Mrd. Mihai Bogdan MĂRGINEANU*
PERSPECTIVA UNUI STUDENT
Vlad este un student la masterat la Universitatea Regele Abdullah pentru Ştiinţă şi Tehnologie (KAUST). Originar din Bucureşti, România, el îşi continuă studiile în domeniul bio-ştiinţei.
„Am fost la Bucureşti la un târg dedicat universităţilor, pentru a afla care sunt oportunităţile de studiu în locurile unde nu se duc cei mai mulţi dintre studenţi. Acolo l-am cunoscut pe Bogdan, care studia la KAUST la momentul respectiv, şi mi-a oferit informaţii despre resursele de care dispune universitatea. Am considerat că pot fi foarte productiv, şi că mediul de la KAUST mă va stimula, pentru a mă dezvolta atât din perspectivă academică, cât şi personală” a menţionat Vlad, care crede că Universitatea KAUST este un loc „foarte liniştit, perfect pentru studiu şi cercetare”.
Întrebat despre ce îi place cel mai mult când vine vorba de traiul în Arabia Saudită şi în cultura arabă, Vlad a declarat: „Îmi place faptul că în cultura arabă s-au păstrat anumite tradiţii la care noi am renunţat, precum respectul pentru familie şi vârstnici, religie şi stilul de viaţă, iar aici includem şi costumul naţional. În acelaşi timp vorbim despre oameni care acceptă tehnologia şi noile descoperiri. Această îmbinare între cultura împământenită şi tehnologie de ultimă generaţie, precum şi arhitectura şi infrastructura fac din Arabia Saudită un loc foarte interesant unde să locuieşti. Despre mine pot să spun că îmi plac mâncarea şi sucurile naturale preparate aici.”
Nu este mereu uşor să cunoşti oameni şi să îţi faci prieteni când te muţi într-un mediu cu totul nou. Cu toate acestea, Vlad ne-a spus că „la KAUST a fost chiar foarte uşor, dat fiind că majoritatea studenţilor sunt destul de tineri şi doresc să cunoască oameni noi. De asemenea, profesorii doresc să comunice, pentru că vin din toate colţurile lumii şi sunt învăţaţi cu ideea de a cunoaşte oameni noi. Am mulţi prieteni de diferite naţionalităţi şi, exceptând câteva piedici lingvistice, ne simţim foarte bine în comunitate”, a adăugat Vlad.
Deşi este la 4.000 km distanţă de casă şi are un program zilnic foarte încărcat, Vlad găseşte în continuare timpul necesar pentru „a ţine legătura cu România”. „România este în continuare locul unde îmi sunt toate persoanele dragi, unde se află familia, logodnica mea, prietenii mei. Încerc să rămân la curent cu toate ştirile de acasă şi să ţin legătura cu toată lumea” a spus Vlad. „În timpul iernii am fost acasă şi am avut ocazia să merg la schi la munte”, lucru de care lui Vlad îi este foarte dor în Arabia Saudită.
Întrebat de sfatul pe care l-ar oferi unei persoane interesate să vină să locuiască şi să studieze în Arabia Saudită, Vlad a spus: „În primul rând, oamenii trebuie să îşi dorească să descopere o cultură nouă, să fie respectuoşi şi să înţeleagă stilul de viaţă şi valorile culturale diferite. Trebuie să fie pregătiţi să lucreze eficient. Este nevoie de ajutor din partea familiei, mai ales dacă este prima dată când persoana pleacă peste hotare. Trebuie să cântărească bine avantajele şi dezavantajele unei astfel de decizii şi să facă tot ceea ce ei consideră că este mai bine pentru cariera lor. Personal, încurajez studenţii români talentaţi să vină şi să studieze la KAUST în Arabia Saudită.”
