Interviu cu Oleksiy DANILOV
Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională, Ucraina
În politică, Oleksiy Danilov aparţine categoriei de oameni care de obicei câştigă Oscaruri în cinema pentru cele mai bune roluri secundare. Pe de o parte, lucrează în politică din anii 1990, lucrând ca primar al oraşului Luhansk, guvernator al regiunii Luhansk şi chiar candidând pentru parlament din partidul Batkiv-shchyna al Iuliei Timoşenko. Dar, pe de altă parte, este imposibil de spus că Danilov a făcut o carieră şocantă. Da, Oleksiy Myacheslavovych a fost întotdeauna undeva lângă vedetele primului eşalon politic, dar el însuşi nu a fost niciodată o asemenea vedetă. Până la numirea sa de către preşedintele Volodymyr Zelensky în funcţia de secretar al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare. În octombrie 2019, Danilov l-a înlocuit pe Oleksandr Danyliuk în Consiliul de Securitate şi Apărare Naţională. De asemenea, nu a fost de acord cu preşedintele cu privire la importanţa şi rolul lui în Echipa Ze!. Zelensky avea nevoie de cineva care să-l înlocuiască rapid pe capriciosul său „însoţitor” politic şi nu s-a gândit la nimic mai bun decât să-l numească pe adjunctul Danyliuk ca secretar al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare.Această decizie părea temporară, dar, după cum ştim, nimic nu este mai permanent decât ceva temporar. Danilov are multe idei. La fel ca şi domeniile de responsabilitate. Prin urmare, este destul de clar că Ukrayinska Pravda a decis să înceapă noul sezon politic cu o conversaţie cu secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare.
Roman KRAVETS / Roman ROMANYUK: Care este planul lui Putin astăzi? Destabilizare internă a Ucrainei?
Oleksiy DANILOV: În ultimele luni, doar ibricul nu a spus că Putin se pregăteşte să atace Ucraina. Ce facem în această situaţie şi cum ne pregătim pentru potenţiale ameninţări? Să începem de la început. Care este planul lui Putin? Este destul de simplu, vorbim despre aceasta în mod public – este distrugerea noastră ca stat. Au anexat Crimeea. Apoi au ocupat o parte din regiunile Doneţk şi Lugansk pentru ca noi să avem această problemă şi să nu mai fim atenţi la ce se întâmplă în Crimeea.
Acum este momentul în care au decis că problema ucraineană trebuie rezolvată.
Acele acorduri de la Minsk, care au fost semnate sub ameninţarea unei mitraliere – exact aşa s-a întâmplat – nu pot fi aplicate în forma în care sunt. Pentru că societatea noastră nu o va accepta, iar acest lucru este destul de înţeles. Trebuie să existe un alt proces.
Există o înţelegere clară că de la 30 octombrie 2021 are loc o răsturnare a întregii situaţii din toate părţile. Numărul mare de trupe de la graniţe nu este o ştire pentru noi. Acesta este o acţiune reală de ameninţare cu care trăim în fiecare zi, în fiecare minut. Şi nu există lucruri imprevizibile aici.
Care este planul lui Putin astăzi? Destabilizare internă a Ucrainei! Dacă are loc doar destabilizarea internă, atunci el va putea folosi această destabilizare pentru a-şi face treaba murdară. Punct. Fără destabilizare internă, va fi mult mai dificil să-şi îndeplinească strategiile pe care şi le-au stabilit.
La nivel global, Putin are un plan de reconstruire a imperiului sovietic, iar fără participarea Ucrainei nu se va întâmpla niciun imperiu, adică poate fi, dar mic (zâmbeşte). Dar, înainte de a pătrunde în grădina altcuiva, Rusia trebuie să facă faţă propriilor sale probleme şi provocări enorme.
Ce vedem azi? Cât despre destabilizarea politică în detrimentul forţelor afiliate Federaţiei Ruse după închiderea posturilor TV, după unele dintre procedurile noastre preventive, le este greu să o facă.
Există o altă direcţie. Aceasta este energie. Ceea ce se întâmplă cu energia în lume nu este doar la noi. Aceasta este o problemă cu mai multe faţete. De ce? Pentru că aici şi COVID, aici şi China, aici şi Taiwan, aici şi India, există o mulţime de procese.
R.K./R.R.: Spuneţi-mi, a existat înainte de decembrie 2021 o şedinţă a Consiliului Naţional de Securitate privind posibila invazie rusă a Ucrainei?
Oleksiy DANILOV: Nu a avut loc o şedinţă separată a Consiliului Naţional de Securitate pe această problemă. Dacă este necesar, va fi. Dar vreau să spun: o dată pe săptămână în această încăpere într-un bloc închis are loc o şedinţă în care se analizează toate situaţiile care s-au petrecut în ultima perioadă de timp.
Suntem clar conştienţi de interesele unei ţări, cine face ce, cine are ce sarcină astăzi. Primim zilnic informaţii despre starea lucrurilor. O analiză are loc în fiecare zi.
Există un grup de aproximativ 18 persoane. Serviciile de informaţii, militare, de securitate şi alte structuri se adună pentru a discuta situaţia. Vă spun un secret, se întâmplă joi.
Preşedintele este informat aproape în fiecare zi.
În prezent, Ucraina s-a consolidat cu schimbări instituţionale importante în do-meniul apărării: a fost adoptată Legea Rezistenţei Naţionale – care prevede crearea trupelor de apărare teritorială şi cooperarea de mobilizare a tuturor guvernelor de stat şi locale -, avem Planul de Apărare, creşterea finanţării pentru armata şi apărarea statului. În altă ordine de idei, aş vrea să menţionez că spiritul militar al forţelor armate ucrainene este ridicat, personal am fost convins de acest lucru în timpul vizitei pe linia de contact. Şi, în general, numărul cetăţenilor gata să apere ţara cu armele în mână, după părerea mea este uriaş!
Dacă este necesar, am precizat clar toate aceste proceduri. În consecinţă, am depăşit toate etapele pregătitoare necesare. Până în prezent, nu există un proces pregătitor direct pentru acţiuni agresive, dacă mâine se va întâmpla ceva grav.
