Vasile SIMILEANU: Excelenţa Voastră, din 1989 România trece printr-un proces continuu de transformări politice, economice şi strategice. Cum vedeţi aceste transformări?
Abdulrahman I. AL RASSI: În ultimii 25 de ani România a trecut printr-un lung proces de schimbări. După revoluţia din 1989, noul regim a aplicat repede pluralismul politic, au urmat alegerile din primăvara următoare, s-au format multe partide în acea perioadă dar şi după. Ca orice proces, trecerea de la un regim la altul poate avea părţi bune şi rele, conflictul politic principal concentrându-se în jurul problematicii comuniste/anti-comuniste. Cu timpul, pe măsură ce anii au trecut, noua arenă politică a început să prindă formă, exista o reală dorinţă de independenţă faţă de Uniunea Sovietică, tendinţele principale fiind integrarea ţării şi politica reorientată către Occident.
În perioada comunistă, economia României se concentra pe industrializare şi dezvoltare rurală, după 1989 România a fost martora unei adevărate căderi a sectorului industrial şi a distrugerii mai multor ramuri industriale cheie, însă a şi participat la apariţia şi dezvoltarea oraşelor mari. În ultimii ani, România a făcut progrese în ceea ce priveşte protecţia mediului, concentrându-se pe conservarea ecosistemului natural al ţării. În prezent, România promovează toate tipurile de alimente şi produse organice şi se concentrează pe energia regenerabilă: energie solară şi eoliană.
Aderarea la NATO din anul 2005 a reprezentat un pas important pentru România, aşa cum a fost şi aderarea la Uniunea Europeană din anul 2007.
România s-a maturizat mult în ultimii ani, iar cea mai bună dovadă este alegerea noului preşedinte Klaus Iohannis, cetăţean de etnie germană, ceea ce s-a dovedit a fi mai degrabă un avantaj decât o povară, electoratul român trecând astfel peste religie şi etnie.
Democraţia românească pare a fi pe drumul cel bun, problemele de corupţie sunt soluţionate din ce în ce mai mult, aşa cum arată raportul de anul trecut al Direcţiei Naţionale Anticorupţie: peste 1.100 de inculpaţi au fost trimişi în judecată, peste 1.130 de inculpaţi condamnaţi definitiv, DNA având o paletă largă de domenii de investigat în 2014: sănătate, educaţie, achiziţii guvernamentale, fraude cu fonduri europene.
V.S.: După cum se ştie, în martie anul acesta sărbătorim 20 de ani de relaţii diplomatice bilaterale. Cum au evoluat relaţiile diplomatice dintre Regatul Arabiei Saudite şi România ?
Abdulrahman I. AL RASSI: În data de 13 martie 1995, Regatul Arabiei Saudite şi România au pus bazele relaţiilor diplomatice bilaterale. În 1996, România îşi deschidea uşile ambasadei sale în Riad, iar şase ani mai târziu, în 2002, s-a deschis ambasada saudită în România. La început, relaţiile diplomatice au evoluat lent, până la deschiderea ambasadei saudite în Bucureşti, dar de atunci relaţiile diplomatice au evoluat semnificativ. Pot enumera multe vizite oficiale la nivelul ministerelor de afaceri externe şi parlamentului. Preşedintele Majlis Al Shura (al Parlamentului) a sosit prima dată în România în anul 1999, la invitaţia Preşedintelui Senatului României. Apoi au urmat alte două vizite oficiale în 2007 şi 2011. Au fost şi oficiali români care au vizitat Regatul, precum preşedintele Senatului, în 2000 şi 2008 şi, în 2011, Preşedintele grupului parlamentar de prietenie România – Arabia Saudită.
În 2003, ministrul român al afacerilor externe din acea perioadă, E.S. Mircea Geoană, a efectuat o vizită oficială în Regatul Arabiei Saudite pentru a-i prezenta omologului său scrisori de la preşedintele şi prim-ministrul României în care aceştia îşi reafirmau dorinţa de consolidare a relaţiilor cu Arabia Saudită în toate domeniile. Cu ocazia vizitei oficiale, în aprilie 2011, E.S. Teodor Baconschi, ministrul român al afacerilor externe, a semnat împreună cu omologul său, Acordul pentru evitarea dublei impuneri dintre cele două ţări.
Ministerul român al afacerilor externe a jucat un rol important în menţinerea şi consolidarea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, cu fiecare ocazie Ministerul dând dovadă de totală promptitudine pentru susţinerea şi sprijinirea misiunii noastre diplomatice aici.
V.S.: Regatul Arabiei Saudite a trecut prin multe transformări pozitive. Trebuie să recunoaştem rolul important pe care ţara dumneavoastră îl joacă în cadrul OPEC. Ce ne puteţi spune despre aceasta?
