În data de 16 februarie 2019, la Cernăuți s-a desfășurat conferința științifică „Procese electorale în statele post-totalitare ca alegere civilizatore: Quo Vadis?” La eveniment au participat experți politici, profesori universitari, istorici și experți media din România, Republica Moldova, Belarus, Ucraina, inclusiv analiști politici români din Cernăuți – informează Agenția BucPress.
Experții din statele menționate au analizat factorii care influențează în mod direct și indirect procesul electoral din statele postsocialiste, menționând în primul rând alegerile prezidențiale și parlamentare din Ucraina, alegerile parlamentare din Republica Moldova, dar și cele prezidențiale din România. O atenție aparte a fost acordată situației politice din Belarus, Polonia și alte state postsocialiste. Majoritatea analiștilor politici au menționat necesitatea respectării legislației electorale, responsabilizării electoratului și elaborării unor mecanisme viabile de articulare a intereselor sociale prin vot.
În același timp, o atenție aparte a fost acordată acțiunilor destabilizatoare ruse. Așadar, alegerile parlamentare din 2019 în Republica Moldova vor avea loc pe data de 24 februarie, experții menționând că în acest stat scenariul revanșei forțelor pro-ruse nu este unul utopic. Un capitol aparte al discuțiilor a fost războiul informațional purtat de Rusia împotriva stabilității regionale și internaționale. Alte teme discutate: războiul hibrid, situația din estul Ucrainei, provocările regionale, situația din bazinul Mării Negre, tehnici de atac și apărare informațională, structurarea politică și ideologia partidelor politice, populismul și manipularea în cadrul proceselor electorale etc.
În timpul deschiderii conferinței, deputatul poporului din Ucraina, Grigore Timiș, a menționat că în statele postsocialiste alegerile libere și democratice sunt mai mult decât necesare. Timiș a comunicat că Ucraina va avea în anul curent două examene serioase la capitolul democratic: alegerile prezidențiale și parlamentare. Conferința a fost salutată de Jonsa Marek (prin Skype), deputat al Seimului Poloniei, de reprezentanții Administrației Regionale de Stat Cernăuți, dar și de ministrul consilier Edmond Neagoe, care a transmis un mesaj de salut și încurajare a unor astfel de evenimente științifice importante din partea consulului general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu.
Discuțiile au fost moderate de Serhii Fedunyak, doctor în științe politice, profesor la catedra de Relații Internaționale din cadrul Universității Naționale din Cernăuți, organizator principal fiind Centrul pentru Cooperare Regională „Dialog” în parteneriat cu Universitatea Națională din Cernăuți, Academia „Ivan Zlotoustâi” din Ivano-Frankivsk, Uniunea ucrainenilor din Moldova „Testament”, Centrul pentru narative politice democratice, Institutul Basarabiei, Rețeaua regională Est-Europeană a Parteneriatului Global pentru Prevenirea Conflictelor Armate (GPPAC) și partenerii informaționali – „Polonews” (Polonia) și Centrul Media BucPress (Agenția BucPress, Radio Cernăuți și BucPress TV).
Doi analiști politici din România au prezentat în fața publicului din Cernăuți studii de valoare despre procesele electorale. Directorul revistei „Geopolitica” și președintele Asociației de geopolitică „Ion Conea”, Vasile Simileanu, a comunicat că procesele electorale din Ucraina și Republica Moldova se află sub o mare presiune produsă în alte state, iar învingătorii alegerilor vor fi cei care vor dispune de cele mai multe informații și vor avea un management de succes.
Președintele Asociației „Casa Mării Negre” / Black Sea House, Dorin Popescu a prezentat unele concluzii despre experiența României în procesul de integrare europeană. Potrivit analistului de la Constanța, fost diplomat cu misiuni la Moscova, Sarajevo și Cernăuți, Ucraina este foarte bine văzută la Washington și Bruxelles prin prisma posturii de victimă a agresiunii rusești, însă Popescu a recomandat Kievului să abandoneze pe cât se poate de repede această poziție de confort temporar și să realizeze reforme. „Hannibal ante portas, însă calul troian este deja în interiorul nostru”, a spus Dorin Popescu, precizând că atât România, cât și Ucraina deseori caută vinovați în exterior, și nu în propriile slăbiciuni, greșeli sau incapacități.
Radio Cernăuți și BucPress TV vor completa acest reportaj cu mai multe detalii radiofonice și televizate, pe parcursul săptămânii curente vor fi difuzate o serie de interviuri cu reputați oameni de știință despre situația politică din Ucraina, relațiile internaționale actuale, dar și situația comunității românești prin prisma evoluțiilor geopolitice.
Marin GHERMAN pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Coments