Dacă este mâine, cu siguranţă vom informa publicul despre asta. Anumite procese pot avea loc foarte repede, la care trebuie să răspundem. Cine ar fi crezut că Putin va decide să-i trimită pe aceşti ……. la graniţa lui Lukaşenko?
R.K./R.R.: Migranţi?
Oleksiy DANILOV: Ei bine, aceştia nu sunt migranţi. Este un fel de „armă biologică”. Când oamenii sunt luaţi, sunt trimişi cu rezultate precunoscute, când nimeni din UE nu avea de gând să îi lase să treacă. Păi cum e? Problema suveranităţii fiecărei ţări, inviolabilitatea graniţelor sale, este o sarcină cheie pentru fiecare stat. Încercaţi să mergeţi în Federaţia Rusă într-o astfel de mulţime acum. O altă întrebare este cine şi cum se comportă în această situaţie este o altă chestiune.
R.K./R.R.: Declaraţiile lui Putin despre americani, despre arme chimice – ce este, un fake?
Oleksiy DANILOV: Americanii sunt trolaţi cu arme chimice, nu înţelegi? Acum fiecare ţară îşi joacă propriul joc şi de foarte multe ori este un joc pentru consu-matorul media. Există un film grozav, dacă nu mă înşel, acolo joacă Robert de Niro…
R.K./R.R.: „Coada dă un câine”?
Oleksiy DANILOV: Toată lumea ar trebui să se uite la acest film, doar cel mai bun film.
R.K./R.R.: În decembrie, Consiliul de Securitate şi Apărare Naţională a avut o şedinţă pe tema unei posibile agresiuni ruse. Ce paşi trebuie să facă Ucraina pentru a fi pregătită?
Oleksiy DANILOV: Aş dori să fac o mică precizare. Problema agresiunii ruse este constant pe agenda noastră. Dintr-un unghi sau altul, este luată în considerare aproape la fiecare întâlnire, de obicei în secret. Se raportează informaţia, se discută, există mai mult decât o discuţie activă. Crede-mă, membrii Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională sunt oameni foarte meticuloşi. Şi luăm constant şi, cel mai important, sis-tematic măsuri pentru a respinge o posibilă ofensivă rusă.
R.K./R.R.: Care este rolul partenerilor noştri occidentali în această poveste? Putem conta pe vreun ajutor real?
Oleksiy DANILOV: Sprijinul partenerilor noştri occidentali este prezent în mod constant, deşi într-un mod de intensitate diferită, din păcate. Desigur, ne-am dori mai mult, mai ales pe fondul ajutorului enorm pe care l-a primit Afganistanul „pre-taliban”. Şi în acest caz, armele americane ar fi cu siguranţă în mâini puternice, care nu le-ar arunca la prima întâlnire cu inamicul. Cât despre „jocurile” militare ale Rusiei de lângă graniţa cu Ucraina, aceştia au făcut o glumă proastă cu ruşii. În loc să sperie Occidentul, l-au mobilizat şi cred că au făcut chiar imposibil să-l enerveze. La rândul nostru, cu siguranţă mulţumim şi aşteptăm cu nerăbdare sprijinul continuu din partea Occidentului şi în special a NATO. Acest lucru se aplică asistenţei materiale, în special în domeniul apărării aeriene şi militare şi al mijloacelor de combatere a dronelor ruseşti, care au sporit capacitatea de a desfăşura operaţiuni de recunoaştere pe teritoriul ucrainean. De asemenea, este extrem de important să se desfăşoare exerciţii militare occidentale, atât NATO, cât şi forţe comune cu Ucraina, ceea ce îi face pe ruşi foarte nervoşi şi deturnează constant forţele şi resursele. O problemă aparte este prezenţa constantă a navelor NATO în mod rotativ în Marea Neagră şi, mai ales, problema navelor cu rachete.
R.K./R.R.: Protestele din Kazahstan şi reacţia Rusiei şi a OTSC ne pun în esenţă într-o nouă realitate când Rusia îşi foloseşte armata deschis în afara graniţelor sale. Care sunt posibilele pericole pentru Ucraina?
Oleksiy DANILOV: Faptul că pentru Kazahstan şi o anumită parte a lumii, aşa cum spuneţi, este o realitate nouă, pentru noi, este un lucru banal. Armata rusă a luptat în mod deschis împotriva Ucrainei de şapte ani. Doar politicienii occidentali, orbiţi în special de gazul rusesc, nu văd tricolorul pe tancurile ruseşti din Crimeea sau Doneţk ocupate.
Deci, pentru noi, aceasta este o realitate veche pentru care suntem pregătiţi, dar partenerii noştri kazahi şi asiatici vor arăta cât de pregătiţi suntem pentru o astfel de întorsătură a evenimentelor. În acelaşi timp, desigur, evenimentele din Kazahstan, utilizarea forţelor CSTO – un nou factor care necesită un studiu atent şi dezvoltarea unor mecanisme eficiente de răspuns. Pe 10 ianuarie, preşedintele a organizat o întâlnire extinsă a liderilor de securitate şi apărare timp de mai bine de trei ore, care a trecut în revistă evenimentele din Kazahstan şi a dat instrucţiuni relevante. Vladimir Alexandrovich monitorizează mai mult decât cu atenţie toate informaţiile şi dedică timp considerabil acestei probleme.
R.K./R.R.: Din comunicarea cu oficialii noştri de rang înalt se pare că construirea forţelor la graniţă este un element al unui joc geopolitic mai larg. Ce zici de aceasta?
Oleksiy DANILOV: De fapt, este.
R.K./R.R.: Care este subiectul jocului?
Oleksiy DANILOV: Subiectul este că toată lumea se joacă. Chiar şi scurta vizită neaşteptată a lui Putin în India, când a zburat acolo la baza militară la 17.49, iar 4 ore mai târziu a plecat de acolo. Toate acestea sunt elemente ale mozaicului. Lumea se mişcă, iar astăzi se mişcă foarte repede. Acum, procesele politice din Statele Unite, procesele politice din China, din Germania, din Franţa se reflectă în toate aceste procese, pentru că politica în democraţii este mult mai complexă decât în cele autoritare. În cele autoritare totul este simplu.
