Interviu cu Excelenţa Sa Doamna Eleonora MOLDOVAN,
Consulul General al României la Cernăuţi
Vasile SIMILEANU: Excelenţă, Relaţiile româno–ucrainene au în mod tradiţional un grad ridicat de complexitate. Cum percepeţi de la Cernăuţi relaţiile bilaterale? Care sunt principalele proiecte comune?
Eleonora MOLDOVAN: Începând cu anul 2014, relaţiile diplomatice cu Ucraina au cunoscut o nouă etapă, marcată de Revoluţia Demnităţii de la Kiev, care a condus la schimbarea principiilor politicii externe ucrainene şi la orientarea principalilor vectori de politică externă către construirea unei relaţii tot mai apropiate cu UE şi NATO. Desigur, aceste evoluţii au avut un impact pozitiv şi în dezvoltarea relaţiilor bilaterale româno-ucrainene. Proiectele comune, iniţiate sau gestionate de Consulatul General al României la Cernăuţi, sunt parte integrantă a strategiei comune de dezvoltare a relaţiei bilaterale. Acestea sunt concentrate pe cooperarea transfrontalieră, sprijinirea activităţii economice şi a investiţiilor reciproce, dezvoltarea relaţiilor culturale, sprijinirea autorităţilor locale în procesul de integrare europeană prin furnizarea experienţei româneşti în domeniu etc. Nu în ultimul rând, o preocupare constantă şi importantă a Consulatului este promovarea cooperării româno-ucrainene în domeniul protecţiei persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, autorităţile române fiind convinse de faptul că prezenţa unei minorităţi ucrainene în România şi a unei semnificative minorităţi române în Ucraina, inclusiv în aria de competenţă a Consulatului, reprezintă un factor care favorizează apropierea dintre cele două ţări.
Principalele pârghii de acţiune sunt reprezentate de relaţia noastră bună cu autorităţile politico-administrative ucrainene, de la nivel regional, raional şi comunal, precum şi de o participare activă la viaţa cultural-artistică, ştiinţifică, a comunităţii româneşti.
V.S.: Stimată Doamnă Consul, Avem o frontieră comună – terestră, maritimă şi fluvială – de aproximativ de 649,4 km. Care sunt provocările în ceea ce priveşte modernizarea Punctelor de Trecere a Frontierei? Avem proiecte comune privind modernizarea drumurilor şi realizarea unei legături CF dintre Suceava şi Cernăuţi?
Eleonora MOLDOVAN: Guvernul român este convins de utilitatea creşterii numărului de puncte de trecere a frontierei dintre România şi Ucraina. Credem că înmulţirea numărului punctelor de trecere a frontierei şi adoptarea unor proceduri comune de lucru menite să fluidizeze traficul transfrontalier pot avea un impact semnificativ în promovarea schimburilor bilaterale, comerciale, investiţionale şi culturale.
În acest context, sperăm ca, până la finele anului 2017, să asistăm la deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei româno-ucrainene, în regiunea Cernăuţi. Partea română a finalizat deja infrastructura de lângă şi din frontieră, iar partea ucraineană a finalizat peste 60% din lucrări. Îmi doresc, în calitatea mea de consul general al României la Cernăuţi, să asist cât mai curând posibil la inaugurarea punctului de trecere a frontierei de la Diakovăţ, deoarece consider că este unul dintre cele mai importante proiecte bilaterale în care am fost implicată pe parcursul mandatului meu.
V.S.: Excelenţă, Activitatea dumneavoastră în regiune este una de succes! Aţi realizat proiecte de
impact în domeniul relaţiilor bilaterale, depunând un efort deosebit şi foarte mult suflet. Vă rugăm să menţionaţi câteva dintre proiectele finalizate, cât şi cele în curs de desfăşurare!
