Expoziţia „Hărţile Basarabiei”, organizată de Muzeul Satului în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova și Muzeul Hărţilor și Cărţilor Vechi, şi-a propus să arate cum a evoluat în reprezentările cartografice de jumătate de mileniu teritoriul a ceea ce înţelegem prin denumirea de „Basarabia”. Documente cartografice prezentate, aparţinând unor şcoli diferite, realizate prin tehnici şi un nivel profesionist diferit de cartografii vremii, au încercat să reţină situaţia „la zi” a Basarabiei, care a fost mereu variabilă în funcţie de războaiele şi înţelegerile ulterioare ale marilor puteri. Hărţile sunt documente unice din colecţia personală a ES domnul Ambasador Mihai Gribincea, cât și din fondul muzeului.
Astfel, frontierele trecute pe hărţi reprezintă consecinţe nemijlocite ale invaziilor barbare, turco-tătare, ruseşti, iar ulterior – sovietice. Hărţile expuse ilustrează cum nu se poate mai bine spusele marelui nostru înaintaş Mihail Kogălniceanu: „Patria noastră, prin o vrednică de toată jalea soartă, a fost menită din cea mai bătrână vechime să fie teatrul năvălirilor străinilor”.
Chiar dacă poartă în sine inevitabile erori de interpretare şi confuzii informatice, hărţile reprezintă un nestemat patrimoniu istoric, spiritual, de neocolit pentru cunoaşterea a ceea ce a însemnat Basarabia de-a lungul secolelor, dar şi periplul anevoios pe care-l traversează sentimentul de identitate în actualele frontiere ale Republicii Moldova.
Expoziţia e şi un gest de omagiu cu semnificaţie aparte adus Anului Centenar.
Coments