Mai exact, există acum o revizuire şi o schimbare în ordinea mondială care s-a format după cel de-al Doilea Război Mondial. Instituţiile de securitate colectivă mondială, precum ONU şi NATO, îşi pierd din relevanţă, iar confruntarea sistemelor de valori democratice cu totalitarismul şi autoritarismul obligă superputeri mondiale să schimbe topologia geopolitică a lumii.
R.K./R.R.: Cum aţi descrie acest joc? Cine joacă împotriva cui, pentru ce?
Oleksiy DANILOV: Aceasta este o întrebare dificilă. Nu vreau să fac niciun rău, pentru că acum este un proces mare. Singurul lucru pe care îl pot spune este că dacă cineva crede că fără noi cineva ne decide soarta, este o greşeală profundă. Nu poţi vorbi despre noi decât cu noi. Acest proces trebuie să fie acceptat de societate. Dacă societatea nu acceptă soluţia problemei pe teritoriul regiunilor Doneţk şi Lugansk, nu sunt posibile negocieri. Dorinţa noastră este să punem capăt războiului, dar nu pe cheltuiala noastră. Pentru că dacă este pe cheltuiala noastră, subliniez încă o dată, societatea nu o va accepta. Dar nu cred că problema lui Putin este primordială astăzi. Unele lucruri provocatoare, unele lucruri locale, pot face. Ne pregătim pentru aceste lucruri pe cât posibil. Dar astăzi, războiul cibernetic continuă în fiecare zi. Suntem aici cu voi acum şi războiul cibernetic se desfăşoară şi se desfăşoară în toată lumea. Ei vor să zguduie întreaga lume pentru că este mult mai rău decât armele nucleare. Vei vedea arme nucleare, le vei simţi şi vei înţelege consecinţele războiului cibernetic abia după un timp. Plus războiul energetic şi continuă nu numai pe teritoriul nostru, ci suntem la fel de dificili ca şi Europa. Vă puteţi imagina, la un cost de 2 mii de dolari pentru gaz, care ar trebui să fie costul de producţie? Şi există bani inflaţionişti. Bani pe care multe ţări i-au tipărit pentru a-i oferi în ajutor. Ei pun presiune pe economie, nu există nimic de susţinut. Şi astăzi, aceeaşi inflaţie în Statele Unite – în detrimentul banilor. Şi ea este foarte serioasă.
R.K./R.R.: Statele au tipărit probabil cel mai mult.
Oleksiy DANILOV: Va fi un alt fel de război financiar în viitorul apropiat. Despre aceasta sunt bitcoini şi alte monede omologii astăzi. Puţini oameni ştiu aceeaşi problemă, puţini oameni o înţeleg. Şi spun că nimeni nu o controlează, că este un proces necontrolat. Pot spune două lucruri: că nu există procese necontrolate în lume şi al doilea: în lumea modernă, nimic nu poate fi ascuns.
R.K./R.R.: Spune-ne cum am aflat despre COVID?
Oleksiy DANILOV: Desigur! Am atras mai întâi atenţia asupra anumitor evenimente la sfârşitul lunii decembrie 2019. Cam pe 23 decembrie. În acest timp, am primit primul raport că se întâmplă ceva în Wuhan. Apoi nimeni nu a ştiut despre aceasta, nimeni nu a vorbit. Avem o persoană foarte profesionistă, adjunctul meu pentru probleme umanitare – Alexei Stanislavovich Solovyov. A venit la mine şi a spus: „Alexei Miaceslavovici, acesta este un lucru foarte periculos”. Eu zic, Alexei, preia controlul şi urmăreşte! Şi apoi, aşa cum a trecut, nu vă pot spune… Dar vă pot spune un caz despre cum sistemul nostru medical a fost pregătit pentru asta. O poveste interesantă despre măşti: deci înţelegeţi, aveam informaţii operative că unul dintre chinezi, pe care i-aţi putea numi chiar oligarhi, a chemat un alt bogat în ţara noastră şi l-a întrebat, era în ianuarie, despre o achiziţie mare de măşti. Am reacţionat imediat la aceasta, pentru că am înţeles că dacă chinezii cer deja ajutor, pentru ei este foarte grav. Pe 21 februarie 2020, avem o întâlnire aici. Ministrul Sănătăţii Skaletska şi adjunctul ei sunt prezenţi. Eu spun: „Invită-l pe medicul şef”. Şi ei spun: „Şi nu-l avem”. Eu spun: ”Cum nu?” Ei spun: „am avut o reformă acolo şi atât – nu există doctor sanitar”. Eu spun: „Care dintre deputaţi este acolo?” Unul se ridică, eu spun: „Cum te cheamă?” El spune: „Victor”. Precizez, ca tată? El spune: „Kirilovici”. Eu spun: „Victor Kirillovych, de astăzi vei fi responsabil ca medic şef sanitar”. Aşa a început să lucreze Lyashko (acum ministrul Sănătăţii – UE) pentru COVID. „S-ar putea să fie nişte lucruri la limită, dar suntem în război”.
R.K./R.R.: Cine din echipa lui Zelensky s-a gândit că Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare poate fi folosit ca instrument auxiliar pentru agenţiile de aplicare a legii?
Oleksiy DANILOV: Constituţia Ucrainei.
R.K./R.R.: Întrebăm de forma în care a lucrat Consiliul de Securitate şi Apărare Na-ţională în ultimul an?