Eleonora MOLDOVAN: Mulţumesc pentru aprecieri! În cei aproape patru ani de mandat în calitate de consul general la Cernăuţi am avut şansa de a contribui la realizarea mai multor proiecte semnificative. Printre poveştile de succes ale relaţiei bilaterale aş menţiona simplificarea trecerii frontierei comune prin implementarea Acordului de mic trafic între România şi Ucraina, organizarea unor şedinţe comune ale Consiliului regional Cernăuţi şi ale Consiliului judeţean Suceava, care au potenţat cooperarea transfrontalieră, precum şi organizarea unor ample manifestări culturale comune. În plan universitar, am deschis un lectorat de limbă română la Cernăuţi, am reuşit să dinamizăm cooperarea între mediul universitar din România şi cel din regiunea Cernăuţi. În perspectivă, aşa cum aminteam, urmărim deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei, deschiderea la Cernăuţi a unei reprezentanţe a Camerei de Comerţ şi Industrie de la Suceava, stimularea schimburilor economice şi sprijinirea proiectelor culturale, lingvistice, educaţionale şi identitare ale comunităţii de români.
V.S.: Stimată Doamnă, În activitatea Domniei Voastre aţi avut şi probleme determinate de micul trafic de frontieră şi de migraţia ilegală. În acest moment avem parteneriate în acest sens? Care sunt rezultatele pozitive ale colaborării româno-ucrainene?
Eleonora MOLDOVAN: Există o cooperare activă la nivelul ministerelor de resort din România şi Ucraina, dar şi un Plan comun de acţiune la nivelul Poliţiei de frontieră din România şi al Comandamentului trupelor de grăniceri din Ucraina. Cele două entităţi se întâlnesc frecvent, una dintre întâlniri având loc cu circa două săptămâni în urmă. Desigur, calitatea de membru UE a României, aspiraţiile de aderare la spaţiul Schengen, dar şi simplificarea regimului de vize pentru cetăţenii ucraineni care călătoresc în spaţiul comunitar necesită o dezvoltare continuă a acestei cooperări, îndeosebi în plan tehnic, operativ.
V.S.: Excelenţă, În regiune este o comunitate însemnată de etnici români. Care sunt relaţiile cu aceasta? Ce proiecte culturale sunt funcţionale?
Eleonora MOLDOVAN: Anul trecut, am avut circa 200 de acţiuni culturale la nivelul comunităţii, dintre care jumătate au fost organizate cu sprijinul Consulatului sau în parteneriat. În fiecare zi suntem în contact cu mediul asociativ românesc, cu liderii şi reprezentanţii acestuia, cu cetăţenii de rând. Relaţia este una firească, constructivă. Un proiect de actualitate, în parteneriat cu autorităţile ucrainene, este acela al deschiderii la Cernăuţi a unei grădiniţe pentru copiii etnicilor români, în care procesul educaţional să se desfăşoare în limba română.
V.S.: Doamnă Consul, De ceva ani se vorbeşte de dezvoltarea Regiunii de Cooperare Transfrontalieră „Prutul de Sus”. În ce stadiu ne aflăm în prezent cu acest proiect? Care sunt provocările pentru mediul de afaceri din cele două state?
Eleonora MOLDOVAN: Regiunea Transfrontalieră „Prutul de Sus” este funcţională, a produs şi produce efecte pozitive în ceea ce priveşte dezvoltarea relaţiei dintre cetăţenii celor două state, dar şi în plan economic. Există un plan comun de acţiuni în zona transfrontalieră la care participăm şi noi. În ceea ce priveşte mediul de afaceri, cooperarea bilaterală pe linie economică, suntem pe un drum ascendent, dar potenţialul pe care ni-l oferă economiile statelor noastre este atât de generos încât trebuie să continuăm să dezvoltăm cooperarea în acest domeniu şi să creştem nivelul de ambiţie al proiectelor noastre bilaterale. Sunt chestiuni legate de legislaţia din Ucraina, care trebuie adaptată standardelor europene, pentru a putea atrage mai mulţi investitori străini, de prudenţa investitorilor români faţă de piaţa ucraineană, dar care se vor rezolva, pas cu pas.
Oricum, în economia regiunii Cernăuţi, statisticile locale indică plasarea investiţiilor româneşti pe locul trei în topul investiţiilor străine.
V.S.: Excelenţă, Vă mulţumim şi vă dorim mult succes în îndeplinirea misiunii diplomatice din Cernăuţi!
Interviu realizat de Vasile SIMILEANU
Coments