BIANCA LAURA STAN
Armata SUA colaborează din ce în ce mai mult cu statele nordice ca răspuns la extinderea activităților militare și economice rusești în Arctica, indicând un viitor de concurență sporită, cu potențial de comunicare sau de calcul greșit atât strategic, cât și tactic. Pe 22 februarie, patru bombardiere americane B-1 au sosit pentru prima lor desfășurare în Norvegia, într-o mișcare considerată pe scară largă ca un semnal către Rusia. Cu cinci zile mai devreme, Statele Unite au convenit cu Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia să-și continue participarea la exercițiul bienal Arctic Challenge Exercise, unul dintre cele mai mari exerciții tactice aeriene din Europa și considerat pe scară largă ca o practică pentru a contracara potențialul beligeranță rusă, programat pentru iunie 2021 Armata SUA se pregătește, de asemenea, să își dezvăluie strategia arctică în următoarele săptămâni, întrucât climatul în schimbare transformă regiunea inaccesibilă anterior într-o zonă din ce în ce mai aglomerată de activitate militară și economică – în special de-a lungul frontierei ruse.
-
În ultimii doi ani, Marina SUA, Corpul Marinei, Forțele Aeriene și Garda de Coastă au publicat documente care prezintă strategiile lor arctice, toate acestea subliniind importanța colaborării cu parteneri regionali.
-
În ianuarie, un antreprenor norvegian a declarat că va reamenaja o mare bază de submarine scoase din funcțiune din timpul Războiului Rece în apropierea orașului strategic Tromso, din nord, cu rapoarte care sugerează că armata SUA intenționează să opereze în afara instalației. Anul trecut, Norvegia a modernizat facilitățile portuare existente în Tromso pentru a găzdui vizite mai frecvente ale submarinelor din Statele Unite și alți membri NATO.
-
Statele Unite au crescut, de asemenea, cooperarea militară bilaterală cu statele non-NATO Finlanda și Suedia, ambele s-au îndepărtat de decenii de echilibru atent între NATO și Rusia pe fondul temerilor de agresiune a acesteia. La începutul lunii februarie, forțele aeriene americane și finlandeze s-au antrenat împreună pentru realimentarea aeriană în Arctica, bazându-se pe acordurile de apărare anterioare pentru a spori colaborarea. În noiembrie 2020, forțele SUA și suedeze au efectuat, de asemenea, exerciții mari în Suedia, destinate pregătirii unui ipotetic atac rus.
Operațiunile în creștere din SUA vin pe măsură ce Rusia acordă prioritate Arcticii pentru dezvoltarea economică și apărarea strategică pe care Moscova o consideră esențială pentru viitorul său. Fiind țara cu cea mai mare coastă arctică și teritoriu revendicat, Rusia este extrem de interesată să exploateze oportunitățile economice ale resurselor din ce în ce mai extragibile din regiune și căi navigabile utilizabile, în timp ce își susțin simultan apărarea și capacitatea de a proiecta puterea. În martie 2020, Rusia a aprobat o nouă strategie pe 15 ani pentru Arctica, care reafirmă o evaluare anterioară conform căreia regiunea va fi principala sa bază de resurse pentru creșterea economică viitoare și subliniază mai explicit implicațiile percepute de securitate ale unei Arctice care se încălzește. Între 2021-2023, Rusia va conduce, de asemenea, Consiliul Arctic, principalul forum interguvernamental al zonei, permițându-i să contribuie la modelarea agendei pentru regiune.
-
Kremlinul acordă prioritate investițiilor în Arctica pentru a extrage resurse valoroase și a construi infrastructuri de sprijin. La 1 februarie, a aprobat șase noi proiecte mari susținute de stat și a acceptat să contribuie la suportarea costurilor de construcție pentru a stimula mai multe investiții private. Tot în februarie, șeful companiei de energie Rosneft, de stat din Rusia, a anunțat că principala prioritate a companiei a fost exploatarea recentelor mari descoperiri de petrol și gaze din Arctica.