Oleksiy DANILOV: Consiliul de Securitate şi Apărare Naţională este unul dintre puţinele organe care este constituţional. Constituţia spune clar ce fel de organism este. Există şi o lege a Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională, apoi sunt alte reglementări. Când oamenii încep să spună că acesta este un organism care este în afara legii, că nu are dreptul să se ocupe de cutare sau cutare problemă şi că nu este autoritatea lui – atunci să trecem la o discuţie profesională şi într-o discuţie profesională vom primi acest răspuns. Preşedintele este responsabil pentru securitatea naţională a ţării. Preşedintele este preşedintele Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei. Şi dacă există o ameninţare, preşedintele trebuie să preia autoritatea de a aborda aceste probleme. Punct. Este ilegal? Nu cred. Poate că unele lucruri sunt la un pas, dar suntem în război. Astăzi construim o ţară democratică în război. În general, construirea democraţiei este un lucru dificil. De exemplu, canalele de pro-pagandă au fost închise, pentru că acestea nu erau canale care se ocupau de unele lucruri la nivel de stat, erau canale pur propagandistice. Aceste proiecte sunt finanţate de Federaţia Rusă prin prezenţa directă a agenţiei lor. Trebuie să reacţionăm la aceasta sau trebuie să aşteptăm? Cine ar fi trebuit să rezolve această întrebare, vă rog? Vreau să înţelegeţi că Consiliul de Securitate şi Apărare Naţională nu se poate gândi la „să facem ceva cu dumneavoastră” fără a depune documente la organele competente. Este imposibil. A existat o depunere la Rada Supremă în 2018. Nu ştiu de ce Petro Oleksiyovych nu a depus-o atunci Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare. Când i-am raportat lui Volodymyr Oleksandrovych că a existat o declaraţie din partea Radei Supreme cu privire la această situaţie, el a spus: „Să ne ocupăm de această problemă”. Totul este rezolvat.
R.K./R.R.: Aţi afirmat că au fost decizii care au fost la un pas de ilegal. Puteţi da exemple concrete? De exemplu, vorbim de contrabandişti. Suntem acuzaţi că nu putem trata cetăţenii Ucrainei în acest fel. Vă rog să spuneţi, există o problemă de contrabandă în ţară?
Oleksiy DANILOV: Există. Şi după decizia Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională continuă să existe. Trebuie să dăm un impuls acestor probleme nu numai de care ne-am ocupat şi nu doar în bucătării. Volodymyr Oleksandrovych, în calitate de şef al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, a ridicat pentru prima dată această problemă la un asemenea nivel public. Mai mult, există un nume de familie, un nume, patronim al acestor persoane, există companii care se ocupă de aceste probleme. Putem depăşi imediat problema? Nu. Aceasta este o hidră care există din anul ’91. Imediat ce au apărut obiceiurile, acest fenomen a apărut imediat. Am depăşit acest fenomen? Nu. Dar am acoperit acest subiect.
În plus, avem astăzi o altă situaţie periculoasă – există un model oligarhic – clan de construire a statului. Ea este deja. A fost construită, după cum se spune, de constructori înaintea noastră. Pe ce este bazat? Se bazează pe monopoluri. Ce trebuie să faci pentru a păstra un monopol? Trebuie să vă asiguraţi că aveţi o com-ponentă de corupţie. Pentru că dacă nu aveţi o componentă de corupţie, atunci nu va funcţiona pentru dvs. Acesta este un triunghi: oligarhi – monopol – corupţie. Şi aici este al patrulea factor – instanţele ucrainene. Şi ni se spune: „deci trebuie să mergem în instanţă”. Desigur că este necesar. Dar trebuie să le ai. Problema nu este azi, a început de mult, dar nu avem un sistem de analiză a litigiilor noastre. Judecătorul decide după cum doreşte la propria discreţie.
R.K./R.R.: Înţeleg corect că regândirea funcţiilor Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională este o consecinţă a absenţei efective a sistemului judiciar al Ucrainei?
Oleksiy DANILOV: Nu pot spune „consecinţă a absenţei”, aş spune despre calitate. Sistemul în sine este acolo, dar modul în care funcţionează este o altă situaţie. În total, în 2021 avem 150 de decizii care au fost luate în considerare la şedinţele Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională. Dintre acestea, sancţiunile reprezintă doar 5-7% din munca noastră.
Considerăm lucruri fundamentale, globale, care afectează viaţa statului nostru. Şi vreau să vorbim despre asta, pentru că este mult mai uşor să vorbim despre Fuchs şi alte nume. Dar sunt lucruri care sunt mai importante.
R.K./R.R.: Vă rugăm să ne spuneţi despre sancţiuni. Cine şi în ce circumstanţe a propus să impună sancţiuni împotriva lui Kozak în februarie 2021? Cine a fost instigatorul ideologic al sancţiunilor?
Oleksiy DANILOV: A fost acum mult timp în urmă. Trebuie să-mi amintesc toate aceste lucruri?
R.K./R.R.: Cred că vă amintiţi totul 100%.
Oleksiy DANILOV: Îmi amintesc, desigur.
R.K./R.R.: Vă rog, Spuneţi-mi!
Oleksiy DANILOV: Uite, există un preşedinte al ţării. Vreau să spun că sunt multe greşeli când, dintr-un motiv oarecare, sunt considerat senior în instituţie…
R.K./R.R.: Noi nu am spus asta.
Oleksiy DANILOV: Din anumite motive, majoritatea jurnaliştilor cred că este posibil să vină să spună: „să facem sancţiuni împotriva lui Kozak”. Nu poţi. Depunerea relevantă, documentele se elaborează, se studiază. De exemplu, Serviciul de Securitate al Ucrainei a depus o plângere împotriva lui Kozak. Având faptele relevante, înain-tează aceste documente personalului Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională. Raportăm preşedintelui Ucrainei: „Volodymyr Oleksandrovych, există o astfel de situaţie”. Preşedintele Ucrainei se supune Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare. Niciun document care vine aici nu poate fi depus la o şedinţă a Consiliului Naţional de Securitate. Nu se poate, a priori.
Sunt decizii care sunt respinse pentru că sunt considerate insuficient pregătite. Uneori suntem acuzaţi: „Păi nu am fost avertizaţi, nu ni s-a spus dinainte”. Vă pot spune că sunt lucruri pe care nu le putem spune dinainte pentru că sunt clasificate drept „secrete”. Aceasta este o afacere de stat.
R.K./R.R.: Cine are ultimul cuvânt înainte de luarea în considerare a sancţiunilor pe ordinea de zi a Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională? Dumneavoastră? Pre-şedintele? Cine? – Cine decide cu adevărat?
Oleksiy DANILOV: Ce înseamnă a decide? Ultimul cuvânt îl au membrii Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare. Până în prezent, 21 dintre ei, plus preşedintele – un total de 22.
La şedinţa Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională sunt reprezentate toate ramurile guvernului, sunt şi reprezentanţi ai ştiinţei, armatei, procurorul general. Decizia finală este un decret al preşedintelui Ucrainei.