Abdulrahman I. AL RASSI: Aşa cum se ştie foarte bine, Arabia Saudită este membru fondator al OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) şi, în acelaşi timp, cel mai mare producător din cadrul acesteia. OPEC a fost înfiinţată în 1960, aceasta ţinteşte unificarea politicilor ţărilor membre şi asigurarea stabilităţii pe pieţele petroliere internaţionale prin eliminarea fluctuaţiilor de preţ. Prin intermediul acestei organizaţii, Regatul Arabiei Saudite a depus eforturi pentru a ajuta la prevenirea crizelor de pe piaţă care ameninţau atât producătorii cât şi consumatorii de petrol. Din punct de vedere istoric, Arabia Saudită a jucat rolul producătorului „swing”, a menţinând cotele colective prin reducerea propriei producţii sub niveluri care i-ar fi sporit veniturile, sacrificându-şi astfel propriile beneficii economice pentru a menţine organizaţia funcţională.
V.S.: Regatul Arabiei Saudite se confruntă cu mari provocări din cauza organizaţiei ISIS. În contextul luptei la nivel mondial împotriva terorismului, Arabia Saudită şi-a promovat propriile strategii pentru a lupta împotriva acestui flagel şi pentru a promova securitatea în Orientul Mijlociu. Vă rog să ne oferiţi câteva detalii referitoare la aceste strategii.
Abdulrahman I. AL RASSI: Terorismul reprezintă o problematică principală şi un fenomen internaţional care afectează mai multe ţări şi comunităţi mari cu diverse grupuri de minorităţi etnice şi religioase. Acest lucru zădărniceşte progresul şi dezvoltarea, numeroase resurse valoroase fiind risipite din cauza acestor acte. Regatul doreşte pacea în Orientul Mijlociu şi încearcă să lupte împotriva terorismului.
Anul trecut, Arabia Saudită a găzduit prima conferinţă regională împotriva terorismului promovat de ISIS. Reprezentanţi ai Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC), Egiptului, Iordaniei, Turciei şi SUA, cum ar fi Secretarul de stat John Kerry, au participat la întâlnire şi au încercat să vină cu soluţii.
Regatul a demarat o serie de iniţiative pentru a lupta împotriva mentalităţii extremiste şi pentru a consolida moderaţia şi toleranţa în rândul cetăţenilor. Pot menţiona câteva eforturi cu privire la acest aspect: „Campania de conştientizare a publicului”, care a fost concepută în scopul consolidării concepţiilor despre adevăratele valori ale religiei islamice şi pentru a-i face pe cetăţenii saudiţi conştienţi de pericolele extremismului şi terorismului; „Educaţie publică şi religioasă”, un program în curs de desfăşurare pentru adaptarea manualelor şi planurilor de învăţământ la epoca modernă, introducerea metodelor îmbunătăţite de predare şi pentru furnizarea unei mai bune instruiri a profesorilor, cu scopul de a combate extremismul şi de a-i pregăti pe cetăţenii saudiţi pentru viaţa într-o economie globală; „Programul de reabilitare” conceput pentru reintegrarea în societate a persoanelor cu comportament deviant / extremist, schimbarea comportamentului şi convingerilor acestora (deradicalizare), dar şi evaluarea acestora conform standardelor normalităţii. Programul a fost conceput pentru a se adresa persoanelor cu comportament deviant care şi-au încheiat perioada de detenţie. Programul reeducă extremiştii violenţi şi periculoşi şi simpatizanţii extremiştilor, în cadrul unor dezbateri religioase intense şi şedinţelor de consiliere psihologică. Scopul este ca aceştia să renunţe la ideologiile care promovează terorismul.
Metodele de luptă împotriva terorismului utilizate de Arabia Saudită în ultimele decenii au pus bazele acţiunilor globale şi s-au dovedit a fi de succes. Printre metode se numără forţa armată, ideologii, idei şi componente economice, concentrate pe eliminarea finanţării acestor grupuri, atât la nivel intern cât şi extern, încurajând dialogul şi toleranţa faţă de oamenii din toată lumea, oferind sprijin oricărei instituţii sau oricărui centru implicat în lupta împotriva acestei maladii. Este un fapt ştiut deja că Arabia Saudită utilizează multe din resursele sale valoroase pentru a ajuta alte ţări să lupte în mod similar împotriva terorismului, având acelaşi scop: de a stabili pace durabilă între naţiuni.
V.S.: Cum sunt relaţiile dintre Arabia Saudită şi celelalte ţări din Orientul Mijlociu? Le ajută Arabia Saudită pe celelalte ţări arabe să-şi menţină stabilitatea regională din toate punctele de vedere?
Abdulrahman I. AL RASSI: Arabia Saudită are relaţii bune cu toţi vecinii săi, una dintre preocupările Regatului de la înfiinţarea acestuia fiind menţinerea stabilităţii, nu numai în interiorul graniţelor dar şi în afara acestora, o stabilitate politică, economică şi socială.
Arabia Saudită a reuşit să menţină o strategie politică constantă, având politici interne şi externe foarte bine structurate. Încă de la înfiinţarea sa, Arabia Saudită s-a concentrat, în ceea ce priveşte politica externă, pe menţinerea păcii la nivel global propunând soluţii, decizii, mediind conflicte şi chiar utilizând propriile resurse financiare şi donând sume importante către organizaţiile implicate în această luptă pentru obţinerea unei coexistenţe paşnice.
