Interviu cu Domnul Mircea Geoană, Secretar General Adjunct NATO
Jurnalist Mihaela Rusu
Interviu acordat pentru Revista GeoPolitica
Mihaela Rusu: Domnule Secretar General Adjunct, astăzi vorbim tot mai des despre două ramuri prezente mai mult în viața noastră: robotica și inteligența artificială. Putem spune că cele două ramuri sunt tot mai vizate de principalii actori la nivel internațional, pentru a fi folosite în special în domeniul militar. În contextul în care Rusia și China urmăresc în paralel dezvoltarea noilor tehnologii fără a ține cont de drepturile omului sau protecția datelor, cum vede Alianța Nord Atlantică această situație? Este inteligența artificială o prioritate pentru NATO?
Secretar General Adjunct NATO Mircea Geoană: Mulțumesc foarte mult pentru întrebare și pentru o temă, care e de mare actualitate. La NATO eu conduc și Boardul de inovare și este firesc ca NATO să se uite la impactul noilor tehnologii asupra securității noastre, în NATO și la nivel internațional. Am vorbit despre inteligența artificială și exploatarea datelor, pentru că ele merg împreună – fără colectare de date inteligența artificială nu poate funcționa. Și vreau să vă spun că NATO este prima organizație internațională masivă, care a adoptat, în urmă cu câteva săptămâni, la nivel de miniștri de apărare ai NATO, prima strategie de inteligență artificială la nivel internațional, care include principii de utilizare responsabilă și criterii etice de folosire a inteligenței artificiale. Pentru că aceeași tehnologie, că este vorba de robotică, că este vorba de cuantum computing, că este vorba de biotehnologie, că este vorba despre competiția în spațiu, despre noi generații de echipamente militare, aceeași tehnologie poate fi folosită bine, către binele umanității, către progres economic și social, către progres științific, progres medical, de care umanitatea are nevoie în continuare. Dar aceleași tehnologii, folosite în mod abuziv și în mod malign, pot să reprezinte – aceeași tehnologie – să fie o parte luminoasă și o parte foarte întunecată. De aceea, pentru noi, NATO, este foarte important, evident, să putem să ne asigurăm că avem supremație tehnologică în continuare – supremația tehnologică face parte din arsenalul de descurajare și de apărare pentru noi toți, în Occident, dar să avem și principii responsabile și etice de folosire a acestora, mai ales că în regimuri autoritare și totalitare sunt uneori tentate să abuzeze de aceste tehnologii, fie pentru a-și monitoriza propria populație sau pentru a le folosi de o manieră malignă în competiția geostrategică cu Occidentul politic, dacă vreți.
Mihaela Rusu: La finalul anului trecut, Vladimir Putin a anunțat că Rusia va începe să lucreze la un nou program de înarmare, prin care Armata Rusă să se echipeze cu arme bazate pe noi principii fizice, prioritatea fiind roboții, dronele și laserele. Unde se situează Europa, Uniunea Europeană, când vorbim de schimbările și evoluțiile în domeniul digital?
Secretar General Adjunct NATO Mircea Geoană: Așa cum spuneam și mai devreme, NATO este principala organizație și alianță politico-militară din lume. Astăzi, țările NATO – 30 de națiuni, un miliard de oameni, avem astăzi mai multe de jumătate din produsul intern la nivel global. Avem, în țările NATO, poate nu la fel de echilibrat distribuite, dar avem în țările NATO cele mai bune universități, cei mai buni cercetători, societăți libere și deschise, în care inovația și competiția sunt stimulate și nu inhibate. De aceea, este foarte, foarte important ca modul în care noi continuăm să ne păstrăm această superioritate tehnologică – este foarte, foarte importantă. De aceea, ceea ce face Federația Rusă sau China sunt elemente de preocupare pentru noi și observăm investițiile pe care aceste țări le fac – Federația Rusă în zona armamentelor de ultimă generație, și, evident, suntem extrem de atenți și de vigilenți pentru a fi siguri că avem elemente de contracarare și descurajare împotriva oricărei forme de arsenal militar. În cazul Chinei, lucrurile sunt mai diverse, inclusiv militar și nuclear. China face progrese importante. Dar China devine un jucător foarte redutabil în inteligența artificială, în alte elemente tehnologice, care sunt militare și civile ca utilitate. De aceea vreau să asigur pe toată lumea că acestă supremație tehnologică și militară, pe care noi o avem, va continua să fie pentru noi o prioritate și suntem, în acest moment, într-un efort de investiție la nivelul NATO, inclusiv prin crearea la nivelul NATO a unui accelerator de inovare – acronimul este DIANA, și, ceea ce eu veghez, ca președinte al Boardului de inovare din NATO, este să fim siguri că între aliații mai potenți, care au forță de cercetare mai mare, care au resurse mai multe, care au piețe de capital mai profunde, și aliații care au dimensiune economică mai modestă să fim siguri că păstrăm o difuziune de tehnologie și interoperabilitate la nivelul întregii Alianțe, ceea ce este elementul – și liantul, cel mai important la nivelul NATO și la nivelul celor 30 de aliați.
Mihaela Rusu: Vladimir Putin a spus că acțiunile Statelor Unite și ale NATO în Marea Neagră reprezintă o provocare serioasă pentru Rusia. Cum răspunde NATO? Ce demersuri face pentru a detensiona situația de la graniță?
