Vasile SIMILEANU
Orientul şi cultura arabo-islamică ne-au fascinat încă din anii copilăriei.
Dascălii noştri ne prezentau cu lux de amănunte ineditul şi lumea puţin cunoscută a Peninsulei Arabe.
În timp, am învăţat că avem religii, limbi şi culturi diferite care ne diferenţiază şi care pot deveni contradictorii, generând conflicte.
În timp am fost îndoctrinaţi unii împotriva celorlalţi, fără a realiza că, de fapt, facem parte din aceeaşi lume, unică.
Unii am învăţat că diversitatea naşte unitate.
Alţii am învăţat că în timp ce unii sunt credincioşi alţii sunt păgâni.
Împreună am învăţat că suntem diferiţi, că avem ţeluri diferite, că avem interese diferite, că facem parte din sisteme diferite: total greşit! Suntem oameni, depozitari ai unor tradiţii, cutume, religii, culturi care ne reprezintă şi ne definesc. Total greşit, deoarece în vremurile de dinainte de 1989 valorile monarhice erau interzise în România comunistă. Dacă relaţiile de bună-vecinătate dintre comunitatea româno-ortodoxă şi comunitatea musulmană turco-tătară din Dobrogea existau de secole, dacă studenţii din statele arabe erau mai bine primiţi decât în orice stat european, când se aborda subiectul Regatului Arabiei Saudite, dialogul nu mai exista!
După deschiderile determinate de prăbuşirea blocului comunist, România a început să îşi deschidă porţile cooperării diplomatice cu unele state pe care am fi dorit să le avem parteneri.
Pe timpul cercetărilor făcute în unele state arabo-islamice am constatat că multiculturalismul este acceptat, că unii şi alţii, chiar dacă aparţinem arealelor geografice diferite, avem aspiraţii comune, dar cu filosofii de viaţă specifice.
Am constatat acelaşi interes de a ne cunoaşte, de a comunica, de a nu fi nişte instrumente şi mase de manipulare în mâinile unor grupuri de interese politice sau economice. Am învăţat că trebuie să ne respectăm valorile! Am învăţat că trebuie să ne promovăm valorile! Am învăţat că avem de învăţat unii de la ceilalţi, fără a interveni brutal în modul nostru de a fi, de a exista.
Am învăţat că este foarte uşor să ne jignim unii pe alţii! Am învăţat că unele clişee sau tipare mediatizate în exces pot avea urmări asupra securităţii noastre, asupra patrimoniului universal…
Am învăţat că, dacă vrem să supravieţuim, se impune să comunicăm, să demonstrăm că multiculturalismul şi unitatea prin diversitate nu sunt doar slogane sterpe, ci sunt strategii care trebuie înţelese şi aplicate în relaţiile dintre noi.
Am încercat să descifrez Arabia Saudită…
Nu ştiu cât am reuşit, dar am realizat, ca geopolitician, că acest regat are un mare potenţial de a menţine stabilitatea şi securitatea în Orientul Mijlociu şi în Zona Golfului.
Am reuşit să văd că avem posibilitatea să dialogăm cu un partener strategic în domeniul resurselor energetice, în domeniile schimburilor culturale, de pregătire a specialiştilor în domenii ştiinţifice de top şi, de ce nu, în domeniul securităţii şi gestionării riscului în diferite areale de conflict!
Am reuşit să văd că în cei douăzeci de ani de relaţii diplomatice bilaterale s-au deschis foarte multe domenii de colaborare.
Am reuşit să cunosc un diplomat de excepţie: E.S. Domnul Ambasador Abdulrahman Al Rassi! Pe timpul multiplelor întâlniri am convenit să venim în arealul geopolitic cu o lucrare care să reflecte Arabia Saudită prin percepţia unor specialişti saudiţi, români şi din alte state.
Cât am reuşit?
Rămâne să decideţi!
Coments