Dr. Silviu NATE*
În perioada 16-17 decembrie 2016 a avut loc la Sibiu (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Sala Senatului) conferinţa intitulată: „Understanding and Tackling the Migration Challenge: Mapping Options for a Resilient Approach”, desfăşurată în cadrul proiectului cu acelaşi nume, fiind rodul unui acord de cooperare inter-instituţională bilaterală dintre Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) şi University College of Southeast Norway (UCSN).
La nivelul ULBS, implementarea proiectului, finanţat în cadrul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (2009-2014), a fost realizată de către Centrul de Studii Globale al ULBS, o structură academică cu rol dezvoltator de programe post-universitare şi a unor analize în domeniul studiilor de securitate şi relaţiilor internaţionale. Printre obiectivele academice ale Centrului de Studii Globale, se regăsesc derularea unui program postuniversitar intitulat: „Diagnoza profilelor concurenţiale pentru lideri şi organizaţii”, dezvoltarea parteneriatelor, aprofundarea cercetării în domeniul migraţiei şi identificarea de proceduri / bune practici pe acest segment, dezvoltarea analizelor de securitate, crearea unui laborator pentru scenario planning şi decizii simulate.
Experţi români şi norvegieni, cercetători şi reprezentanţi academici din nouă universităţi româneşti, experţi din zona organizaţiilor neguvernamentale, seniori practicieni cu experienţă în zona diplomaţiei şi intelligence-ului românesc, specialişti din cadrul Ministerului de Interne, al UE şi ONU şi reprezentanţi ai corpului diplomatic din Orientul Mijlociu şi Maghreb au participat la lucrările conferinţei prin abordarea unui subiect aflat în topul agendei Uniunii Europene, cu accent special pe contribuţia cu adevărat semnificativă a României.
Discuţiile din cadrul conferinţei de la Sibiu au căpătat o anvergură internaţională prin prezenţa partenerilor de proiect, a unor practicieni externi pe probleme de migraţie şi a patru ambasadori acreditaţi în România: ES Mohamed Alaaeldin Aly Shawky Elhadidi, ambasadorul Republicii Arabe Egipt în România, ES Saker Malkawi, ambasadorul Regatului Haşemit al Iordaniei la Bucureşti, ES Hamid Moayyer, ambasador al Republicii Islamice Iran la Bucureşti şi domnul Ali Jawdat, ministrul plenipotenţiar al ambasadei Siriei în România.
Prima zi a evenimentului a constat în desfăşurarea sesiunilor de lucru şi prezentarea studiilor de către experţi, iar a doua zi a inclus discuţii şi dezbateri pentru întocmirea unor recomandări politice la nivel bilateral şi european privind gestionarea problemelor de migraţie, precum şi organizarea unui atelier de lucru pentru proiectarea unui curs academic intitulat generic „Migraţia – Provocări şi Soluţii”.
În cadrul evenimentului a fost semnat un parteneriat academic şi de cercetare între Centrul de Studii Globale al ULBS şi Centrul pentru Gestionarea Crizelor şi Situaţii de Urgenţă din Norvegia (UCSN).
Obiectivele proiectului urmăresc: îmbunătăţirea cunoştinţelor cu privire la migraţia forţată; explorarea oportunităţilor ulterioare de a participa la programele de cercetare şi de cooperare internaţională; integrarea aspectelor de rezilienţă în contextul mai amplu al mutaţiilor demografice; aprofundarea vectorilor de structurare a politicilor UE pentru refugiaţi; drepturile şi protecţia refugiaţilor; amplasamentele pentru refugiaţi şi integrarea acestora; puterea şi legăturile sociale, relaţia cu localnicii, metodologiile de cercetare a migraţiei forţate, aspecte geopolitice.
În urma conferinţei va rezulta un volum de Proceedings, iar recomandările politice pentru gestionarea problemelor de migraţie vor fi transmise atât autorităţilor din România şi Norvegia, cât şi comisiilor de specialitate din Parlamentul European.