Secretar General Adjunct NATO Mircea Geoană: Este un exemplu tipic de dezinformare și de narativ fals. Până la urmă, NATO este o alianță defensivă. Dacă am avut o prezență NATO pe flancul estic din Marea Baltică până în Marea Neagră, a fost exclusiv după ocuparea ilegală a Crimeei în 2014. Înainte de momentul 2014, NATO nu avea nicio formă de prezență structurată pe flancul estic. Nimic, zero. Dar în clipa în care Federația Rusă ocupă în mod ilegal teritoriul suveran al unui stat european – Crimeea este Marea Neagră, în mod evident, este firesc ca NATO să își ia măsuri de prudență și de vigilență și să ne întărim postura de forță, de descurajare și de apărare și pe flancul estic. De aceea toată această campanie de dezinformare cu privire la așa-zisa agresivitate a NATO; nu este… Dimpotrivă, suntem extrem de rezervați și dacă ne uităm la ceea ce a amplasat Federația Rusă ca trupe și ca echipamente în toate aceste zone, ele în continuare reprezintă o escaladare pe care NATO o respinge. Încurajăm dialogul cu Federația Rusă, pentru a evita neînțelegeri și escaladare.
Mihaela Rusu: Cât de serios este riscul unei acțiuni militare agresive în Ucraina în acest moment?
Secretar General Adjunct NATO Mircea Geoană: Nu putem spune care este intenția finală a Federației Ruse, dar asistăm cu îngrijorare la o mobilizare de resurse militare neobișnuită și semnificativă în jurul Ucrainei și acest lucru în mod firesc provoacă îngrijorare și vigilență din partea noastră. Nu putem spune care este intenția finală, dacă este o formă de pregătire a unei eventuale noi incursiuni militare împotriva Ucrainei, cum s-a întâmplat acum câțiva ani de zile. Este vorba doar de o manieră de a pune presiune pe Ucraina și indirect pe Occident cu privire la aceste lucruri? Va trebui să vedem care este situația. Dar, pe de altă parte, apelul nostru foarte ferm este la dezescaladare din partea Federației Ruse, iar în condițiile în care ar adopta o decizie de nouă agresiune militară împotriva Ucrainei, costurile vor fi monumentale. Deci ele vor fi nu militare, dar vor fi politice, diplomatice, economice, financiare. Și vreau să salut modul extrem de unit, de omogen și de coerent în care noi NATO, în care Uniunea Europeană, în care Statele Unite și aliații și partenerii săi europeni am răspuns în fața acestei provocări, spunând foarte clar Federației Ruse și președintelui Putin: costul pentru o nouă aventură militaristă împotriva unui stat independent european va fi sever.
Mihaela Rusu: Ce rol ar putea să joace România în aceste evenimente?
Secretar General Adjunct NATO Mircea Geoană: România este un aliat important în NATO, este un aliat crucial în zona Mării Negre și, în mod evident, România este interesată și preocupată de evoluțiile din bazinul Mării Negre. Este firesc – este geografia imediată a NATO. Și vreau să spun că Marea Neagră, și zona Mării Negre extinse, reprezintă o zonă de importanță strategică deosebită și pentru NATO. În același timp vreau ca românii să fie extrem de convinși că NATO este aici să protejeze teritoriul și populația tuturor țărilor aliate, indiferent de geografie – că este în nord, că este în sud, că este în est sau în altă zonă, și că măsurile de descurajare și de apărare pe care NATO le-a luat, le ia și eventual le va lua în continuare pot să îi asigure pe români și pe românce că lucrurile nu vor lua o turnură periculoasă pentru România. Dar instabilitate și tensiune în vecinătatea noastră este un element de preocupare. Și de aceea încă o dată invităm Federația Rusă la dialog în cadrul Consiliului NATO – Federația Rusă, pe care îl avem la dispoziție și pe care Federația Rusă în mod constant l-a blocat și nu a dorit să participe. Facem și pe această cale o nouă invitație către Federația Rusă să revină la masa dialogului, să discutăm ce putem face pentru a evita neînțelegerile, escaladarea, măsuri de creștere a încrederii, inclusiv dialogul între comandanții militari ai NATO și ai Federației Ruse este un element foarte important, pe lângă dialogul politic și diplomatic.
Mihaela Rusu: La ce nivel se situează acum relația NATO – Federația Rusă?
Secretar General Adjunct NATO Mircea Geoană: Fără îndoială, și din păcate, la cel mai jos nivel de după terminarea Războiului Rece. Este un lucru pe care nu ni-l dorim, este un lucru pe care încercăm să-l comunicăm Federației Ruse – că nu au niciun fel de interes, nici ei și nici noi, într-o relație proastă. Dar în clipa în care Federația Rusă decide să devină agresivă la adresa vecinilor săi, să devină agresivă la adresa intereselor noastre, inclusiv prin acțiuni de natură cibernetică, de acțiuni hibride, de dezinformare, în care devin un jucător, care destabilizează situația de securitate din spațiul euro-atlantic, atunci, evident, NATO trebuie să își ia măsurile de prudență și de apărare și descurajare, pe care trebuie să le luăm pentru a ne proteja interesele și cetățenii aliați.
Mihaela Rusu: Domnule Secretar General Adjunct Mircea Geoană, vă mulțumesc pentru minutele acordate și vă dorim succes în tot ceea ce faceți!
Secretar General Adjunct NATO Mircea Geoană: Mulțumesc! Crăciun frumos și liniștit!
Mihaela Rusu: Mulțumim, asemenea!
Coments