PERSPECTIVELE UNOR PROFESIONIŞTI
Sorin este de loc din Timişoara şi momentan este profesor Asociat la Universitatea Regele Khalid de la Abha. Oferta de lucru a primit-o în 2009 şi a avut nevoie de „aproape doi ani pentru a lua decizia şi a o accepta”.
Ce îi place în mod special la Abha este climatul, „în ciuda faptului că din pricina altitudinii mari de la Abha, poţi avea probleme respiratorii”. El crede că la început nu i-a fost uşor să cunoască oameni şi să îşi facă prieteni, şi că „prietenii” de aici sunt „condiţionaţi de împrejurări”.
În momentul în care a fost întrebat cum este percepută România în „Ţara celor două Moschei Sfinte” din Regatul Arabiei Saudite, Sorin este de părere că „România este văzută într-o lumină bună şi datorită românilor care locuiesc şi muncesc în Arabia Saudită”.
Sfatul pe care el vrea să îl ofere cuiva interesat să vină să lucreze în Arabia Saudită este: „El/ea trebuie să fie pregătit/ă pentru o experienţă foarte diferită şi interesantă şi să fie foarte tolerant/ă”.
De loc din Bucureşti, Tudor s-a mutat cu familia în Arabia Saudită, iar la ora actuală lucrează ca auditor intern lângă Jeddah, provincia Mecca.
Principala motivaţie care l-a făcut să vină în Arabia Saudită a fost „postul în sine şi ocazia unică de a lucra într-o comunitate internaţională”.
Consideră că mediul este „complet diferit de cel cu care am fost învăţaţi” şi consideră că „există anumite provocări”. Fiind fascinat şi dorind să descopere „noi lucruri despre cultura arabă chiar şi după 2 ani”, Tudor a declarat: „natura lor calmă şi atitudinea prietenoasă a localnicilor din Arabia Saudită a înlesnit integrarea mea şi a familiei mele în noua ţară şi cultură”.
Ei au fost „surprinşi să descopere că localnicii cunosc o mulţime de informaţii despre România, iar unii dintre ei chiar urmăresc şi cele mai noi ştiri. Am cunoscut oameni care vizitaseră deja România, s-au bucurat de o experienţă plăcută şi şi-ar dori să o viziteze din nou”, a menţionat Tudor.
Sfatul pe care el vrea să îl ofere cuiva interesat să vină să lucreze în Arabia Saudită este: „Cred că este un loc bun unde să locuieşti, este mai ales bun pentru musulmani şi pentru vorbitorii de limba arabă. Ca pentru orice alt loc de pe glob, este important să te informezi cu privire la ţară şi cultură înainte să te muţi acolo. Ar fi indicat să iei legătura cu oameni care locuiesc deja acolo, pentru că aceştia îţi pot oferi informaţii concrete despre experienţa şi viaţa de acolo.”
Adrian s-a născut la Bacău, România şi lucrează ca responsabil ştiinţific la Thuwal, lângă Jeddah.
„Mereu mi-a plăcut să văd locuri noi, oameni noi, să mă bucur de experienţe noi… iar aici este unul din cele mai bune locuri, atât din perspectiva vieţii, cât şi a experienţei de muncă”, spune Adrian.
„Am călătorit în Arabia Saudită şi am avut parte de multe lucruri frumoase: deşertul, vreme frumoasă pe timp de iarnă, mâncarea, marea, am făcut şi snorkeling”, spune Adrian. De asemenea, el crede că în comunitatea în care locuieşte este uşor să îţi faci prieteni, dat fiind că toţi „suntem foarte prietenoşi şi venim din toate colţurile lumii”.
Întrebat despre cum este percepută România în Regatul Arabiei Saudite, Adrian menţionează: „Nu ştiu exact cât ştiu saudiţii despre România, dar de cele mai multe ori spun: «ah, România».”
El crede că Arabia Saudită este mult mai sigură decât multe locuri din Europa şi recomandă oricui este interesat să lucreze aici să nu se teamă: „nu este cum ne arată la televizor!”
