Zapad-2021: agresywne ćwiczenia wymierzone w Zachód
Sursa: https://zbiam.pl/zapad-2021-agresywne-cwiczenia-wymierzone-w-zachod/
În perioada 10-16 septembrie a acestui an, forțele armate ale Federației Ruse și ale Republicii Belarus vor desfășura manevre strategice comune Zapad-2021 (Vest-2021).
O caracteristică distinctivă a acestor exerciții militare este schimbarea denumirii anterioare „exerciții strategice pentru postul de comandă” în „exerciții strategice comune”, care subliniază concentrarea lor în primul rând pe utilizarea practică a forței militare.
Denumirea „exerciții strategice comune” indică direcția occidentală a utilizării unei astfel de forțe. În primul rând, exercițiile reprezintă o amenințare militară directă pentru Polonia, Ucraina, țările din Europa de Est și statele baltice, precum și pentru alte țări aparținând NATO.
Chiar înainte de începerea fazei active a exercițiului, există semne că Federația Rusă desfășoară o campanie de informare la scară largă în mass-media din toată Europa pentru a crea o imagine pozitivă a presupuselor exerciții defensive Zapad-2021.
În același timp, chiar și o analiză simplă ne permite să tragem anumite concluzii despre cursul, intenția și scopul manevrelor militare care vor fi efectuate de forțele armate din Rusia și Belarus.
Rusia ascunde natura și scopul exercițiilor
În contextul declarațiilor demonstrative ale ministrului rus al apărării, Sergei Shoygu și omologului său din Belarus Viktar Khrenin și șefului Statului Major General al Forțelor Armate ale Republicii Belarus, Viktor Hulewicz, cu privire la natura „defensivă” a exercițiilor, precum și ca „amenințare în creștere din partea NATO și SUA în apropierea granițelor rusești”, devine clar că exercițiile sunt de fapt jignitoare.
Acest lucru este demonstrat, de exemplu, de transferul celor mai bune unități (de elită) ale trupelor districtului militar vestic rus la granițele cu Ucraina și Polonia (armata 1 Panzer, armatele militare generale 6 și 20, asalt 7 și 76 și diviziuni de asalt, forțele flotei baltice și ale marinei poloneze). Armata nordică, a 6-a forță aeriană și a apărării aeriene, creată în 2019, a 34-a divizie de aviație mixtă a flotei baltice, alte formațiuni militare), precum și colectarea resurselor logistice , muniție, arme și echipament militar la granițele de vest ale Belarusului și ale Federației Ruse.
Planul de exerciții prevede respingerea agresiunilor militare împotriva Belarusului cu trecerea la o operațiune ofensivă la scară largă care implică toate tipurile de trupe.
În timpul exercițiilor, este planificată utilizarea în masă a aviației, a forțelor de război electronic, a grupurilor de aterizare și asalt comune în zonele urbane, care trage din sistemul de rachete tactice Iskander-M modernizat (cu o rachetă 9M728 cu o rază de acțiune de până la 500 km), testarea armelor și echipamentelor militare noi și modernizate, ținând seama de experiența de luptă a forțelor ruse dobândite în Ucraina, Siria și țările africane (în special, vehiculele de luptă Tierminator).
Natura agresivă și importanța intențiilor Federației Ruse sunt confirmate de declarația ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, potrivit căreia până la sfârșitul anului 2021, vor fi dislocate peste 20 de uniuni și unități noi în districtul militar de vest. În plus, arsenalele din district vor fi îmbogățite cu peste 2.000 de unități de echipament modern de luptă.
Mai mult, Rusia strânge în secret trupe, arme și echipamente militare în teritoriile ocupate temporar din oblastele Donetsk și Luhansk din Ucraina. Aceste activități sunt înregistrate în mod regulat de observatorii misiunii speciale de monitorizare OSCE din Ucraina.
Având în vedere implicarea unor forțe semnificative în flota rusă de nord, una dintre sarcinile manevrelor Zapad-2021 va fi dezvoltarea de măsuri practice pentru rezolvarea eficientă a problemelor disputate din regiunea arctică folosind forța militară.
Zapad-2021: Dezinformare rusească
Contrar declarațiilor Ministerului Apărării din Rusia privind transparența exercițiilor din Vest-2021, Forțele Armate ale Federației Ruse desfășoară unități pe frontiera de vest a Rusiei, ascunse publicului. Oricum, comandantul districtului militar occidental, generalul Aleksandr Żurawlow, a recunoscut într-un interviu pentru ziarul Krasnaja Zwiezda, publicat la 11 iunie 2021.
