Cristian BARNA
Chestiunea Mării Negre ca limită sau pod către noi provocări şi oportunităţi pentru instituţiile vestice merită un răspuns. Regiunea divide Europa şi Asia geografic şi a fost un pod Vest şi Rusia. Regiunea Mării Negre reprezintă o graniţă nord–sud între UE şi Orientul Mijlociu Lărgit, luând în considerare avansul UE şi NATO pe coasta de vest a Mării Negre, care va afecta atât statele în curs de ascensiune, cât şi pe acelea care sunt deja membre în UE şi NATO.
Sfârşitul Războiului Rece nu a adus regiunii Mării Negre pacea şi stabilitatea dorite. Există conflicte armate în spaţiul post-sovietic: între Armenia şi Azerbaijan, în Georgia (Abkhazian şi Osetian), în Moldova (Transdnestr), în Rusia (Chechen).
Astfel ameninţările militare potenţiale, emergente şi existente în regiunea Mării Negre sunt numeroase. Este dificil de analizat toate tipurile şi aspectele ameninţărilor militare pentru securitatea regiunii, de aceea articolul de faţă se concentrează asupra ameninţării teroriste în regiunea lărgită a Mării Negre.
Coments