PERSPECTIVA UNEI TINERE PROFESOARE
Claudia s-a născut în Sudul României, la Balş, dar a crescut la Arad. În calitate de Profesor Lector de limba engleză la Universitatea Regele Khalid de la Abha, Regiunea Aseer, Claudia consideră că „oportunitatea de dezvoltare profesională oferită de acest post” este principala motivaţie de a preda în Arabia Saudită. Fiind fascinată de cultura şi tradiţiile arabe, pe care ea le consideră „destul de diferite de ale noastre”, un alt stimulent pentru a veni în Arabia Saudită a fost „diversitatea culturală, dar şi dorinţa de a descoperi necunoscutul”.
Mâncare. Unul din lucrurile pe care le apreciază enorm în Arabia Saudită şi în alte ţări arabe pe care le-a vizitat până acum este „bucătăria locală, cu feluri de mâncare aromate pe care nu le poţi găsi în niciun alt loc din lume. De la faimoasele aperitive libaneze la cele mai gustoase dulciuri pe bază din curmale din Arabia Saudită (servite mereu alături de faimoasa Cafea Arabica), există ceva pentru toată lumea.”
Convenţiile vestimentare. Un alt lucru care îi place foarte mult în Arabia Saudită şi care „poate părea un pic ciudat, este modul în care ea trebuie să se îmbrace atunci când iese din casă”. „În Regat abaya (rochia lungă şi neagră) este obligatorie – reprezintă un semn al decenţei, simplităţii şi respectului, iar în ultimii ani abaya a devenit foarte elegantă, datorită modelelor noi de pe piaţă. Femeile nu mai poartă abaya simple, de culoare neagră. Acestea au fost înlocuite de abaya colorate, cu inserţii de dantelă şi mătase. În oraşul meu Hijabul este, de asemenea, obligatoriu, dat fiind că Abha este unul dintre cele mai conservatoare locuri din Arabia Saudită.” a adăugat ea.
Diversitate. „Astăzi universul meu s-a lărgit cu mult peste cât mi-aş fi imaginat acum câţiva ani, când locuiam în micul oraş. M-am împrietenit cu oameni din toate colţurile lumii, care provin din ţări despre care ştiam foarte puţine lucruri înainte să vin aici. La Riyad şi Jeddah, oraşele mele preferate din Regat, majoritatea populaţiei este de origine străină. Şi chiar dacă în Regat segregarea de gen este la aproape 100%, am întâlnit localnici foarte drăguţi şi primitori”, spune Claudia.
Întrebată despre cum şi-a făcut prieteni în Arabia Saudită, ea a declarat: „nu este greu, dacă eşti o persoană sociabilă şi cu o mentalitate deschisă, interesată să cunoşti fundalul şi moştenirea culturală a persoanelor. Viaţa din Regat este uneori grea din pricina restricţiilor impuse de Sharia şi de barierele lingvistice, dar secretul pentru a avea parte de o experienţă minunată în Arabia Saudită este să ai mereu o atitudine pozitivă faţă de experienţe noi”, a menţionat ea.
Legat de România, ea spune că „ţara noastră a fost mereu văzută într-o lumină bună de către oamenii din Regat”. Claudia adaugă: „Ce ştiu ei despre noi este că suntem oameni muncitori, cu un sistem educaţional foarte bun, dar şi că avem jucători de fotbal şi antrenori foarte buni care activează în Regat de ceva vreme”.
Sfatul pe care ea vrea să îl ofere românilor care doresc să vină să lucreze în Arabia Saudită este „să citească înainte cât mai mult despre cultura şi regulile din această ţară, pentru a nu se confrunta cu un şoc cultural (mai ales femeile), dar şi să vină cu o atitudine deschisă către un stil de viaţă diferit”.
* masterand în Biologie Celulară şi Moleculară la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie „Regele Abdullah” (KAUST), din Thuwal, Arabia Saudită
Coments