R.K./R.R.: Deci, preşedintele?
Oleksiy DANILOV: După decizia membrilor Consiliului. Votează, toată lumea votează personal. Nu există aşa ceva care să fi copleşit pe cineva sau aşa ceva. Fiecare are o scrisoare de vot, unde îşi defineşte poziţia. „De ziua lui Fuchs, poliţia a venit de opt ori”.
R.K./R.R.: Este constituţional să se impună sancţiuni împotriva cetăţenilor Ucrainei? Legea sancţiunilor nu menţionează posibilitatea de a impune sancţiuni cetăţenilor Ucrainei. Există o singură excepţie – terorismul.
Cum interpretezi legea? Aveţi o diplomă în drept, nu?
Oleksiy DANILOV: Da, am! Am absolvit Academia Ministerului Afacerilor Interne.
R.K./R.R.: Şi eu, ca jurnalist fără studii juridice, vă pun întrebări.
Oleksiy DANILOV: Am citit cât de mult se poate. Am citit foarte atent. Există o virgulă şi cuvântul „etc.”.
R.K./R.R.: Deci interpretaţi cuvântul „etc.” din lege ca o posibilitate de a impune sancţiuni?
Oleksiy DANILOV: Să îţi explic: Exact aceasta este problema, pentru că fiecare citeşte cum crede de cuviinţă. Dacă credeţi că aceasta este problema principală, aceste sancţiuni, aceşti oameni care au ajuns acolo, că sunt sfinţi, că nu pot fi atinşi, că aceasta este o forţă care ne ridică ţara – de ce petrecem atât de mult timp cu tine? Să vorbim despre lucruri mai serioase!
R.K./R.R.: Sunt întrebări serioase. Problema este, de fapt: acum Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare acţionează ca un fel de pompier care stinge incendii în toată ţara.
Oleksiy DANILOV: Uite, sunt de acord cu tine cu această formulare. Şi aici este o anumită cantitate de adevăr. Dar vrem să spunem că alte structuri ar trebui să se ocupe de asta. Şi ne-am dori foarte mult să nu ţinem şedinţe pe aceste probleme. Aceasta este autoritatea lor, ar trebui să se ocupe de această problemă. Dar suntem într-o situaţie foarte dificilă, în care nu toată lumea este dispusă să facă treaba care le este atribuită. Şi aceasta este o problemă. Am vorbit despre aceasta de multe ori. Dacă toţi cei cu contrabandişti şi-ar fi făcut treaba de la început până la sfârşit, nu am fi avut o astfel de problemă. Dar acolo unde sunt mulţi bani, există o mare ispită. Acolo unde nu există control, se întâmplă lucruri rele. Sarcina noastră: să facem astfel de sisteme care să facă imposibile aceste procese. Când ei spun că trebuie să luptăm cu corupţia, pot spune – nu trebuie să luptăm împotriva corupţiei, pentru că ceea ce lupţi, îl întăreşti. Este necesar ca societatea să aibă o transparenţă maximă a tuturor proceselor fără excepţie. Şi asigurăm această transparenţă la şedinţele Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională. Suntem oamenii care au aprins lumina pentru a-i face pe gândacii aceia să înceapă să fugă. Ce fac ei? Au o mare dorinţă să ajungă la întrerupător şi să stingă lumina. Nu le permitem să facă asta.
R.K./R.R.: Bine. Aţi evidenţiat contrabandişti, oligarhi, hoţi în drept. Dar ce se întâmplă în continuare? Care este rezultatul final? De exemplu, sancţionatul Fuchs îşi sărbătoreşte pompos ziua de naştere lângă Kiev, copiind Carnavalul de la Veneţia…
Oleksiy DANILOV: Pentru cine este provocarea? Aceasta este o provocare pentru sistemul care trebuie să monitorizeze această problemă. Dacă credeţi că eu, ca secretar al Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională, pot controla acest lucru, atunci nu. Am o mare întrebare despre faptul că ai menţionat kitsch-ul care se petrecea acolo. Avem un război şi ei sunt acolo… Poliţia vine o dată – nu, de două ori – nu, cinci – nu, ştii? Au venit de opt ori, a raportat ministrul de interne în urma cazului, iar vecinii au sunat de opt ori la poliţie. Apoi această persoană spune: „Nu am bani acum, m-au ajutat prietenii”. Ce prieteni?
R.K./R.R.: Sunt toţi prieteni cunoscuţi. Foşti membri ai Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, inclusiv.
Oleksiy DANILOV: Uite, îi cunosc pe aceşti prieteni, şi sunt foarte jigniţi de mine, dar când vine vorba de interesul naţional, trebuie să înţelegem că astăzi suntem în război. Şi vreau să subliniez: transparenţa tuturor proceselor va juca un rol cheie în construirea statului. Astăzi avem unul dintre lucrurile cheie căruia puţini oameni i-au dat atenţie, avem un sistem de informare şi analiză OMC, pe care îl implementăm astăzi foarte puternic, care ne va permite să monitorizăm aproape toate procesele care există în ţara noastră. Am început deja să lucrăm în această direcţie…
R.K.:: Întrebarea este cum alegem pe cine vom evidenţia primii? Care este mecanismul de selecţie?
Oleksiy DANILOV: Dacă aveţi pe cineva de subliniat – suntem fericiţi.
R.K./R.R.: De exemplu, Ilya Pavlyuk – ştiţi despre asta?
Oleksiy DANILOV: Am auzit acest nume de multe ori. Mai mult decât atât, recent i-am văzut faţa pentru prima dată. Nu comunic cu deputaţii. Am o poziţie de principiu…
R.K./R.R.: Da, nu este deputat.
Oleksiy DANILOV: Nu comunic cu deputaţii şi cu acei oameni pe care îi numiţi. Pentru că este destul de periculos să comunici cu mine, pentru că sunt o persoană care poate spune „nu” imediat. Mai mult, spun aceasta celor care vor să vină la recepţia mea, aşa că aproape că nu am vizitatori.
R.K./R.R.: Aţi auzit că mass-media îl numea regele contrabandei în regiunea de vest? Consiliul de Securitate şi Apărare Naţională a studiat acest caz?
