Prof. dr. Ioana RIEBER
Anul acesta este important pentru România deoarece deține președenția Consiliului Uniunii Europene. Este un bun prilej pentru ca țara să devină mai cunoscută, iar oamenii ei mai apreciați. Pe de altă parte, este o perioadă în care interesul românilor pentru activitatea desfășurată de instituțiile UE a crescut, din acest motiv sâmbătă, 30 martie 2019, Societatea de Ştiinţe Istorice din România – Filiala Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia de Geopolitică „Ion Conea” – Revista GeoPolitica, a organizat Conferinţa Problemele ale Uniunii Europene.
Din partea SSIR, proiectul a fost realizat de domnul profesor Georgescu Gabriel, vicepreşedinte al Filialei Bucureşti, în colaborare cu doamna Rieber Ioana şi domnul Stan Gabriel. Din partea Asociaţiei de Geopolitică „Ion Conea”, activităţile au fost coordonate de către domnul dr. Simileanu Vasile, preşedinte fondator al Asociaţiei.
Scopul proiectului a fost acela de a-i face pe elevi să înţeleagă faptul că în momentul în care România a preluat preşedenţia Consiliului UE şi-a asumat obligaţii şi responsabilităţi. Dintre problemele care urmează a fi rezolvată ar fi cea a Brexitului, în condiţiile în care pe 29 martie 2019, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord ar fi urmat să părasească Uniunea Europeană, deoarece termenul de doi ani propuşi pentru negocieri expiră; negocierea viitorului Cadru Financiar Multianual 2021 – 2027; alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019; finalizarea reformei Spaţiului Schengen.
Au fost prezenţi atât elevi şi profesori de la mai multe colegii şi licee din Bucureşti: „Gheorghe Lazăr”, „Mihai Viteazul”, „Decebal” etc., cât şi membrii ai Asociaţie de Geopolitică „Ion Conea”. În cadrul conferinţei, doamna ambasador Bădescu Paraschiva, şi domnul dr. Simileanu Vasile, au prezentat situaţia în care se află astăzi Uniunea Europeană şi provocările cărora trebuie să le facă faţă. Domnul Georgescu Gabriel a moderat discuţiile.
De asemenea, s-a discutat despre schimbările care ar urma să survină după ieșirea Marii Britanii din UE. Elevii au fost interesaţi de subiect deoarece există posibilitatea de a studia acolo, motiv pentru care au fost puse întrebări legate de evoluţia conexiunilor dintre Londra şi Bruxelles. Atenţia a fost captată şi de problema formării armatei europene, deoarece majoritatea statelor europene fac parte din NATO.
Conferinţa, care s-a prelungit datorită mulţimii întrebărilor elevilor şi a generozităţii răspunsurilor, s-a încheiat cu mulţumiri din partea participanţilor şi cu rugămintea ca doamna ambasador Bădescu Paraschiva şi domnul dr. Simileanu Vasile să îi mai onoreze cu prezenţa la o activitate asemănătoare.
Coments