Ioana Roxana DUMITRIU
În contextul desfăşurării unor evenimente ce au avut un impact decisiv asupra evoluţiei Uniunii Europene în 2015, Centrul de Strategii Avansate în parteneriat cu Centrul de Analiză şi Studii de Securitate au decis demararea unui program ce are ca scop analizarea stării de fapt şi creionarea unor posibile direcţii de evoluţie a UE.
Preocuparea fundamentală pe care o are Europa la finalul lui 2015 şi în prezent a dat de asemenea tema primului eveniment organizat – Migraţia factor de (in)securitate în Uniunea Europeană. O analiză economică, demografică, socială, politică şi de Securitate. În acest context a fost organizată o dezbatere cu sprijinul partenerilor noştii, Asociaţia de Geopolitică „Ion Conea”, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Calea Europeană şi Global News Intelligence, dezbatere găzduită de Biblioteca Academiei Române.
Dezbaterea moderată de Alexandru Căutiş a avut mai multe paliere de discuţii:
Panelul strategic şi militar unde au luat cuvântul domnul Gen. (r) Constantin Degeratu care a susţinut un punct de vedere privind felul în care instabilitatea din Orientul Mijlociu şi implicit fenomenul migraţiei are efecte de ordin strategic în spaţiul european şi domnul Colonel dr. Ion Petrescu care a prezentat un punct de vedere privind sursele migraţiei, rolul conflictelor din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii asupra fenomenului migraţiei.
Panelul politic în care jurnalistul Dan Cărbunaru a prezentat felul în care s-au poziţionat liderii europeni de-a lungul crizei refugiaţilor, iar jurnalistul Ion M. Ioniţă a creat un tablou privind felul în care fenomenul migraţiei a influenţat şi continuă să influenţeze construcţia Uniunii Europene.
Panelul economic: Monica Roman, profesor universitar la ASE – Bucureşti şi cercetător afiliat la Institute for the Study of Labor IZA, Bonn şi la CELSI Bratislava a prezentat un punct de vedere economic asupra crizei migraţiei din spaţiul european iar dr. Răzvan Rădulescu, cercetător în cadrul Centrului de Strategii Avansate şi consilier al Secretarului de stat în Departamentul român pentru energie, a argumentat modul în care fenomenul migraţiei are efecte de ordin economic în spaţiul european.
Panelul cultural, social şi demografic a început cu sociologul Cosmin Aldea care a creat o imagine în detaliu asupra modului în care a evoluat grafica demografică în spaţiul european şi care ar putea fi efectele fenomenul migraţiei în acest spaţiu. Profesorul universitar, doctor în comunicare, Dumitru Borţun a arătat cum a fost comunicat şi receptat fenomenul migraţiei în spaţiul public european. Mai mult decât atât, acesta a vorbit despre ideea ciocnirii civilizaţiilor în acest spaţiu.
Panelul geopolitic a fost prezentat de domnul prof. dr. Vasile Simileanu, expert în geopolitică, Vicepreşedintele Asociaţiei „Ion Conea” şi director fondator al revistei GeoPolitica. Domnia sa a vorbit despre efectele geopolitice pe care le are acest eveniment în spaţiul european.
Înainte de toate, evenimentul a provocat un interes deosebit în rândul societăţii civile, dat fiind prezenţa masivă la dezbatere, ridicând mai multe semne de întrebare şi o dorinţă de a aprofunda cercetarea privind evoluţia construcţiei europene. Astfel au fost trasate o serie de direcţii de analiză ce urmează a fi dezvoltate de Centrul de Strategii Avansate şi Centrul de Analiză şi Studii de Securitate împreună cu partenerii lor.
Asociaţia de Geopolitică „Ion Conea”
[…] Roxana DUMITRIU – Migraţia, factor de (in)securitate în UE […]