Dr. Ioana RIEBER
Abstract. Preocuparea pentru un sistem politic cât mai perfect a existat încă din Antichitate. De-a lungul timpului mulţi filozofi, politologi, sociologi, au văzut în democraţie un ideal de guvernare, care presupune participarea tuturor cetăţenilor la conducerea statului şi respectarea drepturilor omului. Lucrările lor conţin elemente comune: existenţa libertăţii şi a egalităţii între cetăţeni, problema virtuţii, elaborarea unei Constituţii, problemele legate de greutatea menţinerii acestui tip de regim politic etc.
Democraţia la care s-a ajuns în Atena, în urma unor reforme realizate de-a lungul a aproape două sute de ani, a dispărut în Evul Mediu, pentru a reveni în Epoca Modernă, în condiţiile în care clasa nou formată, burghezia, avea nevoie de o bază politică de natură să–i permită evoluţia.
Principiile care stau la baza sistemului democrat sunt aplicate în Epoca globalizării şi în relaţiile internaţionale. Acceptarea lor de state care în interior au regimuri politice diferite ne determină să credem în acest regim politic.
Cuvinte cheie: republică democrată, drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, virtute, Constituţie, principii democratice
[…] confruntării la alianţa umanismelor. O abordare epistemologică a conflictelor ideologice Ioana RIEBER – Ideea de democraţie între Platon şi Fukuyama Dragoş Nicolae APOSTOL – Scurtă introducere în geopolitica dreptului Cleopatra […]