Drd. Larisa N. HAREA
În cadrul Centrului Cultural al Ambasadei Ucrainei în Bucureşti – un centru în care găsim cromatica diplomaţiei culturale ucrainene, în armonie cu diplomaţia culturală română, pe data de 3 septembrie 2015, s-au desfăşurat lucrările Conferinţei «Securitatea cibernetică şi militară a Ucrainei, în contextul regional», organizată şi coordonată de Dr. Vasile Simileanu, Directorul fondator al Revistei GeoPolitica, Vice-preşedinte al Asociaţiei de Geopolitică „Ion Conea”, GeoPolitica Club România din Bucureşti.
Conferinţa «Securitatea cibernetică şi militară a Ucrainei, în contextul regional» a fost deschisă de dr. Vasile Simileanu, reliefând importanţa primordială a geostrategiei securităţii cibernetice şi militare a spaţiului ucrainean, în contextul geopolitic regional actual şi a rolului statului Român în relaţia bilaterală pe dimensiunea securităţii cibernetice a Ucrainei, un rol cardinal, care va asigură un sprijin în dezvoltarea relaţionării proiectelor internaţionale pe domeniul securităţii cibernetice şi militare între Occident şi Orient, cu proeminenţă a spaţiului ucrainean, care se confruntă cu probleme de securitate cibernetică şi militară pe plan naţional. Cu toate acestea, dl. prof. dr. Vasile Simileanu, a ţinut să evidenţieze şi partea istorică a evoluţiei relaţiilor bilaterale dintre România şi Ucraina, care au fost într-un impas, datorită conjuncturii geopolitice, însă, importantă este ascendenţa, resetarea şi materializarea relaţiilor bilaterale, în prezent, dintre România şi Ucraina.
În geografia politică a Terrei, contează şi este cardinală Poziţia fizico-economică geografică a spaţiului românesc, în raport cu ce tipuri de state, popoare se învecinează. De asemeni, Progresul Tehnic Ştiinţific a direcţionat la geostrategii cardinale şi în domeniul securităţii cibernetice şi militare pentru naţiunile Terrei. Datorită vulnerabilităţilor faţă de agresorii interni şi externi, naţiunea ucraineană are nevoie de sprijinul şi solidaritatea instituţiilor internaţionale (ONU, UE, NATO), dar şi a vecinilor de la hotarele de Vest, în realizarea proiectului de ţară, pentru consolidarea securităţii cibernetice şi militare.
La evenimentul dat au participat E.S. Dl. Teofil Bauer – Ambasadorul Ucrainei în Bucureşti, dr. Teofil Rendiuc – Ministru consilier al Ambasadei Ucrainei în Bucureşti, Boris Patrash – Ataşatul militar al Ambasadei Ucrainei în Bucureşti, Vitaly Timish – Consilier al Ambasadei Ucrainei în Bucureşti, reliefând spectrul radiografiei al evenimentelor actuale din spaţiul Ucrainei, axate pe situaţia conflictului din Est, a capturării şi anexării ilegale a peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă, precum şi a implementării reformelor de descentralizare regională, de cooperare economică, de securitate cibernetică şi militară în contextul regional – un spectru cu un climat instabil, „în care trebuie să facă faţă Ucraina, în frontul în care se află cu Federaţia Rusia”, conform relatărilor E.S. Dl. Teofil Bauer, Ambasadorul Ucrainei în Bucureşti.
Victor Gânsac, Manager General, a prezentat managementul şi obiectivele companiei SAFETECH din România, pornind de la afirmaţia că „nu doar spaţiile geografice ale unor state sunt atacate, ci şi spaţiul cibernetic, care este fără frontiere, este atacat permanent”, abordând ameninţările şi vulnerabilităţile mediului cibernetic. Dl. V. Gânsac, a prezentat în cadrul conferinţei date şi capabilităţile Compania SAFETECH în securitate cibernetică şi experienţa companiei în dezvoltarea proiectelor internaţionale. Datorită faptului că şi mediul cibernetic în Ucraina este unul vulnerabil, nu doar spaţiul geografic de Est sau Crimeea, Compania SAFETECH ar putea colabora cu instituţiile statului Ucrainei în asigurarea securităţii cibernetice.
Evenimentul dat a trezit interes mediului academic, universitar, diplomatic, precum şi participanţilor activi ai Şcolii Internaţionale de Vară GeoPolitica – coordonată de asemeni, de dl. profesor dr. Vasile Simileanu, reprezentanţilor mediului de afaceri, ai societăţii civile din România, Republica Moldova şi Ucraina, participând la dezbateri şi discuţii pe tematica conferinţei «Securitatea cibernetică şi militară a Ucrainei, în contextul regional».
Asemenea conferinţe creează disponibilitatea dezbaterilor a unor teme cardinale, de actualitate, în politica regională şi a relaţiilor internaţionale, a relaţionării şi a dialogului constructiv, a accentului pe o diplomaţie prudentă, a solidarităţii în timpuri de criză, a prieteniei şi, a bunătăţii umane. Orice tip de criză, poate fi depăşită, doar dacă umanitatea va dezvolta mai multă înţelepciune pentru bunătate sufletească în locul unor interese.(…)
Doctorand SNSPA, geograf , cu specializari în: Politică Externă şi Diplomaţie, Relaţii Internaţionale
[…] N. HAREA – Securitatea cibernetică şi militară a Ucrainei, în context regional (GeoPolitica Club România – septembrie 2015) […]