Dr. Saud AL TAMAMY*
Analiştii tind să descrie politica externă a Arabiei Saudite ca fiind pragmatică şi realistă, bazată pe doctrinele cuprinse în principiile de la Westfalia[1]. Acest lucru este evident pentru oricine analizează relaţiile internaţionale ale Regatului. Arabia Saudită este stat semnatar al Cartei Naţiunilor Unite şi membru fondator, participant activ în comunitatea internaţională precum şi membru al mai multor organizaţii internaţionale; unele dintre acestea se confruntă cu probleme economice şi culturale. În plus, de-a lungul deceniilor, Arabia Saudită a reuşit să stabilească relaţii strânse cu foarte multe ţări, bazându-se pe schimbul de interese, indiferent de fundalul istoric, ideologic şi cultural al acestora.
Această concordanţă între moralitate, pe de o parte, şi urmărirea intereselor pe baza principiilor de la Westfalia, pe de altă parte, oferă politicii externe din Regat trei calităţi unice. Prima este aceea că Arabia Saudită crede că interacţiunea la nivelul comunităţii internaţionale trebuie să fie guvernată de un număr de Norme, care îndeplinesc un set de principii[2]. Cele mai importante principii sunt cele legat de menţinerea păcii internaţionale; coexistenţa oamenilor de diverse religii, etnii şi ideologii; o politică de vecinătate; fără intervenţii. În momentul în care aceste principii sunt îndeplinite şi respectate, schimbul de interese între state va fi garantat la nivel egal, cu beneficii pentru ambele părţi.
Discursul cu privire la solidaritatea islamică oferă un limbaj comun în rezolvarea conflictelor şi în încercările de mediere pentru multe state din lume. Bazându-se pe principiul solidarităţii islamice, în 1989 s-a deschis o cale de mediere între fracţiunile din Afganistan. Sub egida OCI, Arabia Saudită a încercat să se implice pentru a opri războiul civil din Afganistan, care a izbucnit ca urmare a retragerii trupelor sovietice din ţară. Alte eforturi de mediere bazate pe solidaritatea islamică şi din cadrul OCI au existat în relaţiile dintre Irak şi Iran, Somalia, Liban, dar şi din alte zone. OCI a susţinut, de asemenea, iniţiativele de pace pentru încheierea războiului civil sângeros din Bosnia şi Herţegovina, precum şi conflictul de lungă durată din Orientul Mijlociu.
Cea de-a treia calitate unică a politicii externe din Arabia Saudită rezultată din împletirea moralităţii islamice cu doctrinele care se bazează pe principiile de la Westfalia este că acest stat este cel mai legitim şi mai credibil interlocutor musulman în iniţiativele de dialog intra-religios şi intra-cultural. Aceste iniţiative au început să aibă o importanţă din ce în ce mai mare după atacurile teroriste din 2001 din SUA. În acest sens, este important să menţionăm că Arabia Saudită, fiind leagănul Islamului, s-a implicat într-un dialog inter-religios şi inter-cultural bazat pe toleranţă, respect reciproc şi coexistenţă. Acest lucru nu este demonstrat numai de participarea activă a Regatului la iniţiativele ONU, ci şi de crearea unui cadru instituţional de dialog. În 2011 Regatul, alături de Austria şi Spania a anunţat că a fost înfiinţat Centrul Internaţional Regele Abdullah pentru Dialog Inter-religios şi Inter-cultural de la Viena[3]. Această iniţiativă a fost urmată de propunerea Arabiei Saudite de la summit-ul OCI din august 2012 de a fonda un centru pentru dialog la Riyad. Acestea sunt numai două exemple cu privire la demersurile făcute de Regat în această privinţă[4].
* Departamentul de Ştiinţe Politice, Universitatea Regele Saud, Riad, Regatul Arabiei Saudite
[1] Pentru o analiză recentă şi credibilă legată de natura Arabiei Saudite care se bazează pe principiile de la Vestfalia, v.: Kissinger, H. World Order, Penguin Press, 2014, pag. 134-141.
[2] Ministerul Afacerilor Externe, Politica Externă a Regatului Arabiei Saudite / Ministry of Foreign Affairs, the Foreign Policy of the Kingdom of Saudi Arabia, http://www.mofa.gov.sa/sites/mofaen/KingdomForeign Policy/Pages/KingdomPolicy34645.aspx.
[3] Pentru mai multe informaţii vizitaţi: Centrul Internaţional pentru Dialog Inter-religios şi Inter-cultural Regele Abdullah de la Viena, http://www.kaiciid.org/
[4] Wahab, S, King Abdullah proposes dialogue center to promote harmony, Arab News, 16 August 2012 / Regele Abdullah propune înfiinţarea unui centru pentru dialog, online pe http://www.arabnews.com/middle-east/king-abdullah-proposes-dialogue-center-promote-harmony.
Coments