Editura Top Form, Bucureşti, 2020
Scopul prezentei cercetări este de a investiga mecanismele care converg pentru a da forţă şi atractivitate fake news şi care contribuie la diseminarea lor pe o scară atât de largă şi la acceptarea lor drept realităţi de către grupuri mari de persoane, cărora le modifică percepţia asupra realităţii sociale.
Ipoteza principală de cercetare este faptul că o înţelegere într-un cadru mai complex, interdisciplinar a mecanismelor care stau în spatele fake news poate să conducă către cunoaşterea şi înţelegerea în profunzime a fenomenului şi a implicaţiilor pe care le poate avea asupra societăţilor democratice şi asupra mediului de securitate.
Lucrarea va avea patru direcţii de cercetare principale. Prima direcţie se va axa pe înţelegerea contextului social în care fenomenul fake news a căpătat amploare. A doua direcţie de cercetare se va concentra pe mecanismele cognitive care facilitează acceptarea fake news de către public. A treia direcţie de cercetare va aborda mecanismele narative care dau coerenţă şi plauzibilitate fake news. Iar a patra direcţie de cercetare se va preocupa de mecanis-mele mass media şi social media care facilitează diseminarea fake news.Împreună, aceste direcţii de cercetare vor conduce către îndeplinirea scopului lucrării de a oferi o imagine de ansamblu asupra contextului dezvoltării exponenţiale a fenomenului fake news şi a mecanismelor care conlucrează pentru a le conferi putere de modificare a fibrei societăţilor democratice contemporane.
Coments