26 iulie anul acesta Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat că exercițiile vor avea loc la 10 terenuri de antrenament din districtul militar occidental, precum și pe teritoriul Republicii Belarus. Ministerul a comunicat atunci că 4,5 mii de persoane vor lua parte la manevrele Zapad-2021. soldați și până la 650 de unități de echipament militar. La rândul său, o zi mai târziu, pe 27 iulie, ministerul a anunțat că exercițiile se vor desfășura în 12 terenuri de antrenament și că vor participa 8.000 de persoane. soldați și până la 1.500 de unități de echipament.
Curând după aceea, pe 5 august anul acesta, șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Republicii Belarus a anunțat că peste 12,8 mii de persoane vor participa la exerciții. Soldați din Belarus și 50 de soldați din Kazahstan.
Prin urmare, nu se știe câți soldați vor participa la exercițiile Zapad-2021. Dar ținând cont de trupele Federației Ruse adunate la granița cu Ucraina, trupele staționate în oblasturile ocupate din Donetsk și Luhansk și în Crimeea, se poate presupune că, de fapt, vor participa până la 10 ori mai mulți soldați decât numărul declarat în manevre.
Principalul obiectiv al Federației Ruse, prin ascunderea dimensiunii reale a exercițiilor, este de a împiedica observatorii OSCE să participe la întreaga lor dimensiune. Trebuie remarcat faptul că acest lucru este în contradicție cu prevederile declarației OSCE de la Viena din 2011 privind construirea încrederii și securității reciproce între semnatari.
Rusia își extinde influența militară și politică
28 iulie anul acesta Ministrul Apărării, Serghei Shoigu, a lansat o invitație de a instrui unități militare și observatori ai statelor membre ale Organizației de Cooperare din Shanghai, folosind termeni precum „ideologie bloc” și „confruntare est-vest”. Este o încercare deschisă de a redirecționa țările aparținând SCO către confruntarea cu NATO și SUA.
Rusia utilizează cel mai probabil termenul „pregătire strategică comună” în contextul manevrelor Zapad-2021 pentru a crește numărul instalațiilor și instalațiilor sale militare din Belarus, pentru a crea noi baze militare și pentru a desfășura apărare aeriană, război radio-electronic și alte sisteme lângă granița de est a NATO.
Pentru Belarus, participarea activă la exercițiile Zapad-2021 va însemna că țara va continua să fie implicată într-o confruntare cu Occidentul și va provoca, de asemenea, o confruntare la frontierele cu Ucraina și Polonia. Există deja semne că Belarusul se transformă într-un cvasi-stat hibrid, un instrument al agresiunii hibride rusești împotriva Poloniei, a statelor baltice și a Ucrainei. Oricum, Belarusul a fost deja folosit într-un atac hibrid folosind „refugiați” la granița cu Letonia, Lituania și Polonia.
Pe baza informațiilor din surse deschise, se poate concluziona că obiectivele manevrelor din acest an Zapad-2021 vor fi:
- exacerbarea relațiilor, deja tensionate, între Rusia și Belarus și NATO,
- expunând capacitățile ofensive ale trupelor din districtul militar occidental al forțelor armate ale Federației Ruse și subordonarea operațională a forțelor armate ale Republicii Belarus față de acestea,
- practicarea dislocării ascunse a unităților militare, în timp ce imită transparența deplină,
- instruire în desfășurarea activităților de dezinformare (de exemplu, în ceea ce privește domeniul planificat și natura exercițiilor),
- o încercare de a implica țările Organizației de Cooperare din Shanghai într-o confruntare cu NATO și SUA,
- subliniind importanța politică în creștere a Federației Ruse în regiune.
Se poate concluziona că acțiunile Rusiei prezintă amenințări sistemice la adresa securității Ucrainei, Poloniei și statelor baltice și că sunt o continuare a strategiei de intimidare și demonstrare a forței militare pentru a pune presiune pe statele vecine și pe cele cu interese în Arcticul.
Pentru statele membre ale Organizației de Cooperare din Shanghai, implicarea unităților lor militare în aceste exerciții poate duce la complicații în relațiile cu NATO și SUA și pierderea sprijinului lor în contextul tendințelor periculoase în dezvoltarea armatei și situația politică din Afganistan și Asia Centrală în ansamblu.
Pentru țările europene, demonstrarea capacităților militare ale Federației Ruse va fi un „test al nervilor” și următoarea etapă a escaladării tensiunilor în ceea ce privește înăsprirea relațiilor Rusiei cu NATO, rezultate, printre altele, de la intrarea în vigoare a unui nou pachet de sancțiuni economice impuse Rusiei, finalizarea construcției gazoductului Nord Stream 2 sau presiunea continuă a Moscovei asupra Ucrainei.
Coments