Oleksiy DANILOV: Vreau să înţelegeţi cum funcţionează Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare. Pentru ca noi să începem să studiem această problemă, avem nevoie de o instituţie sau alta care să ne trimită documentele relevante. Nu suntem un organism de anchetă. Suntem un organism care poate face lucrări analitice pe baza unor documente furnizate de anumite organisme, şi transmite rezultatele acestei lucrări analitice Preşedintelui, care este preşedintele Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională.
R.K./R.R.: Deci nu vi s-a dat niciun document despre Pavlyuk?
Oleksiy DANILOV: Uite, dacă ar fi fost o supunere către Pavlyuk, crede-mă, ar fi la o şedinţă a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare. „De la sfârşitul lunii de-cembrie, nu avem documente privind posibilele sancţiuni împotriva lui Poroşenko”.
R.K./R.R.: Ai spus că poţi spune nu. De obicei, oamenii care îi spun „nu” lui Volodymyr Oleksandrovych îşi părăsesc poziţiile foarte repede. Îi spui „nu” şi preşedintelui?
Oleksiy DANILOV: Cert este că personal preşedintele nu îmi cere nimic la care aş spune „nu”. Preşedintele are întotdeauna o poziţie serioasă de stat.
R.K./R.R.: Recent, DBR împreună cu SBU au anunţat suspiciunea de trădare a lui Petro Poroşenko. O suspiciune similară a fost primită anterior de sancţionatul Viktor Medvedchuk. Examinează Consiliul de Securitate Naţională posibilitatea de a impune sancţiuni împotriva lui Poroşenko?
Oleksiy DANILOV: Dacă există o depunere, o vom studia. Nu lucrăm cu emoţiile. Nu lucrăm cu toate actele care sunt în DBR, NABU, altundeva în alte organe. Se lucrează cu actele care intră oficial în personalul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională, sunt elaborate în mod corespunzător, Preşedintele hotărăşte convocarea Consiliului într-o anumită zi, la o anumită oră, informăm. Toată lumea primeşte documente. Nu avem aşa ceva încât un membru al Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională să nu primească documente înainte de a vota, nici în prealabil, nici în timpul procesului de vot (ex-ministrul Afacerilor Interne Avakov – UE s-a plâns de astfel de situaţii cu lipsă de timp pentru a lucra cu documente). Dacă cineva are nevoie de ceva timp pentru a studia documentele, poate spune: „Prieteni, am nevoie de timp să citesc asta”. Am avut aceasta în istorie? Desigur. Pot spune că avem membri meticuloşi ai Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională care citesc cu atenţie toate documentele.
R.K./R.R.: Dacă nu este un secret – care dintre membrii Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională este meticulos şi citeşte cu atenţie toate documentele?
Oleksiy DANILOV: Uite, pot spune cu siguranţă că se uită foarte atent la docu-mentele lui Reznikov (ministrul Apărării). Pot spune cu siguranţă că Iryna Valentynivna (Venediktova – Procuror General) studiază documentele cu mare atenţie. Pot spune cu siguranţă că acesta este vicepreşedintele lui Stefanyshyn pentru integrare europeană. Dacă cineva crede că ne-am adunat şi toată lumea votează „da”… Ascultă, sunt astfel de discuţii încât nu există nici una în parlament.
R.K./R.R.: Revenind la Poroşenko, personalul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare a primit deja „documente relevante” de la alte organisme?
Oleksiy DANILOV: Să spunem aşa: când vor fi, le vom lua în considerare. În mo-mentul conversaţiei noastre, nu există astfel de documente. Vreau să înţelegi mai mult. Documentele vin la noi marcate „secret” şi acesta este un lucru fundamental pentru a ne asigura că nu există scurgeri de informaţii.
Al doilea lucru este că prin lege nu avem dreptul să ne amestecăm în nicio scrisoare a documentelor care ne vin. Nu avem astfel de puteri. Şi vreau să mă întorc la acele 108 persoane despre care spun: „ceva nu este în regulă” (după impunerea sancţiunilor de către Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare împotriva criminali-tăţii, s-a dovedit că au fost peste 100 de greşeli în decizie). Nu, prieteni, nu depinde de noi. Ministerul de Interne a preluat baza de la Interpol, şi aşa s-a înregistrat la Interpol, ştii? Şi apoi, când am făcut ajustări, nu este nimic rău în asta, dar am ridicat o asemenea violenţă. Uite, trebuie să fim calmi în privinţa asta. Să spunem că nu există oameni sfinţi care să ştie totul.
R.K./R.R.: Cine a fost adevăratul iniţiator al legii oligarhilor? Cum a fost prezentat totul?
Oleksiy DANILOV: Întrebările tale sunt atât de ciudate (enervante). Ele au fost depuse Radei Supreme de către preşedinte. S-a discutat, s-a repetat, au fost întâlniri despre cum ar trebui să arate legea, dacă este nevoie sau nu. În final, preşedintele a decis că este nevoie de această lege. Şi sunt puţin trist când încep să se gândească din anumite motive că aceasta este legea numelor de familie. Nu, aceasta este o lege despre fenomenul care există la noi. V-am spus deja cum funcţionează totul: trans-parenţă şi publicitate maximă a tuturor proceselor, apoi foarte repede totul se va pune la punct. Cu cât există mai multă lumină şi informaţii, cu atât va fi mai uşor chiar şi pentru acei tipi pe care unii îi consideră oligarhi, unii îi consideră mari oameni de afaceri. Pentru că dacă e întuneric, încep zvonurile şi bârfele, unele speculaţii încep de acolo, încep să inventeze ceva pentru ei.
R.K./R.R.: Veţi avea mult de lucru în luna mai când va intra în vigoare această lege, aşa că vrem să înţelegem în detaliu.
Oleksiy DANILOV: Uite, deja facem treaba aceasta, avem deja prevederile pe registru, pe care a trebuit să le dezvoltăm, am făcut deja platforma tehnologică.
R.K./R.R.: Va fi SOTA, nu?
