Diana CARP
Sâmbătă, 12 martie, la Stone Club Bucureşti, a avut loc prima conferinţă a acestui an din seria evenimentelor organizate de GeoPolitica Club România.
Conferinţa – „Republica Democrată Congo – privire asupra evoluţiilor pozitive” a reunit distinşi vorbitori precum: ES dl. Lossyla Nixon Bomoy – Însărcinat cu Afaceri al Republicii Democrate Congo la Bucureşti şi dna. Alba Popescu, doctor în informaţii şi securitate naţională. Conferinţa a fost deschisă de dl. prof. dr. Vasile Simileanu, director al revistei GeoPolitica, care a subliniat dinamica principalelor evenimente care au marcat istoria statului Congo.
Poziţionată în centrul Africii, Republica Democrată Congo este ţara ce ocupă a doua cea mai mare întindere geografică de pe continentul african, după Algeria.
De-a lungul istoriei sale, statul congolez a reprezentat o miză economică de prim vârf pentru multe state, acesta fiind unul dintre cele mai bogate state în resurse mondiale de pe glob.
Specialiştii estimează că în R.D. Congo se găsesc 40% din rezervele mondiale de cobalt, iar, împreună cu Ruanda şi Burundi, Congo deţine peste 50% din rezervele mondiale de tantal; ambele resurse prezentând interese strategice cu aplicaţii în industria aerospaţială. R.D. Congo este, de asemenea, bogată în arbori de cauciuc, cupru, aur, diamante şi alte materiale preţioase.
Cu toate acestea, R.D. Congo rămâne una dintre cele mai sărace ţări din lume, unde sectorul primar (agricultura şi industria extractivă) este principalul sector care contribuie la PIB-ul ţării. Astfel, R.D. Congo se bucură de o suprafaţă arabilă imensă, pe care se cultivă cu precădere plantaţii de ceai şi cafea.
Impresionantele rezerve de cauciuc şi bogăţiile naturale ale statului l-au făcut pe regele belgian Leopold al II-lea să îşi dorească instalarea propriei administraţii în acest imens teritoriu african. Astfel, congresul de la Berlin din 1884 marchează transformarea statului Congo în colonie belgiană. Acest statut a fost păstrat până în 1960, atunci când elita din epocă, susţinută de schimbările de după cel de Al Doilea Război Mondial şi de principii ale dreptului internaţional, îşi cere dreptul la suveranitate. Se poate afirma că independenţa R.D. Congo a fost un act forţat, plătit în numeroase cazuri de cei care au îndrăznit să-şi ceară drepturile cu preţul vieţii. Intervenţia unei misiuni de pace a ONU în zilele imediat următoare proclamării independenţei întăreşte acest fapt.
Situaţia în noul stat independent nu a fost niciodată aproape de a se linişti. În această perioadă este începutul luptei pentru supremaţia puterii în statul congolez. Acest fapt este amplificat de existenţa Războiului Rece şi de împărţirea lumii în sfere de influenţă; astfel, Statele Unite şi Uniunea Sovietică susţineau instalarea unui regim asemănător ideologiei lor – democratic, respectiv comunist. Implicarea URSS în luptele din R.D. Congo se consideră că a condus la amplificarea de zece ori a conflictului. Războiul din Congo, considerat a fi cel mai sângeros conflict de după cel de Al Doilea Război Mondial, ia sfârşit în 2003, când se reuşeşte semnarea unui acord în Africa de Sud. O evoluţie pozitivă este considerat faptul că în 2006 în Congo au avut loc primele alegeri pluri-partidiste de la dobândirea independenţei în 1960.
Instabilitatea politică ce a urmat independenţei RDC a condus la dezvoltarea corupţiei în rândurile autorităţilor şi implicit a traficului ilicit de minereuri. Începând cu 2010, s-a încercat limitarea importurilor de minereuri prin diferite eforturi internaţionale de a constitui o legislaţie în acest sens. De exemplu, în 2010 Congresul american votează proiectul de lege cunoscut drept Frank Act, care impunea producătorilor să verifice originea minereurilor marilor lanţuri de aprovizionare şi să reclame în caz de ilegalitate. În 2013, a fost semnat un alt acord internaţional între Uniunea Africană şi ONU, care stipula reiterarea apelului pentru RDC şi statele din regiunea Marilor Lacuri de a solicita autorităţilor lor vamale întărirea controlului asupra exporturilor şi importurilor de minerale din RDC şi cooperarea la nivelul regional în scopul investigării şi combaterii reţelelor regionale infracţionale şi al grupărilor armate implicate în exploatarea ilegală a resurselor naturale, inclusiv braconajul şi traficul de faună şi floră sălbatice.
Studentă, Facultatea de Ştiinţe Politice cu predare în limba franceză, Universitatea din Bucureşti
Coments