Pornind de la ideea că o trilaterală ordinară reprezintă o caracteristică geometrică, formând în cele din urmă o figură echilibrată şi care întruchipează siguranţă – triunghiul, vin cu o convingere fermă formată în urma participării la Şcoala de Vară „GeoPolitica”, precum că cele trei laturi constituente sunt egal proporţionale, rezultând într-un triunghi geopolitic regional echilateral, în care contribuţiile fiecărei părţi sunt la fel de semnificative, iar scopul nobil este cel de a forma o generaţie inteligentă, dincolo de speculaţii şi prejudecăţi, care va contribui la bunăstarea atât a ţării pe care o reprezintă, cât şi la fortificarea relaţiilor dintre state. Astfel, hotarele vor deveni o formalitate, iar prietenia – o normalitate.
Să vă mărturisesc, am trăit o experienţă unică şi frumoasă, am reuşit să acumulez cunoştinţe şi instrumente utile, am cunoscut oameni purtători ai tezaurului ştiinţific şi am văzut că sunt mai multe perspective asupra unui obiect pus în discuţie: ceea ce aparent pare clar şi simplu, poate fi mai complex, şi viceversa, o situaţie în impas poate avea destul de multe soluţii, de-ar fi voinţă şi curaj.
Aventura noastră în frumosul oraş Cernăuţi a început cu câteva ore petrecute în cadrul unui eveniment care a marcat ospitalitatea şi intelectualitatea poporului ucrainean – Cafeneaua GeoPolitica. Cu siguranţă a fost un prim pas important, o introducere tematică pentru ceea ce urma să fie pus în discuţie, însă la fel de important a fost şi networking-ul. Câtă lume bună este în acea regiune! Fiind marcaţi de evenimentele tragice din ţară, o filă roşie din istorie, totuşi sunt dornici de pace, iar noi vecinii le suntem mereu alături, fie cu o vorbă bună, fie cu un proiect care, măcar şi pentru puţinul timp, îi va scoate din realitatea sumbră, fapt ce permite căpătarea unei viziuni mai clare şi mai complexe asupra evenimentelor geopolitice din regiune, clădind cărămidă cu cărămidă viitorul la care aspirăm, prin armonie cu sine însuţi.
Am continuat cu o serie de prelegeri conduse de oameni de ştiinţă veritabili, a căror conduită şi abordare a fost un exemplu de urmat în contextul ulterioarelor colocvii, în care cursanţii au fost grupaţi în două grupuri tematice, reuşind corelarea dintre reprezentaţii celor trei state – o tactică potrivită pentru formarea unei interconexiuni culturale temeinice. Un plus aparte l-au constituit excursiile organizate la cetăţile din preajmă, un mediu prielnic pentru împrietenirea participanţilor.
Totul a culminat cu prezentările noastre şi cu partea festivă aşteptată de toţi, însă a persistat o notă de mâhnire, în inimă va rămâne un dor de timpul petrecut împreună şi speranţa pentru viitoarele întâlniri, într-un format extins până la Chişinău.
Drd. Vlad PLETNIOV
Institutul de Relaţii Internaţionale din Moldova
Coments