Centrul Cultural European Româno-Panarab – CCERPA a luat fiinţă în urmă cu patru ani, în vederea revitalizării relaţiilor ţării noastre cu lumea arabă, prin lansarea unor proiecte cu susţinere naţională, panarabă, europeană şi internaţională.
Membrii ai CCERPA sunt persoane juridice şi fizice romane, diplomaţi de carieră, asociaţii şi fundaţii arabe, membrii ai comunităţilor arabe din majoritatea celor 23 de ţări constituente ale Ligii Statelor Arabe.
Asociaţia are încheiate acorduri şi protocoale de colaborare cu diverse autorităţi ale statului român, precum şi cu alte structuri asociative interne şi internaţionale din domeniul cultural.
Strategia Centrului este elaborată pornind de la principiul că instituţia este, conform legii, un promotor, o interfaţă între cultura română şi cea arabă, şi nu un producător direct de cultură.
Prin aparatul său de specialişti, CCERPA asigură acces în condiţii de egalitate şi onestitate pentru absolut toţi cei care doresc să participe la atingerea obiectivelor stabilite.
Activitatea noastră trebuie înţeleasă ca o modalitate complementară de atingere a obiectivelor strategice a ţării noastre, aceea a revitalizării relaţiilor României cu întreg spaţiul arab, alături de iniţiativele externe de factură culturală, socială, ştiinţifică, economică, politică, etc.
SCOPUL Asociaţiei „CENTRUL CULTURAL EUROPEAN ROMÂNO-PANARAB” este promovarea şi susţinerea bilaterală a culturii arabe în România şi a celei româneşti în ţările arabe, prin derularea de programe de informare, educare şi conştientizare a popoarelor şi comunităţilor noastre, despre istoria, tradiţia şi cultura fiecărui popor, punând accentul în special pe legăturile comune, dar şi mai buna cunoaştere a valorilor morale, sociale, ştiinţifice, turistice, economice şi politice specifice fiecărei ţări.
Pentru că acest proiect multicultural a fost gândit de fondatorii săi ca fiind factor al relansării relaţiilor româno-arabe, dorim să angrenăm toţi factorii implicaţi în ultimii 40 ani în acest demers, de la toate nivelurile societăţii româneşti: academic, universitar, politic-guvernamental, politic-parlamentar, diplomatic şi economic, la nivelul camerelor bilaterale de comerţ şi industrie.
Sprijinirea Autorităţilor Publice Locale de realizare a înfrăţirii comunităţilor locale, pentru strângerea relaţiilor de prietenie şi deschidere economică;
Înfiinţarea filialelor CCERPA în oraşele din România şi din ţările arabe. Un prim demers în acest sens a fost deja făcut, prima filială CCERPA a fost înfiinţată în Iordania, la Amman, urmând să fie înfiinţate şi alte filiale externe şi interne.
Organizarea de simpozioane, forumuri, congrese, mese rotunde şi expoziţii pentru activităţi în ce priveşte relaţiile bilaterale, academice, ştiinţifice, universitare, culturale, economice, sociale, etc., necesare pentru atingerea obiectivelor Asociaţiei.
Stabilirea relaţiilor de colaborare cu asociaţiile de absolvenţi ale universităţilor româneşti, care sunt înfiinţate în mai multe ţări arabe, pentru a realiza scopul nostru, de a promova România în lumea arabă.
Încurajarea tinerilor din statele arabe, mai ales a celor care provin din rândul familiilor mixte, să urmeze studii universitare în România, în acest sens fiind avută în vedere şi posibilitatea acordării unor burse de studii celor mai merituoşi cursanţi.
Organizarea unor cursuri de limba arabă în România şi de limba română în ţările arabe.
Dezvoltarea Bibliotecii româno-arabe deja înfiinţate în cadrul CCERPA, la Bucureşti.
Organizarea de Gale de premiere a cetăţenilor români din ţările arabe, dar şi a cetăţenilor arabi care trăiesc în România, pentru susţinerea excelenţei culturale şi de afaceri în diverse domenii de activitate.
Facilitarea dialogului dintre instituţiile statului român – Preşedinţia României, Parlamentul României, Guvernul României, ministerele de resort, instituţii culturale – şi ambasadele arabe la Bucureşti.
Centrul Cultural European Româno-Panarab (CCERPA) acordă o importanţă deosebită Departamentului de Dialog Intercultural, Interreligios şi Interetnic din cadrul structurilor sale, având ca model Centrul Internaţional pentru dialog Interreligios şi Intercultural din Viena-KAICIID, noi dorind să existe un centru asemănător şi în România.
Mesajul nostru este unul transparent, credibil, deschis, adresat oricărei persoane care este de acord cu prevederile Statutului nostru şi care doreşte să ni se alăture, axându-ne mai ales pe membrii familiilor mixte, pe admiratorii culturii arabe, precum şi pe vorbitorii de limba arabă.
Subliniem faptul că CCERPA este o asociaţie apolitică şi neutră din punct de vedere religios, care crede în principiile egalităţii, respectului reciproc, înţelepciunii, raţiunii şi care duce la o dezvoltare normală a societăţii, corespunzătoare secolului XXI şi provocărilor acestuia.
Menţionăm ca CCERPA acordă o deosebită importanţă consilierii în domeniul cultural asigurate de instituţiile publice de referinţă din România, dar şi de ambasadele ţărilor arabe din Bucureşti, având astfel sprijinul necesar realizării obiectivelor propuse.
În concluzie, CCERPA este o oază de pace şi respect între popoare, având intenţia de a fi un model exemplar pentru orice proiect şi de colaborare inter-etnică.
Relaţiile bilaterale diplomatice dintre România şi Regatul Arabiei Saudite au cunoscut în ultimele două decenii o importantă dezvoltare, şi cu această ocazie, adresăm mulţumirile noastre E.S. Dl. Abdulrahman Al Rassi, până de curând Ambasador al Regatului Arabiei Saudite la Bucureşti şi Decan al Corpului Diplomatic Arab, precum şi membrilor ambasadei, pentru amabilitatea şi sprijinul cu care de fiecare dată a răspuns pozitiv iniţiativelor şi consultărilor demarate de către Centru, în ce priveşte promovarea şi consolidarea relaţiilor culturale.
Coments