgătoare pentru managementul apelor mici, mijlocii şi mari cu scopul de a le oferi utilizatorilor de apă protecţie împotriva efectelor distructive ale inundaţiilor, dar şi protecţia mediului.
Pe măsură ce apar oportunităţi, compania intenţionează să se dezvolte la nivel internaţional. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.aquaproiect.com.
FEASIBILITY STUDY FOR BASTORA BASIN
FROM GAMASPAN TO GREATER ZAB
Erbil Governorate, Autonomous Region of Kurdistan, Iraq
Proposed hydraulic works downstream of the designed dam Bastora are located in the valley of the same name, a tributary of the Greater Zab River.
Administrative, the sites of the weirs are located in Erbil governorate, the limit of Shaqlawa districts and Dashti Hawler Erbil.
These works consist of 5 small overflow weirs mainly intended for raising the groundwater level in the area.
The water storage will provide water, for different purposes during the drought season:
– Irrigation possibility for agriculture land
– Water supply by raising the underground level.
In the pre-feasibility study were analyzed two locations for each weir and 3 solution for the execution of the weirs:
- Weir made out of Rockfill concrete impervious with a concrete mask
- Weir made out of Rockfill concrete impervious with a geo-membrane mask
- Concrete gravity type.
The final approved solution of weirs type: concrete gravity.
Considering the Hydrological Study and follow-up of the beneficiary’s investment advice, methods of execution of works, and those in the process of execution, but also the needs of similar experience in Kurdistan, it was considered only discharge free version without the use of the hydro-mechanical equipment.
The spillway dam with free level of overflowing is the optimum choice for maximum safety utilization.
It has to be mentioned that it was considered the unreinforced concrete and reinforced concrete to be used for the construction of the weirs, as the most corresponding and efficient solution, observing the small dimensions of the dams and the geological and geotechnical background.
FEASIBILITY STUDY AND DESIGN FOR GUNJREN DAM
Sulaymania Governorate, Mawat Dist., Kurdistan, Iraq
Gunjren Dam site studied is in North East of Iraq, in Southern part of Kurdistan Region – Sulaymania Governorate. Access to the area is made of road between Sulaymania and Mawat. The site studied is located in the high folded zone, approx. 27 km north and northeast of Sulaymania City and 12 km northwest of Chwarta town. Gunjreen proposed dam is located in Cham-I Daraban valley, a tributary of the Aw-e Qala Chuwalan River, which flows into Lesser Zab river.
The Dam has the following purposes:
– Ensuring the debits necessary for irrigation of 308 ha in downstream;
– Ensuring the water flow necessary for the functioning of a micro power of 70 Kv, located downstream of the dam, on the right shore;
– Recreation.
Crest elevation in Gunjren dam, due to the conditions offered by the right slope is to be 881.00 m.a.s.l. The normal water level is to be at 877.00 m.a.s.l and the maximum water level is to be at 680.70 m.a.s.l. The elevation of the bottom outlet will be at 878.83 m.a.s.l., this will help in flushing extra sedimentation and hence longer life of storage.
- Volume of dead storage level (DSL) = 392,270 m3 at elevation 858.75 m.a.s.l.
- Volume of normal water level (NWL) = 3,521,650 m3 at elevation 877.00 m.a.s.l.
- Volume of maximum water level (MWL) = 4,116,342 m3 at elevation 878.83 m.a.s.l.
- Net life storage = 3,521,650 m3 – 392,270 m3= 3,129,380 m3
- Surcharge storage = 4,116,342 m3 – 3,521,650 m3 = 594,692 m3
The accumulation is composed of:
- Rock fill dam with mask of reinforced concrete on the upstream face;
- High water discharger.
Concrete faced rock fill dam
Upstream of the dam will be executed plinth sealing veil. The veil is to seal the dam foundation which has a relatively high permeability.
High water discharger
The surface discharger is located on the left shore, being a reinforced concrete construction. The water is released freely.
Coments