Comunicat de presă
În perioada 31 ianuarie – 1 februarie 2019, miniștrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene au participat la București la reuniunea informală Gymnich, la invitația comună a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, și a ministrului român de externe, Teodor Meleșcanu. Au mai participat Johannes Hahn, Comisarul european pentru Politica de vecinătate și negocieri privind extinderea și David McAllister, Președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.
Agenda de discuții a cuprins Parteneriatul Estic, Venezuela și China.
Reuniunea a debutat cu discuții privind Parteneriatul Estic, temă prioritară pe agenda președinției române a Consiliului UE, cu atât mai mult cu cât 2019 este anul aniversar al inițiativei. Cu acest prilej, ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat că la zece ani de la lansare, Parteneriatul Estic este un succes. Rezultatele obținute într-o perioadă relativ scurtă și realizarea unor proiecte politice care generează schimbări profunde în plan economic, social și în viața fiecărui cetățean, cum ar fi liberalizarea regimului de vize, multiplicarea oportunităților de studii și de cercetare, demararea unor proiecte ample de interconexiuni cu spațiul UE, erau de nebănuit acum zece ani. Pe lângă caracterul simbolic al aniversării, acest moment trebuie să reflecte o serie de progrese substanțiale în direcția realizării Agendei de obiective prioritare pentru anul 2020, aprobată la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga din anul 2017.
Venezuela a fost al doilea punct de pe agenda miniștrilor de externe. A reieșit că singura soluție viabilă pentru grava criză politică și umanitară din această țară o reprezintă organizarea de noi alegeri prezidențiale libere și corecte, care să ofere tuturor părților posibilitatea de participare și care să garanteze respectarea principiilor democratice și a prevederilor constituționale.
În ceea ce privește China, s-a considerat oportună continuarea procesului de reflecție și dialog pe tema viitorului relațiilor UE-China, din perspectiva interesului pentru angajarea Beijingului și cooperarea bilaterală în domenii de interes comun, atât în format 16+1, cât și în alte formate multilaterale. Subiectul a fost discutat și în sesiunea comună de lucru cu miniștrii de externe din statele candidate (Albania, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Serbia, Turcia).
Reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe a fost urmată de o conferință de presă comună a ministrului român de externe, Teodor Meleșcanu, cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini.
Coments