Excelenţa Sa KIM Eun-joong
Ambasadorul Republicii Coreea
România celebrează în 2018 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia. Ieşirea de sub dominaţia otomană şi conjunctura favorabilă dată de victoriile obţinute pe front în Primul Război Mondial au dus la formarea României Mari. Unirea Principatelor şi a teritoriilor româ-neşti înstrăinate din anul 1918 reprezintă aşadar un moment istoric care a pus capăt îndelungilor şi repetatelor ocupaţii ale forţelor străine. Însă, după cel de-al Doilea Război Mondial şi odată cu instaurarea regimului comunist, simbolul Marii Uniri din 1918 şi-a pierdut din semnificaţia istorică urmând a fi recăpătat după Revoluţia din 1989. În ciuda frământărilor politice şi so-cietale, precum şi a problemelor economice, evoluţia României s-a tradus prin accederea acesteia în Uniunea Europeană în anul 2007, iar astăzi, la 100 de ani de la Marea Unire, România se remarcă prin cea mai mare rată de creştere economică din spaţiul european.
Anul 2018 semnifică pentru Republica Coreea un an al marilor schimbări în evoluţia relaţiilor inter-coreene. Summitul inter-coreean, care s-a desfăşurat anul acesta în luna aprilie la iniţiativa preşedintelui Moon Jae-in, a rezultat în „Declaraţia de la Panmunjom pentru Pace, Prosperitate şi Unificarea Peninsulei Coreene”. Următoarele întrevederi – cel de-al doilea Summit inter-coreean din 27 mai, precum şi Summitul istoric între Statele Unite ale Americii şi Coreea de Nord din 12 iunie – au atras atenţia întregii lumi şi au reaprins speranţa privind instaurarea unui regim permanent de pace în Peninsula Coreeană. Astfel, se aşteaptă ca cel de-al treilea Summit inter-coreean, care va avea loc în luna septembrie la Phenian, să capete o mare amploare în accelerarea procesului de denuclearizare a Coreei de Nord şi a restabilirii păcii în Peninsula Coreeană.
Se poate spune aşadar că cele două state au evoluat de-a lungul timpului în mod sistematic. În ciuda unor momente fireşti de cumpănă în parcursul celor două naţiuni, acestea din urmă şi-au menţinut traiectoria ascendentă, iar în prezent, mai precis în anul în curs, Republica Coreea şi România înregistrează un real progres comparativ cu situaţia acestora de acum mai bine de un secol.
Având în vedere cele menţionate, aniversarea a zece ani de la semnarea Declara-ţiei comune privind stabilirea unui Parteneriat Strategic între Republica Coreea şi România (la 8 septembrie 2008) are o mare semnificaţie, îndeosebi pentru relaţiile bilaterale. Încă de la stabilirea relaţiilor diplomatice, în martie 1990, atât Republica Coreea, cât şi România şi-au consolidat în permanenţă legăturile prin schimburi politice, economice şi culturale. De asemenea, volumul comerţului între cele două ţări, care în 1990 atingea valoarea de 18 milioane de dolari americani, a ajuns pentru prima dată la peste 1 miliard de dolari americani în anul 2012. În acest moment, este evidentă evoluţia cooperării bilaterale într-un parteneriat puternic care presupune angajamente de sprijin reciproc la nivelul comunităţii internaţionale.
Putem deci afirma că Parteneriatul Strategic între cele două ţări are şanse să contribuie la denuclearizarea completă, verificabilă şi ireversibilă a Coreei de Nord. Pe lângă existenţa unei misiuni diplomatice române la Phenian, România are o îndelun-gată experienţă în practicarea negocierilor diplomatice cu Coreea de Nord. Aceste două atuuri întăresc rolul de conciliator al României în îmbunătăţirea relaţiilor inter-coreene şi, astfel, partea română poate avea un rol important în procesul de instaurare a regi-mului permanent de pace în Peninsula Coreeană. De asemenea, dacă se va restabili linia feroviară care leagă Sudul de Nord şi aceasta se va interconecta la rândul ei cu reţeaua feroviară eurasiatică transcontinentală, România, în conceptul geopolitic, dintr-o ţară periferică, va juca un rol central în spaţiul Eurasiatic.
Luând în calcul toate acestea, aşteptăm cu interes evoluţia următorilor zece ani de cooperare sub umbrela Parteneriatului Strategic.
Coments