Activităţile desfăşurate de Asociaţia de Geopolitică Ion Conea, coordonate de dl. prof. dr. Vasile Simileanu, se bucură de un prestigiu recunoscut pe plan internaţional. Ideea organizării unor şcoli de vară ce să răspundă intereselor şi totodată necesitaţilor de cunoaştere ale studenţilor în primul rând, şi nu numai, a avut un real succes. Astfel, Asociaţia a organizat cea de a V-a ediţie a Şcolilor de Vară, dedicată cu predilecţie temei „Geopolitica Turciei pe Noul Drum al Mătăsii”.
Tematica propusă a permis expunerea unor lucrări de o valoare incomensurabilă, a căror calitate este subliniată de experienţa în domeniu a semnatarilor. O acţiune ştiinţifico-didactică, având în centrul tematicii, al abordărilor analitice şi al discuţiilor colective tema unui stat puternic şi revigorant precum Turcia, a beneficiat de atenţia şi implicarea activă a Ambasadei Republicii Turcia şi al TIAD-ului. Cuvântul de deschidere l-a avut Excelenţa Sa, dl. Ambasador Ömür Şölendil, urmat de analize ştiinţifice realizate de specialişti în domeniu. Printre moderatori îl putem enumera şi pe dl. Güven Güngör, secretarul general al TIAD-ului.
De asemenea, TIAD-ul ca partener s-a implicat în mod remarcabil în organizare… De la spaţiul pus la dispoziţie la aparaturile necesare, suport logistic şi răcoritoare… Totul a decurs foarte bine. Invitatele Şcolii de vară, după ce au reuşit să capteze interesul prin lucrări splendide în conţinut (şi aici fac referire în special la sinolog d-na prof. dr. Ana Eva Budura, al cărei discurs ne-a purtat prin imperii măreţe din epoci apuse) au primit câte un buchet minunat de crini. E greu de transpus în cuvinte atmosfera acelor câteva zile… în timp ce subiectele fascinau prin varietatea abordărilor şi stilul prezentărilor, mireasma de crini învăluia întreaga sală.
Şi totuşi, o acţiune de asemenea talie nu a beneficiat după cum s-ar fi cuvenit de atenţia presei locale. Nu acelaşi lucru îl putem susţine şi despre presa turcească. Societatea turcă, prin tradiţie, arată un interes deosebit vizavi de cultură, oferind întâietate educaţiei, culturaţiei. Sprijină şi investeşte masiv în educaţie. Este şi normal, dacă ţinem cont că Istanbulul a fost pentru secole un veritabil centru de cultură, unde erau trimişi spre instruire odraslele elitelor lumii culturale şi politice din spaţiul Asiei Centrale, Orientului Mijlociu, Africii de Nord, din Balcani, şi bine-nţeles copiii domnilor români – ‘nevoiţi’ conform necesităţilor vremii (expresie folosită în sens peiorativ ca să desemneze o obligativitate impusă de ‘jugul turcesc’ prin prisma deformată a viziunii socialiste). Şi totuşi, dacă ar fi să trasăm o scurtă comparaţie între oamenii de afaceri prosperi români şi turci, care au ajuns la o maturitate financiară prin afacerile derulate, până la un anumit punct ambii ar alege să facă ceva în folosul societăţii. Doar că, în timp ce românul ar prefera să înalţe un lăcaş de rugăciune de cele mai multe ori, turcul preferă să ridice o şcoală, o universitate. Subliniez acest lucru pentru a evidenţia interesul pentru cultură.
Astfel, în data de 2 iulie 2014, două editoriale Anayurt Gazetesi şi Arena Gazetesi anunţau deschiderea Şcolii Internaţionale de Vară, în care TIAD-ul era partener organizator. În subtitlul primului editorial Anayurt Gazetesi este semnalată deschiderea cursurilor prin discursul Excelenţei Sale, dl. Ömür Şölendil, ambasadorul Republicii Turcia în România în faţa cursanţilor studenţi şi masteranzi de la diverse universităţi din România. Excelenţa Sa a expus pe larg date despre relaţiile bilaterale româno-turce, sprijinul reciproc oferit în diverse organizaţii internaţionale. Textul de întindere medie trece în revistă numele partenerilor organizatori: Ambasada Republicii Turcia, TIAD, Facultatea de Geografie a Universităţii Bucureşti, Asociaţia de Geopolitică Ion Conea, Revista GeoPolitica, punctând sprijinul oferit şi colaborarea pentru susţinerea derulării în bune condiţii a cursurilor propuse. Participanţii din diverse domenii de activitate, de la academicieni şi cadre didactice din România la oameni de afaceri de succes din Turcia, au prezentat teme despre rolul şi poziţia Turciei în economia mondială, precum şi dezvoltarea ei. Unul dintre paragrafe este dedicat opiniei membrului Comitetului de conducere al TIAD, Mustafa Okşar, care subliniază mulţumirea şi satisfacţia avută prin participarea ca parteneri organizatori şi găzduitori ai acestei Şcoli de vară.
Acelaşi editorial anunţa după şase zile finalizarea cursurilor Şcolii de vară. Subtitlul notează faptul că, atât cuvântul de deschidere, cât şi cel de închidere au fost ţinute de Excelenţa Sa, dl. Ömür Şölendil. Textul este o detaliere a articolului anterior. Sunt incluse ca informaţii, enumerarea personalităţilor participante din lumea diplomatică, universitară, ştiinţifică, însoţite de titulaturile deţinute şi apartenenţa instituţională a acestora, precum şi numele cursanţilor. O listă bogată, ce însumează peste 60 de participanţi, are rolul de a evidenţia impactul de moment produs de o cvasi-abordare a unei teme de maximă actualitate precum Turcia în cadrul organizării unei Şcoli de vară.
Într-un cadru relativ asemănător, Arena Gazetesi reda informaţiile mai sus enumerate, fără ca autorul articolului să se semneze. Cele două articole au apărut în 2 iulie, respectiv 8 iulie 2014.
Presa românească publica un articol scurt în Total Media News, începându-şi rândurile prin participarea d-lui Hamza Karimov de la CEO SOCAR Petroleum la Şcoala Internaţională de vară „GeoPolitica”, punctând discursul despre Diplomaţie şi Putere al ES, Domnul Ömür Şölendil, ambasadorul Turciei în România. De asemenea, informaţii legate despre eveniment sunt postate şi pe pagina web a TIAD-ului.
Coments