-
Rusia promovează Ruta Mării Nordului (NSR) prin Arctica ca o modalitate mult mai rapidă de a conecta Oceanul Atlantic și Pacific, ceea ce ar oferi un avantaj expeditorilor ruși și ar câștiga în țară taxe de tranzit profitabile pentru navele străine. La începutul acestei luni, trei cisterne rusești de gaze naturale lichidate au finalizat NSR iarna pentru prima dată, demonstrând fezabilitatea potențială a tranzitelor pe tot parcursul anului.
-
În linii mari, Rusia face mulți pași – inclusiv modernizarea bazelor militare , desfășurarea și testarea hardware-ului nou și trimiterea navelor militare și a aeronavelor în misiune pentru a cerceta apărarea altor țări – pentru a-și consolida securitatea în Arctica. La 1 ianuarie, a actualizat oficial statutul flotei sale de nord pentru a-i acorda același statut ca și cele patru districte militare geografice ale țării. Aceasta marchează pentru prima dată când o flotă este egală la distanță cu districtele militare ale Rusiei, subliniind în continuare importanța Arcticii pentru liderii ruși.
Activitatea sporită a SUA și a Rusiei în Arctica va crește riscul confruntării. Cele două părți mențin în mod normal protocoale de deconflicție suficiente, dar numărul crescând de actori militari și privați din mediul dificil, care nu toți ar putea fi suficient de obișnuiți să funcționeze în climatul complex, crește riscul de accidente. Deteriorarea mai largă a relațiilor SUA-Rusia ar putea determina, de asemenea, personalul militar din Arctica să își asume cea mai gravă dintre acțiunile sau declarațiile celuilalt, subminând alte măsuri de consolidare a încrederii. Consiliul Arctic exclude în mod explicit chestiunile militare de la discuții, reducând spațiul pentru diplomație multilaterală care ar putea ajuta la decalarea potențialelor confruntări.
-
Creșterea activității navale private – inclusiv a liniilor de croazieră, a navelor de cercetare științifică, a petrolierelor și a transportului comercial – creează benzi maritime mai aglomerate într-un mediu de operare complex care nu este obișnuit cu o astfel de activitate. În august 2020, Garda de Coastă a SUA nu a reușit să le spună pescarilor americani că Rusia va efectua exerciții militare într-o parte din zona lor de pescuit, ducând la aproape ratări între forțele rusești și ambarcațiunile de pescuit mici.
-
Probabil să coincidă cu sosirea recentă a bombardierelor americane B-1, Rusia a navigat cu un mare crucișător cu rachete și a emis un aviz pentru testele de rachetă în perioada 18-24 februarie în apele de la nord de Norvegia, care sunt populare pentru pescuit și se încadrează, de asemenea, în limitele a ceea ce percepe a fi zona sa defensivă istorică. În viitor, o neînțelegere exactă a momentului sau locației acestor exerciții ar putea duce la accidente. O interpretare greșită a scopului lor intenționat – mai ales dacă vin într-o perioadă de tensiuni sporite în alte chestiuni – ar putea duce, de asemenea, la escaladarea militară.
-
Intercepțiile aeriene din Arctica între avioanele SUA și cele rusești sunt în creștere, crescând riscul comunicării greșite sau al calculului greșit pe fondul unor condiții de exploatare arctice unice. Piloții trebuie să parcurgă distanțe mari deasupra apei, să se lupte cu vremea și temperaturile extreme, să navigheze în problemele de curbură a pământului și să se lupte cu pierderea acoperirii radio – toate acestea pot face periculoase întâlnirile profesionale.
Regiuni și țări: Statele Unite, Finlanda, Suedia, Rusia
Teme: SUA și echilibrul puterii, Lupta internă a Rusiei, Lupta pentru țările de frontieră ale Rusiei
Subiecte: Securitate, Energie, Economie, Militar, Politică, Probleme de mediu
Coments