Dr. Alexandra BOGDANOVICI
În cadrul Conferinţei „Muntenegru: Istorie, securitate şi democraţie în Balcanii de Vest”, care a avut loc în data de 09 aprilie 2016, la Stone Club, din Bucureşti, subiectul de dezbatere a fost Muntenegru. Lectorii invitaţi au fost ES dl. Ambasador Milan Begovic, ambasadorul Republicii Muntenegru la Bucureşti, ES dna. Ambasador Paraschiva Bădescu, OSCE, dr. Alexandra Bogdanovici, moderator fiind dr. Vasile Simileanu, vicepreşedintele Asociaţiei de Geopolitică „Ion Conea”, director fondator al Revistei GeoPolitica. Pe parcursul a câteva ore, au fost discutate şi analizate aspecte istorice, geopolitice, de securitate, economice, culturale.
Conferinţa a fost deschisă de Excelenţa Sa, dl. Ambasador Milan Begovic. În cadrul acestei prime expuneri, Domnia Sa a subliniat principalele trăsături cu privire la istoria Muntenegrului, cooperare regională, relaţii de bună vecinătate pe care acest stat mic le are cu ţările din zonă, pe mai multe paliere. De asemenea, Domnia Sa a subliniat caracterul multi-etnic, multi-cultural şi multi-confesional, raporturile de bună înţelegere şi toleranţă între diferitele minorităţi etnice ale acestei ţări. ES dl. Ambasador Milan Begovic a scos în relief caracterul de pace, de echilibru care a domnit de-a lungul timpului în Muntenegru.
Intervenţia Domniei Sale a pus în lumină şi chestiuni geostrategice şi de securitate (faptul că este absolut necesar ca Muntenegru, datorită poziţiei sale geografice şi nu numai, să facă parte din principalele alianţe internaţionale – UE şi NATO. Proces care a început deja cu ceva timp în urmă, acest stat fiind membru al celor mai importante organizaţii internaţionale). Domnia Sa a punctat aspectele pozitive, dar şi obligaţiile pe care această ţară urmează să le aibă în urma aderării la aceste uniuni internaţionale.
În cadrul expunerii sale, ES dl. Ambasador Milan Begovic s-a referit şi la relaţiile bilaterale, de foarte bună colaborare, pe mai multe planuri, care au loc între România şi Muntenegru.
Problemele economice au ocupat un loc deosebit de important în cadrul discursului Domniei Sale. Chestiuni privind diferitele ramuri economice, nivelul exporturilor şi al importurilor cu statele partenere, problema energetică, infrastructura, telecomunicaţiile, agricultura, serviciile, turismul au fost principalele domenii abordate.
În final, Excelenţa Sa a subliniat că Muntenegru, deşi mic, este un stat bogat, cu multiple posibilităţi de investiţii, cu oameni paşnici, care are şi doreşte relaţii de bună cooperare cu alte state din regiune şi nu numai, deschis către alianţele internaţionale.
A doua prelegere în cadrul Conferinţei a aparţinut ES d-nei Ambasador Paraschiva Bădescu, care a petrecut o perioadă de timp importantă în Muntenegru, în calitate de Ambasador OSCE în această ţară.
Domnia Sa a subliniat principalele reforme ale Muntenegrului care au avut loc în timpul mandatului Său. Prin urmare, ES s-a referit la progresul pe care acest stat l-a înregistrat din momentul în care a obţinut independenţa (2006), în domenii precum: democraţia, reforma legislativă, reforma media, a structurilor de securitate şi apărare, lupta împotriva corupţiei, a crimei organizate, a traficului de fiinţe umane, a protecţiei mediului înconjurător, a dezvoltării economice. Datorită schimbărilor şi îmbunătăţirii legislative în domeniile menţionate, Muntenegru a obţinut o largă recunoaştere, apreciere, vizibilitate la Viena, Geneva şi în alte capitale din Europa şi nu numai.
Pe parcursul intervenţiei Sale, ES dna. Ambasador Bădescu a menţionat că, în pofida existenţei problemelor de mai sus, a existat o voinţă politică a liderilor de atunci, pentru eradicarea tuturor factorilor nocivi care afectau ţara şi pentru îmbunătăţirea anumitor domenii cheie. În acest sens, a punctat mai multe întâlniri ale liderilor politici europeni care aveau drept obiectiv combaterea terorismului, a crimei organizate şi a traficului de fiinţe umane.
În urma acestor evenimente, în mod special în timpul mandatului ES d-nei Ambasador Paraschiva Bădescu în calitate de ambasador OSCE, şi a eforturilor pe care Domnia Sa le-a depus, Muntenegru a cunoscut transformări importante în multe sectoare cheie.
A treia prezentare a aparţinut d-nei dr. Alexandra Bogdanovici, care s-a referit la potenţialul turistic al Muntenegrului. În cadrul expunerii, aceasta a scos în relief principalele atracţii turistice ale acestei ţări – numeroasele staţiuni turistice şi balneare, diversitatea peisajelor, a florei şi a faunei, unicitatea şi frumuseţea Parcurilor Naţionale, a lacurilor, posibilităţile multiple de petrecere a vacanţelor, a prezentat câteva repere istorice, culturale şi economice ale capitalei Podgorita şi oraşului istoric Cetinje. De asemenea, dna. Bogdanovici a pus în lumină rolul pe care această ţară îl joacă în turismul european şi mondial, a prezentat caracterul multi-etnic şi multi-confesional al ţării, ospitalitatea locuitorilor săi, varietatea produselor gastronomice, unicitatea tradiţiilor şi obiceiurilor. În final, a fost pus accentul pe programele, proiectele, politicile viitoare de investiţii şi dezvoltare în turism.
PhD în Ştiinţe Politice, Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea Bucureşti
[…] BOGDANOVICI – Muntenegru: „Istorie, securitate şi democraţie” în Balcanii de Vest […]