BIANCA LAURA STAN
Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite vor căuta probabil furnizori alternativi de arme dacă administrația președintelui SUA Joe Biden va continua anularea transporturilor de arme către țările din Golful Arab. În primul discurs major de politică externă al lui Biden, pe 4 februarie, el a anunțat sfârșitul sprijinului militar american pentru intervenția saudită și a emiraților în Yemen, spunând în același timp că Washingtonul va pune capăt vânzărilor ofensive de arme care ar putea fi utilizate pentru desfășurarea operațiunilor lor în Yemen. Cu toate acestea, el nu a specificat ce sisteme vor fi blocate. Biden a anunțat, de asemenea, numirea unui nou trimis pentru Yemen, diplomatul veteran Timothy Lenderking, care va ajuta procesul diplomatic condus de ONU pentru a pune capăt războiului civil dintre mișcarea Houthi și președintele recunoscut internațional Mansoor Hadi. Între timp, Departamentul de Stat al SUA a semnalat că începe revizuirea administrației demersului fostului președinte american Donald Trump de a desemna Houthis ca organizație teroristă străină.
- În ianuarie, Departamentul de Stat a înghețat mai multe vânzări de arme către Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită după ce tranzacțiile au fost aprobate în ultimele luni ale administrației Trump. Aceste vânzări de arme includ 478 de milioane de dolari în muniții ghidate cu precizie, care au fost utilizate de Arabia Saudită în Yemen, precum și sisteme avansate de arme avansate pentru Emiratele Arabe Unite .
- Administrația Biden nu a clarificat încă ce înseamnă „sisteme de arme„ ofensive ”. Dar Raytheon, producătorul munițiilor ghidate cu precizie, a spus că se așteaptă ca munițiile să fie cel puțin blocate.
- Atât administrația Biden, cât și Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) au confirmat că Statele Unite vor continua să coopereze cu Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită în operațiunile de combatere a terorismului din Yemen care vizează Statul Islamic și Al Qaeda din Peninsula Arabică (AQAP). Informațiile defensive, vânzările de arme și cooperarea vor continua, de asemenea.
În ciuda costurilor economice potențiale pentru firmele americane, drepturile omului și utilizarea finală a platformelor de arme produse de SUA vor rămâne factori cheie în calculul Washingtonului atât pentru tranzacțiile actuale, cât și pentru cele viitoare, cu statele din Golful Arab. Numeroasele încălcări ale drepturilor omului din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, precum și comportamentul lor în teatre de împuternicire regionale precum Yemen și Libia, au alimentat sprijinul bipartizan în Congres pentru revizuirea relațiilor Washingtonului cu Riyadh și Abu Dhabi. Aceste dinamici vor continua să împiedice viitoarele acorduri de arme între Statele Unite și aliații săi din Golful Arab. Cu toate acestea, Casa Albă își echilibrează probabil politica emergentă cu valoarea de mai multe miliarde de dolari a tranzacțiilor actuale și impactul pierderii acestora asupra locurilor de muncă din domeniul apărării americane. Mai mult, noua administrație nu vrea să semnaleze că își reduce sprijinul pentru Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, ambii aliați de lungă durată ai SUA – în special în fața hărțuirii iraniene din regiune.
- Vânzarea de arme înghețate către Emiratele Arabe Unite este în valoare de aproximativ 23 de miliarde de dolari și include avioane de luptă F-35 avansate. Acordul reflectă aprofundarea legăturilor de apărare SUA-EAU și a fost acordat de administrația Trump ca recompensă pentru Abu Dhabi care și-a normalizat legăturile cu Israelul. Casa Albă Biden susține normalizarea și dorește în continuare legături strânse cu Emiratele Arabe Unite, care servește atât ca bază cheie pentru operațiunile militare americane din Golful Arab, cât și ca un partener strâns de combatere a terorismului în Yemen .
- În 2018, Congresul a votat pentru a pune capăt sprijinului militar al SUA pentru campania saudită din Yemen, pe fondul revoltelor publice asupra asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi. Congresul a încercat, de asemenea, să blocheze un transfer de armă de urgență de 8 miliarde de dolari către Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită în mai 2019, dar a fost anulat de președintele Trump de atunci.
Regatul Unit și Franța ar putea servi ca furnizori alternativi dacă Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită pierd accesul la anumite sisteme de armament americane. Atât Parisul, cât și Londra au relații de apărare de lungă durată cu Riadul și Abu Dhabi. De asemenea, aceștia nu au semnalat încă o dorință de a merge până în Statele Unite în blocarea transferurilor de arme către țările din Golful Arab pentru comportamentul lor în Yemen.
- Riyadh și Abu Dhabi operează o serie de sisteme de armament construite în Marea Britanie și în Franța. Forțele aeriene emirate și saudite, de exemplu, au avioanele de vânătoare Mirage 2000 fabricate în Franța și respectiv avioanele de vânătoare Eurofighter Typhoon construite în Marea Britanie. Atât Londra, cât și Parisul au fost dispuși să continue să vândă arme Arabiei Saudite după asasinarea lui Khashoggi, în ciuda criticilor din partea grupărilor pentru drepturile omului și a protestelor din ambele țări europene.
- După recenta declarație a lui Biden privind încheierea acordurilor ofensive de arme, Regatul Unit a spus că va continua să vândă arme Arabiei Saudite pe baza cerințelor actuale de licență britanice. Vânzările de arme din Marea Britanie au supraviețuit recent provocărilor instanțelor britanice care au întrerupt scurt exporturile de arme către Riyadh în 2019.
Abu Dhabi și Riyadh ar putea, de asemenea, să se bazeze pe relațiile lor de apărare în devenire cu China și Rusia, deși acest lucru ar putea tensiona relațiile lor diplomatice cu Statele Unite, care vor rămâne principalul furnizor de arme pentru ambele state din Golful Arab.
- Atât China, cât și Rusia încearcă să obțină accesul la lucrativele contracte de armament de la Riad și Abu Dhabi. China a vândut deja vehicule aeriene fără pilot atât Arabiei Saudite, cât și Emiratelor Arabe Unite și, de asemenea, ar fi dezvoltat un sistem de rachete balistice cu acestea. Între timp, Rusia a susținut că Emiratele Arabe Unite s-au arătat interesate în trecut de luptătorul stealth Su-57 construit de Rusia. Moscova a oferit, de asemenea, sistemul său de rachete S-400 diverselor state din Golful Arab, inclusiv Arabiei Saudite.
- Cu toate acestea, vânzările de arme din China și Rusia ar putea inspira retragerea SUA. Statele Unite au sancționat recent Turcia pentru achiziționarea sistemului rusesc S-400, deși nu au semnalat că dronele chineze sau chiar programul de rachete balistice saudito-chineze se ridică la același nivel de îngrijorare ca și sistemele avansate de arme avansate precum S- 400.
Regiuni și țări: Statele Unite, China, Regatul Unit, Rusia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Yemen
Teme: SUA și echilibrul puterii
Subiecte: Războiul civil din Yemen, Securitate, Militar, Politică, Strategia de supraviețuire saudită
Coments