Oleksiy DANILOV: Da, va fi crearea Registrului pe site-ul tehnologic al sistemului OMC sub forma unui serviciu separat. OMC are trei părţi: există o parte publică, care este accesibilă întregii societăţi, unde informaţia este deschisă. Există o parte a OMC, unde documentele sunt pentru uz oficial, şi există o OMC cu ştampila „secret”.
R.K./R.R.: Acolo în legea oligarhilor este prevăzut registrul oligarhilor. Nu ai nevoie de capacitate specială pentru 13 nume de familie, nu?
Oleksiy DANILOV: Nu aveţi informaţiile. Să spunem aşa: înţeleg numărul 13, nu mă trage de limbă, pot să-ţi spun: mai sunt multe.
R.K./R.R.: Deci spuneţi-mi, vă rog, câţi oligarhi aţi numărat deja?
Oleksiy DANILOV: Pentru a da o interpretare finală, trebuie să treci un test. Sunt criterii definite de lege. În prezent lucrăm la această problemă. Şi nu pot spune ce se va întâmpla ca urmare. Dorinţa noastră este destul de simplă: să nu fie nimeni acolo, să adopte regulile relevante care există în stat, în conformitate cu legea, atunci totul va fi bine.
R.K./R.R.: Legea prevede un alt lucru interesant – un nou sistem în care oficialii vor trebui să raporteze că au fost în contact cu această „castă a leproşilor”. Cum va arăta?
Oleksiy DANILOV: Încetează, aceasta nu este o „castă de leproşi”. Sunt jurnalişti, ei vor înregistra acel obiect. A comunicat cu obiectul B. Vom lua în considerare şi vom spune: „şi nu aveţi un asemenea reportaj”.
R.K./R.R.: Unde va fi depus acest raport, sub ce formă?
Oleksiy DANILOV: Uite, după aprobarea Regulamentului privind registrul la Con-siliul de Securitate şi Apărare Naţională, vom avea un răspuns la această întrebare.
R.K./R.R.: Deci nu este încă clar cum va funcţiona legea?
Oleksiy DANILOV: Sunt un susţinător al maximului de publicitate în procesele care există în prezent la noi. Publicitate maximă. Publicitatea ne poate face mult bine. Când ştim şi vom putea primi orice informaţie în orice moment – atunci vom avea puţin, ca să spunem aşa, o situaţie diferită.
R.K./R.R.: În regulă. Deci câţi oligarhi sunt astăzi, ne spui sau nu?
Oleksiy DANILOV: Oligarhii vor fi după aprobarea hotărârii Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională. Dacă vorbeşti despre candidaţi.
R.K./R.R.: Vorbeaţi despre 13 oameni.
Oleksiy DANILOV: Dacă spui despre candidaţi, e puţin diferit.
R.K./R.R.: Deci aţi vorbit despre ei atunci ca şi „candidaţi”?
Oleksiy DANILOV: Exact. Ştii, am impresia că tuturor jurnaliştilor le pasă de oligarhi.
R.K./R.R.: Cred că jurnaliştii sunt îngrijoraţi că nu va exista selectivitate.
Oleksiy DANILOV: Nu va exista selectivitate. Uite, cu un jurnalist ca tine, e pur şi simplu imposibil.
R.K./R.R.: De exemplu, Kolomoisky este în registru?
Oleksiy DANILOV: Mai e scris acolo. Dacă o persoană se încadrează în trei criterii – da.
R.K./R.R.: Sau cum se dovedeşte influenţa politicii lui Rinat Ahmetov?
Oleksiy DANILOV: Legea nu trebuie să aibă toate criteriile.
R.K./R.R.: Dar avem nevoie de trei din cele patru puncte. De exemplu, cum să de-monstrăm că Kolomoisky are o influenţă asupra presei? Aţi văzut structura de proprietate a 1+1 media?
Oleksiy DANILOV: Să aşteptăm… Când te apuci de gătit, să vorbim despre borşul nostru ucrainean, nu mănânci ceapă separat, sfeclă separată şi aşa mai departe. Trebuie să fie totul. Şi este mai bine să insistaţi.
R.K./R.R.: Să mergem fără nume. Cum veţi defini influenţa politică şi media?
Oleksiy DANILOV: Dacă nu înţelegem ceva, v-am spus că nu ne considerăm oameni care ştiu totul. Trebuie să luăm legătura cu autorităţile competente, care trebuie să ne ofere interpretarea corespunzătoare. Nu ezităm să apelăm la instituţiile relevante care există în ţara noastră pentru a-şi da opiniile cu privire la o anumită problemă, aşa cum o văd ei.
R.K./R.R.: Care sunt garanţiile că Preşedintele, în calitate de şef al Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională, nu va începe să folosească registrul oligarhilor ca instrument politic?
Oleksiy DANILOV: În ce fel?
R.K./R.R.: Includerea / excluderea anumitor persoane în registru.
Oleksiy DANILOV: Acest lucru este imposibil, pentru că sunt 22 de membri ai Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională şi fiecare cu părerea lui, fiecare cu propria experienţă de viaţă. Dacă credeţi că Volodymyr Oleksandrovych a spus şi toată lumea s-a aliniat la rând – nu este cazul. Se vor opune preşedintelui membri ai Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională? Orice persoană are dreptul să-şi exprime părerea. Acest lucru nu înseamnă să argumentezi sau să nu te certe. Pot spune: Stefanchuk este omul preşedintelui? 100% De ce l-am pomenit pe Stefanchuk? Am luat în considerare problema, nu era în decret, ci în ordinul protocolar. A început discuţia şi Stefanchuk a fost ultimul vorbitor. Stefanchuk spune: „Prieteni, cred că aşa şi aşa”. Volodimir Oleksandrovici a avut o altă părere, dar s-a gândit şi a spus: „O, să aflăm, Preşedintele Radei Supreme spune ce este corect”. Volodymyr Oleksandrovych este la conducere, aşa este, pentru că el semnează decrete. Dar dis-cuţia la Consiliul de Securitate şi Apărare Naţională continuă, este un organ colegial.
R.K./R.R.: Ce veţi face când persoane împotriva cărora aţi aplicat sancţiuni sau care au fost înscrişi în registrul oligarhilor vor începe să câştige în instanţe în Ucraina sau la Curtea Europeană a Drepturilor Omului? Ai acest plan B?
