Dott.ssa Bianca Laura Stan,
Napoli, Italia
Un articol al Forumului Economic Mondial, „ IA pare să perturbe ordinea mondială stabilită. Iată cum ”se bazează pe un raport al Tortoise Intelligence care notează modul în care abordarea centralizată a Chinei în cercetarea inteligenței artificiale este mult mai eficientă decât competitorul său tradițional, Statele Unite, care optează pentru inițiative de cercetare distribuite între mulți concurenți privați legați de unele inițiative publice sau susținute cu bani publici.
Statele Unite cheltuiesc mai mult decât orice altă țară pentru IA, dar cea mai mare parte a acestei investiții face parte mai mult din inițiative private și independente, mai degrabă decât dintr-o strategie organizată. China se află pe locul doi în acest moment, dar abordarea coordonată și centralizată a guvernului său sugerează că va eclipsa în curând cheltuielile SUA. Potrivit Tortoise, planurile de cheltuieli ale IA pentru China sunt de o dată și jumătate mai mari decât totalul global combinat și cheltuie deja mai mult decât Statele Unite pentru cercetarea de bază și aplicată în domeniile legate de IA.
Impactul potențial al IA va fi „ comparabil cu cel al electricității sau al focului ”, potrivit CEO-ului Alphabet, Sundar Pichai . Un raport recent Broo kings prezice că acele țări capabile să-l valorifice vor conduce lumea în deceniile următoare.
Construirea ecosistemelor pentru promovarea cercetării asupra IA și a aplicațiilor sale este o sarcină vitală pentru guverne și ale serviciilor secrete. Unele țări, precum Emiratele Arabe Unite, stabilesc deja strategii naționale de IA și numesc miniștri pentru a dezvolta linii de acțiune care includ educație, finanțarea cercetării și sensibilizarea publicului larg cu privire la această tehnologie, oferind cursuri gratuite de alfabetizare.
Perspectiva învățării mașinilor din date etichetate anterior, în loc să urmeze programarea tradițională, care încearcă să prevadă toate rezultatele prin condiționare și bucle, va însemna o revoluție în modul în care abordăm utilizarea tehnologiei, permițând o mai mare versatilitate și flexibilitate.
Răspândirea IA va fi supusă acelorași cicluri de adopție pe care le-am văzut în alte domenii și vom vedea întârzieri care vor dura mai mult timp pentru a-și exploata avantajele și ale căror economii vor rămâne supuse regulilor vechii economii pentru mai mult timp, creând un creștere a decalajului de productivitate.
Metricile vechi, cum ar fi crearea de locuri de muncă, vor fi lăsate în urmă, deoarece mașinile sunt capabile să înlocuiască munca umană și să crească productivitatea, ceea ce va oferi țărilor care fac progrese mai mari oportunitatea de a testa mai bine noile modele sociale care vor apărea. După cum sa spus, aceasta este o tehnologie ale cărei aplicații vor redefini societățile noastre și, mai presus de toate, relația noastră cu munca.
Raportul Tortoise include, de asemenea, un index global IA (România nici nu există măcar pe aceasta listă!) care clasifică țările în funcție de criteriile aplicate IA, cum ar fi talentul, infrastructura, mediile de operare, cercetarea, dezvoltarea și strategiile guvernamentale și de afaceri. Rolurile diferiților actori de pe scena geopolitică globală în deceniile următoare sunt acum împărtășite și, în timp ce unii încearcă să își aplice strategiile tradiționale, mulți alții stau pe margine, incapabili să vadă ce este în joc. Mesajul este clar: țările care nu reușesc să înțeleagă impactul IA vor fi lăsate în “epoca de piatră”.
Coments