În Norvegia există mai multă toleranţă faţă de fenomenul migraţiei în raport cu alte state din Europa, motiv pentru care statisticile demografice indică un trend al creşterii populaţiei musulmane în această ţară, care poate atinge, în opinia unor analişti, un prag de 50%, în următorii 12-15 ani. Aşadar, ne revine responsabilitatea de a înţelege cum va afecta această situaţie scena socială din Europa şi cum vom putea anticipa, preveni şi gestiona anumite aspecte potenţiale de securitate societală. Considerăm că nu este întocmai productiv să privim fenomenul doar ca pe o ameninţare, ci să transferăm complexitatea zonei de ameninţare către una de oportunitate. România, Norvegia, dar şi celelalte state membre ale UE au poziţii uşor diferite referitor la problematica migraţiei, iar în acest sens România ar trebui să îşi aducă perspectiva proprie asupra fenomenului migraţiei.
Deschiderea unui dialog cu reprezentanţii diplomatici a constituit o oportunitate pentru a înţelege mai bine rolul unor actori statali din vecinătatea sau mijlocul zonelor de conflict, dinamica fluxurilor de refugiaţi, rutele de tranzit demografic, precum şi provocările privind gestionarea populaţiilor de refugiaţi din statele vecine.
În deschiderea conferinţei organizate de Centrul de Studii Globale al ULBS, a participat şi domnul conf. univ. dr. Niculae Iancu, rectorul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”. Pe parcursul prelegerii, domnul rector Iancu a susţinut că „…nu ar trebui să stăm liniştiţi. Suntem parte a Uniunii Europene, iar acest fenomen migraţionist afectează întreaga noastră comunitate. Modul de a afecta îl privesc prin prisma problematicilor de securitate. Fenomenul în sine are o origine socială, deci nu are numai conotaţii negative. Dar între persoanele care fac obiectul acestui fenomen se regăsesc şi persoanele care pot genera ameninţări la adresa securităţii. De exemplu radicalizarea este un fenomen cu care ne confruntăm din ce în ce mai des în ultima vreme. Din păcate, terorismul rămâne una din principalele probleme pe care trebuie să le avem în atenţie pe temele de securitate naţională”. Astfel desprindem ideea că România este un jucător relevant în acest context la nivel european, având în vedere statutul de ţară de frontieră a UE.
La eveniment a participat din partea Administraţiei Prezidenţiale domnul consilier de stat Sebastian Huluban, şeful Compartimentului pentru Probleme de Apărare din Departamentul Securităţii Naţionale. Prezentarea domnului Huluban s-a axat pe date statistice concrete şi pe rolul interdependenţelor dintre actorii instituţionali, societali şi academici, precum şi pe rolul României în calitate de stat membru UE şi NATO. În viziunea domniei sale „problematica (e)migraţiei, refugiaţilor şi azilanţilor are deja valenţe de ordin strategic la nivelul continentului european. În vremuri de incertitudine, înţelegerea, planificarea şi implementarea trebuiesc realizate aproape simultan”.
Într-un interviu acordat publicaţiei Turnul Sfatului, Excelenţa Sa, dl. Ali Jawdat, ministrul plenipotenţiar al ambasadei Siriei în România, a susţinut că lucrurile nu sunt întotdeauna aşa cum apar prezentate în mass-media de largă răspândire, „… mass media s-a orientat doar pe problema imigranţilor sirieni, însă aceştia reprezintă doar 20 de procente din valul care a atins Europa. Restul refugiaţilor sunt din Afganistan, Pakistan, Iran, Irak, dar şi din Somalia, din Africa de Nord, chiar din Libia”.
Adiacent evenimentului, sub egida „Ambasadorii Orientului în dialog cu studenţii ULBS” reprezentanţii diplomatici ai Egiptului, Iordaniei şi Iranului au susţinut prelegeri pentru studenţii ULBS de la relaţii internaţionale, studii de securitate, ştiinţe politice, jurnalism şi istorie.
Concluziile conferinţei şi recomandările politice vor fi publicate pe pagina de proiect la sfârşitul lunii ianuarie 2017.
Mai multe detalii privind proiectul bilateral şi programul conferinţei, sunt disponibile pe pagina oficială a proiectului: http://grants.ulbsibiu.ro/migration.
* Conf. univ. dr., directorul Centrului de Studii Globale, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu
Coments