PROVOCĂRI DE SECURITATE ÎN ESTUL EUROPEI[1]
Dr. Adriana UNGUREANU*
Lumea contemporană diferă fundamental de cea a secolului trecut dominat de cele două Războaie Mondiale şi de Războiul Rece dintre Statele Unite ale Americii şi URSS. O serie de evenimente politice, economice şi militare care s-au derulat la sfârşitul secolului al XX-lea şi în prima decadă a secolului al XXI-lea au marcat intrarea într-o nouă etapă în evoluţia relaţiilor internaţionale şi se află la baza reconfigurării strategice a lumii de azi.
Europa se confruntă cu cea mai gravă provocare de securitate de la sfârşitul războaielor din Balcanii de Vest după intervenţia militară desfăşurată de Rusia în Ucraina şi anexarea ilegală a Crimeei. Dacă, până în 2014, Uniunea Europeană şi NATO considerau că probabilitatea unui atac militar pe teritoriul statelor membre era redusă, în prezent gradul de alertă este ridicat, având în vedere războiul civil care se desfăşoară la frontiera estică a Occidentului.
[1] Extras din teza de doctorat intitulată „Culoarul Marea Neagră – Marea Caspică. Interese şi Oportunităţi de Creare a Unui Mediu Stabil de Securitate” susţinută la Universitatea Naţională de Apărare în februarie 2016
* Lt. col., doctor în „Ştiinţe Militare şi Informaţii”, Universitatea Naţională de Apărare, asistent universitar în cadrul Universităţii „Titu Maiorescu”
Coments