Radu SĂGEATĂ, PhD
Abstract. The paper aims to highlight the problems faced by teachers, students, parents and authorities in Romania at the beginning of the school year in the conditions of the coronavirus pandemic, as well as their management in the general context of the pandemic in this country, emphasizing good practices but also errors that led to an increase in the number of infections and the re-establishment of restrictions. The documentation was made on the basis of specialized scientific studies but also of information from the media and official reports, due to the novelty of the subject for the case study presented.
Key-words: school units, beginning of the school year, pandemic, Romania, Bucharest
INTRODUCERE
Redeschiderea instituţiilor de învăţământ în anul şcolar 2020-2021 s-a făcut în toată lumea în condiţiile speciale impuse de pandemia cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Autorităţile centrale şi locale au fost puse astfel în faţa unor noi provocări nemaiîntâlnite în ultima sută de ani1 de a gestiona procesul de învăţământ, ce presupune în mod tradiţional colectivităţi de copii şi tineri, în condiţiile unei cât mai bune distanţări fizice, premisă de bază pentru limitarea răspândirii noului virus. La aceasta se adaugă faptul că actuala reţea şcolară din România o moşteneşte în cea mai mare parte pe cea de dinainte de 1990, caracterizată prin clase supra-aglomerate, mai ales în mediul urban, în care învaţă în medie între 30 şi 40 de elevi. De asemenea, analfabetismul funcţional situează România pe penultimul loc în Uniunea Europeană deoarece 42% din elevii români de 15 ani nu reuşesc să-şi folosească informaţiile dobândite în şcoală pentru a-şi rezolva problemele cotidiene2.
În acest context, lucrarea de faţă urmăreşte să evidenţieze impactul social şi sanitar pe care l-a avut deschiderea anului de învăţământ în România, în contextul evoluţiei generale a epidemiei de coronavirus din această ţară, evidenţiind bunele practici, dar şi erorile făcute de autorităţi şi de factorii locali de decizie, care au accentuat proliferarea virusului, făcând necesare implementarea de măsuri restrictive.
1 De la marea epidemie de gripă „spaniolă” din anii 1918-1920.
2 Conform rapoartelor OCDE după testele PISA (2015). Sursa: Care este procentul de analfabetism funcţional în România în 2018, M. Peticilă, www.edupedu.ro, proiectul #RomaniaEducata, 2018.
Coments