Regatul Arabiei Saudite joacă un rol important şi influent şi în eforturile de la nivel internaţional de obţinere a stabilităţii economice. Stabilirea unui sistem economic global contribuie la obiectivul de promovare a unei dezvoltări puternice, Regatul Arabiei Saudite lucrând la îmbunătăţirea stabilităţii pieţelor energetice globale prin rolul său efectiv pe piaţa globală a petrolului. Această stabilitate ia în considerare interesele ţărilor producătoare şi consumatoare de petrol prin menţinerea capacităţii suplimentare de producţie pentru a satisface necesarul global care este în creştere.
Arabia Saudită oferă sprijin pentru toate cazurile umanitare care doresc să obţină dezvoltare durabilă în multe ţări sărace, indiferent de religie sau etnie. Permiteţi-mi să vă ofer câteva exemple de ajutor oferit de Regatul Arabiei Saudite numai în ultimul an:
În august 2014, Arabia Saudită a donat 100 de milioane de dolari americani Centrului Organizaţiei Naţiunilor Unite de combatere a terorismului şi 1 miliard de dolari americani Serviciilor de securitate din Liban pentru combaterea terorismului.
În iulie 2014, un ajutor financiar de 5 miliarde de dolari economiei egiptene, iar în iunie Regatul a plătit chiria pe 6 luni a 1.000 de familii siriene relocate în Liban.
În mai 2014 au fost demarate lucrările în valoare de 270 de milioane de dolari finanţate de Arabia Saudită pentru construcţia unei şosele în Iordania. În martie, Regatul a donat 1 milion de dolari Comisiei pentru drepturile omului a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
În 2014, Arabia Saudită a oferit 500 de milioane de dolari pentru Programul Alimentar Mondial al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Arabia Saudită este o ţară tânără, care a reuşit să înregistreze una dintre cele mai rapide dezvoltări din toate timpurile, devenind într-o perioadă scurtă de timp una dintre cele mai importante puteri din lume. Arabia Saudită şi-a construit baza stabilităţii sale, păstrând echilibrul dintre tradiţie, religie şi modernitate, menţinând o economie prosperă şi o ţară sigură, devenind în acelaşi timp şi un sprijin de nădejde pentru stabilitatea în regiune.
V.S.: În calitate de decan al grupului de ambasadori ai ţărilor arabe aţi avut relaţii speciale cu ambasadorii statelor arabe numiţi la Bucureşti. Au fost perioade bune şi perioade tensionate. Ne puteţi oferi câteva exemple din fiecare?
Abdulrahman I. AL RASSI: Relaţiile cu celelalte ambasade arabe sunt foarte bune, vă pot asigura că au fost numai perioade bune. Există un dialog şi o colaborare specială între ambasadorii ţărilor arabe acreditaţi în România, lunar are loc întâlnirea noastră de grup în cadrul căreia discutăm multe aspecte. Ne ajutăm reciproc atunci când putem şi ne sprijinim reciproc cauzele. Avem legături foarte strânse.
V.S.: Luna aceasta se încheie misiunea dumneavoastră în România. În timpul discuţiei noastre aţi menţionat că veţi merge la Moscova. Ce părere aveţi despre relaţiile diplomatice, economice şi strategice dintre Regatul Arabiei Saudite şi Federaţia Rusă? Va fi o misiune dificilă?
Abdulrahman I. AL RASSI: Rusia este o ţară remarcabilă care joacă un rol foarte important în arena politică, este un membru permanent al Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi membru al altor organizaţii şi alianţe: G20, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Consiliul Europei, Organizaţia de Cooperare Economică Asia-Pacific, Organizaţia Mondială a Comerţului.
Relaţiile Arabiei Saudite cu Federaţia Rusă se bazează pe respect reciproc. Rusia a fost prima ţară care a stabilit relaţii diplomatice cu Arabia Saudită, avem relaţii diplomatice strânse, Rusia şi Arabia Saudită dezvoltând în mod activ dialogul între ministerele afacerilor externe, precum şi la nivelul şefilor de stat. În 2003, prinţul moştenitor Abdullah bin Abdulaziz al-Saud, care ulterior a devenit cel de-al şaselea rege al Arabiei Saudite din 2005 până în 2015, s-a deplasat la Moscova într-o vizită oficială, în timpul căreia a purtat discuţii cu preşedintele Vladimir Putin, iar în 2007 preşedintele Putin a efectuat o vizită oficială în Arabia Saudită.
Cu siguranţă că va fi o misiune dificilă datorită importanţei Rusiei, dar ceea ce mă linişteşte este mediul diplomatic de la Moscova şi existenţa unei bune cooperări între ambasade, extinsă până la nivelul Ministerului rus al afacerilor externe, ceea ce cu siguranţă va face lucrurile mai uşoare.
Excelenţa Voastră,
vă mulţumesc pentru implicarea specială în finalizarea proiectelor noastre. Vă mulţumim pentru tot ce aţi făcut în timpul misiunii diplomatice în România pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale.
Permiteţi-mi să vă urez succes la Moscova şi să vă reamintesc că aici aveţi prieteni adevăraţi.
Interviu realizat de Vasile SIMILEANU
Coments