Oleksiy DANILOV: Se pare că ne-am dus la oamenii sfinţi. În primul rând, nu suntem o autoritate de condamnare. În ceea ce priveşte sancţiunile, acestea sunt restricţii temporare pentru o anumită perioadă de timp. Pot fi nedeterminate? Pentru unele cifre – da. Ca cetăţean al Ucrainei, vreau să fac mult mai mult pentru aceşti oameni? Nu există lege, aş face, crede-mă. Pentru că înţeleg pericolul din activităţile acestor oameni în raport cu existenţa ţării noastre. Când oamenii lucrează pentru un alt stat care îşi propune să ne distrugă ţara, vă rog să-mi spuneţi ce este? Să le dăm ordine şi medalii, titlul de Avocaţi Onoraţi? Ce altceva trebuie să facem? Am pierdut mult timp când nu i-am dat atenţie, când agenţia rusă ne conducea teritoriul. Dragă, când agenţia rusă controla deplin Serviciul nostru de Securitate al Ucrainei, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne – unde aţi fost, domnule general? „Acum sunt o forţă, acum sunt o onoare”. Merge la mass-media şi stă un fel de respectabil. Prieteni, ce faceţi?
R.K./R.R.: Vorbiti despre liderul „Forţei şi Onoare”?
Oleksiy DANILOV: Nu ştiu, dar ce este o astfel de organizaţie?
R.K./R.R.: ESTE.
Oleksiy DANILOV: Nu, nu cunosc o astfel de adunare, nu ştiu despre ce vorbeşti. Ţi-am spus că sunt o persoană care nu poate spune sigur că ştiu totul. Dar ştiu de unde să obţin informaţii dacă nu ştiu ceva.
R.K./R.R.: Vrem să întrebăm despre primul dumneavoastră adjunct Ruslan Demchenko. Aţi văzut ancheta „Schemelor” despre acordurile de la Harkov? Aţi verificat faptele declarate de jurnalişti că prim adjunctul a făcut lobby pentru adoptarea acordurilor de la Harkov?
Oleksiy DANILOV: Încă o dată, nu suntem organismul care verifică faptele. Şi Ruslan Mihailovici se ocupă de problemele Comitetului de Informaţii. Presa relatează de mult timp că Demcenko este afiliat cu Rusia. Unii oficiali sub acoperire îl numesc „agent al influenţei ruse”.
R.K./R.R.: Dumneavoastră sunteţi liderul acesteia. Nu puteţi să nu vă faceţi griji pentru astfel de acuzaţii.
Oleksiy DANILOV: Vreau să înţelegeţi că nu suntem un organism de anchetă. Există anchetatori pentru asta. Aceasta daca au o întrebare…
R.K./R.R.: Bine. Ai încredere în această persoană ca lider?
Oleksiy DANILOV: Uite, aceasta nu este întrebarea corectă.
R.K./R.R.: De ce?”
Oleksiy DANILOV: Pentru că acum mă întrebi pe dosar dacă am încredere în această sau acea persoană. Am încredere în mine!
R.K./R.R.: Aveţi vreo speculaţie că această persoană ar putea coopera cu Federaţia Rusă?
Oleksiy DANILOV: Repet că nu pui întrebările potrivite. Acesta este un răspuns de la 50 la 50, acesta este un răspuns clasic în astfel de cazuri. Acest lucru este în raport cu oricine poţi spune, pot să-ţi spun ţie, tu mie, eu ţie.
R.K./R.R.: Care este relaţia dumneavoastră cu Andriy Yermak?
Oleksiy DANILOV: Ce fel de relaţie pot avea cu Andriy Yermak? Andriy Borysovych lucrează ca şef al cancelariei preşedintelui. El are mult de lucru, se ocupă de toate problemele, iar eu mă ocup de ale mele. Sunt secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională. Aproape că nu ne încrucişăm cu el. Dacă există întrebări, le rezolvăm cu calm. Îmi petrec cea mai mare parte a timpului vorbind cu preşedintele Ucrainei.
R.K./R.R.: Este adevărat că este imposibil să comunici cu preşedintele fără prezenţa lui Andriy Borysovych?
Oleksiy DANILOV: Cine a zis asta? Cei care nu pot comunica! Vladimir Alexandrovici determină cine este prezent la cutare sau cutare conversaţie. El este preşedintele ţării şi are dreptul să facă acest lucru.
R.K./R.R.: Atunci am să reformulez:. Vă puteţi explica, în calitate de secretar al Con-siliului Naţional de Securitate, cum se face că la şedinţe foarte sensibile din biroul Preşedintelui, când se discută, de exemplu, diverse operaţiuni speciale, pot participa persoane care nu au acces la secrete de stat?
Oleksiy DANILOV: Să-ţi dau un răspuns imediat, ca să continui, cum se spune, „nu te ascunde după copac”. Tot ceea ce priveşte munca inteligenţei noastre – nu comentez aceste probleme. Nu vreau să rănesc statul nostru în niciun fel. Nu pot vorbi despre aceste lucruri. Şi nu sfătuiesc pe nimeni. Acesta este un lucru foarte periculos pentru statul nostru. Trebuie să facem totul pentru a nu dăuna statului nostru în ceea ce priveşte munca inteligenţei noastre, nu pot spune nimic nimănui.
R.K./R.R.: Atunci întrebarea, în sfârşit: Vreţi să ocupaţi orice altă funcţie în ţară în afară de secretarul Consiliului Naţional de Securitate?
Oleksiy DANILOV: Eu? Sunt o persoană care, dacă încep ceva, trebuie să-l termin. Înţeleg clar ce trebuie făcut astăzi, în această funcţie, cu acest preşedinte, pentru ca noi să avem o altă ţară. Vreau să pun capăt acestei probleme. Am vreo ambiţie? Pot să vă spun că sunt prea bătrân şi înţelept ca să spun ceea ce sunt astăzi. Nu.
au consemnat Roman KRAVETS, Roman ROMANYUK, UE
Multumim Ambasadeu Ucrauinei la Bucuresti pentru punerea la dispozitie a acestui interviu.
Sursa: https://www.pravda.com.ua/articles/2022/01/13/7320193/
Coments