Michael-Bogdan MĂRGINEANU: De cât timp lucraţi la KAUST în Arabia Saudită?
Brian MORAN: Lucrez la KAUST – King Abdullah University of Science And Technology de şase ani şi jumătate. Lucrez aici din anul 2008. Mai târziu, am aflat că am fost primul membru al facultăţii angajat la KAUST. Am luat decizia de a lucra la KAUST, pentru că am vrut să iau parte la această aventură minunată şi am vrut să profit de ocazia de a contribui la misiunea extraordinară a KAUST, dar şi la educaţia la nivel internaţional.
M.B.M.: Cum aţi descrie KAUST în câteva cuvinte? Care sunt elementele distinctive pentru această universitate?
Pe scurt, KAUST reprezintă oportunităţi nelimitate. KAUST are facultăţi renumite la nivel mondial, studenţi talentaţi şi ambiţioşi, personal extraordinar şi dispune de resursele pentru a te ajuta să cercetezi în domeniile visate.
M.B.M.: Puteţi numi câteva reuşite notabile obţinute de studenţii şi facultăţile de la KAUST până acum?
Brian MORAN: Sunt foarte multe, aşa că o să aleg câteva care îmi vin în minte: Osman Bakr, asistent universitar la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Materialelor de la KAUST, a condus o echipă de cercetători de la Centrul KAUST de Cercetare a Ingineriei Solare şi Fotovoltaice (SPERC) şi de la Universitatea de la Toronto, punând la punct o metodă nouă de dezvoltare a unui hibrid de cristal unic de perovskit la temperatura camerei. Cristalele au nişte proprietăţi remarcabile în ceea ce priveşte puritatea lor. Ele ar putea deschide noi drumuri în tehnologia fotovoltaică. Proiectul a fost publicat recent în prestigiosul jurnal Science.
Cercetarea profesorului Muhamad Hussain şi a doctorandului Justine Mink în inginerie electrică s-a clasat în topul Scientific American cu cele 10 idei ale anului 2014 care pot schimba lumea. Au descoperit metode a de a alimenta celule minuscule microbiale, folosind saliva sau alte lichide ale corpului. Această descoperire, alături de dispozitivul dezvoltat schimbă modul în care abordăm problema monitorizării sănătăţii.
M.B.M.: Care sunt beneficiarii direcţi ai proiectelor de cercetare de la KAUST?
Brian MORAN: Există mai mulţi. Facultatea de la KAUST, cercetătorii şi studenţii publică proiectele lor în jurnale internaţionale de referinţă, astfel că întreaga comunitate de cercetare este beneficiarul. În plus, partenerii noştri industriali, precum Saudi Aramco, SABIC şi DOW susţin munca de cercetare de la KAUST. Ei beneficiază de proiectele conduse în centrele noastre de cercetare şi în laboratoarele facultăţii. Unele dintre formele de cercetare reprezintă baza pentru noi companii care iau naştere aici în Arabia Saudită (mai multe companii au luat naştere astfel până acum), iar acest lucru are un impact pozitiv asupra economiei din Regat.
M.B.M.: După mai mult de 5 ani de activitate, cum este percepută KAUST în lumea academică internaţională?
Brian MORAN: KAUST este foarte bine vazută de către universităţile de top din întreaga lume. Multe dintre aceste universităţi sunt partenerii noştri academici, o parte a unei reţele de colaborare la nivel global. Reprezentanţii facultăţilor de top din întreaga lume care vizitează KAUST sunt uimiţi de posibilităţile de cercetare şi de facultatea noastră. Bineînţeles, mulţi dintre ei sunt familiarizaţi cu facultatea noastră, dată fiind colaborarea pe termen lung sau datorită faptului că şi-au publicat lucrările în jurnalele de referinţă. Alţii învaţă de la personalul nostru tânăr şi talentat, care la rândul lor să înceapă să îşi facă simţită prezenţa la nivel internaţional.
M.B.M.: Ce aţi dori să le transmiteţi studenţilor români care sunt interesaţi să studieze la KAUST?
Brian MORAN: Aş dori să le spun Bun venit! Dacă sunteţi talentaţi şi ambiţioşi şi doriţi să studiaţi la o universitate cu renume mondial, cu facultăţi şi resurse de top, care nu mai pot fi găsite în niciun alt loc, KAUST este probabil locul unde ar trebui să vă aflaţi. Intraţi pe pagina noastră de internet www.kaust.edu.sa, pentru a afla noutăţi despre cele mai noi cercetări şi descoperiri şi pentru a afla informaţii legate de viaţa la KAUST. Este un loc minunat unde să lucraţi şi să studiaţi, iar eu sunt mândru că îl pot numi acasă. KAUST acordă burse foarte generoase studenţilor, iar aici sunt incluse sumele de bani, precum şi cazare gratuită, transport către şi de la KAUST, precum şi un bilet dus-întors pe an către ţara de origine. Mai presus de toate, este un mediu minunat pentru studiu şi cercetare. Studenţi din mai mult de 60 de ţări sunt de această părere şi aici îi includem şi pe cei din România, bineînţeles. De asemenea, vizitaţi şi pagina Programului de Practică pentru Studenţi în domeniul cercetării http://www.kaust.edu.sa/internship/. Acest program este competitiv, însă reprezintă o ocazie grozavă de a vedea KAUST.
M.B.M.: Conducerea universităţii acceptă ideea unei potenţiale colaborări cu centre de cercetare din România?
Brian MORAN: KAUST colaborează cu centre unde există o legătură puternică între facultăţile din cele două universităţi şi unde există posibilitatea unei colaborări pe termen lung, care poate consolida eforturile de cercetare ale ambelor părţi. Unde acea legătură nu a existat iniţial, ea se poate dezvolta prin intermediul studenţilor care vin la KAUST, pentru programele de masterat sau doctorat, iar prin intermediul acestor legături se creează posibilitatea unei colaborări.
A consemnat Mihai Bogdan MĂRGINEANU
Coments