profesor universitar doctor Anghel ANDREESCU
lector universitar doctor Cătălin ENUŢĂ
„Moscova nu mai acceptă hegemonia americană. Să transformăm Rusia în imperiu, un imperiu euroasiatic continental.”
„Federaţia Rusă nu reprezintă Rusia, statul rus integral, ea este o formaţie de tranziţie.”
„Statutul de putere regională impus Rusiei de către Occident este sinonim cu sinuciderea pentru poporul rus.”
„Planul diabolic de dezmembrare a Ucrainei”
„Zădărnicirea organizării în Europa de Est a cordonului sanitar din care face parte şi România.” „Să participăm la schimbarea finală a lumii.” „Lumea va fi multipolară sau va ieşi din istorie.” „Proiectul Marea Europă de Est şi nu cordon sanitar.[1]”
Aleksandr Dughin, într-o mulţime de lucrări, dar mai ales în Bazele Geopoliticii, lucrare scrisă în 1990, destinată ruşilor care îşi pierduseră idealul naţional, dar şi ca avertizare la adresa străinilor, îndeamnă la rezistenţă şi la lupta împotriva duşmanilor Rusiei. Operele sale, în număr de 60 de volume, printre care: Bazele Geopoliticii, A Patra Teorie Politică, Teoria Lumii Multipolare, Misiunea Eurasianistă, Destin Eurasianist, Sfârşitul Economiei, reprezintă expresia unui crez de generaţie, o voce reprezentativă geopolitică în actuala Rusie a Ţarului Putin.
Autorul nu se sfiieşte să afirme foarte clar scopurile eurasianiste: „să devenim o adevărată forţă…; să transformăm din nou Rusia în imperiu; să facem din Rusia o superputere, un imperiu eurasiatic continental…; să participăm la schimbarea lumii. Nici mai mult, nici mai puţin.”[2]
Dughin apreciază că s-au comis multe greşeli în trecutul URSS, precum: asimilarea forţată, deportarea întreagă a unor popoare, asuprirea culturilor, a limbilor popoarelor frăţeşti, însă noua Rusie ar dori să creeze Uniunea Eurasianistă, din fostele popoare ale URSS, în contrabalanţă cu Uniunea Europeană care este un megaproiect artificial, imoral, antipopular şi care nu reprezintă voinţa liberă a popoarelor europene, unde se sufocă identitatea naţională, suveranitatea, libertatea economică[3].
Referitor la Marea Europă de Est, care ar include arealul slav: polonezi, bulgari, cehi, sârbi, croaţi, sloveni, macedoneni, români, ar putea deveni un spaţiu mare, independent în cadrul Europei unice şi nu un cordon sanitar.
Rusia nu este o ţară europeană ci o civilizaţie eurasiatică, pentru care reintrarea Ucrainei şi Belarusului devine o sarcină istorică primordială, chiar vitală pentru Rusia actuală. Fără Ucraina, Rusia apare ca insuficientă sub aspect spaţial, strategic, dar şi demografic, politic, însă integrarea nu înseamnă rusificarea aşa cum s-a procedat până în prezent, preciza Dughin, contrazis de realitatea trecută şi chiar prezentă acum în Ucraina şi nu numai.
Referitor la România şi existenţa proiectului Marea Europă de Est, ruşii ar fi eliminat problema Moldovei şi integrarea ei cu România, chestiunea devenind o problemă pur tehnică, deoarece România este membră NATO, deci este exclusă această integrare. „Am fugit de comisarii ruşi şi am dat peste comisarii europeni, birocraţia europeană, degradarea morală”, afirma Dughin în lucrarea sa Destin Eurasianist. Chiar mai mult, acelaşi autor aprecia faptul că opera sa A patra teorie politică. Rusia şi ideile politice ale secolului XXI este destinată cititorilor din Moldova şi România şi ar putea contribui la dezvoltarea unui dialog între exponenţii celor trei state, respectiv: România, Moldova şi Rusia.
[1] Aleksandr Dughin, A patra teorie politică. Rusia şi ideile politice ale secolului XXI, Universul Politic, Chişinău, 2014, p. 268, traducere Iurie Roşca;
[2] Idem;
[3] Aleksandr Dughin, Destin Eurasianist, Editura Mica Valahie, Bucureşti, 2017, p. 227;
Coments