Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci – TIAD, împreună cu Ambasada şi Reprezentanţa Comercială a Republicii Turcia în România au organizat marţi, 30 septembrie, Forumul de Afaceri Româno-Turc.
La acest eveniment, care s-a constituit într-o manifestare a schimbului de idei privind mediul de afaceri şi investiţiile din România, precum şi relaţiile economice bilaterale dintre România şi Republica Turcia, au participat Excelenţa Sa Domnul Victor Ponta, Prim Ministru al României, Domnul Nihat Zeybekci, Ministrul Economiei, Republica Turcia, Domnul Constantin Niţă, Ministrul Economiei, România, Domnul Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene, România, Domnul Bogdan Vâlcov, Ministrul Delegat pentru Buget, România, Domnul Sorin Petre Dimitriu, Vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Preşedinte Camera de Comerţ Bucureşti, Domnul Mehmet Büyükekşi, Preşedintele Autorităţii Exportatorilor din Republica Turcia, Domnul Murat Üstay, Membru al Consiliului Uniunii Contractanţilor din Republica Turcia – Construcţii, Domnul Aykut Akbulut, Preşedintele TIAD, ataşaţi comerciali, oameni de afaceri turci şi români.
Vorbitorii au subliniat excelentele relaţii bilaterale existente între România şi Republica Turcia.
România este o ţară cu un mediu de afaceri prietenos, cu o situaţie macro-economică destul de bună, cu o perspectivă eficientă de business, la care au contribuit măsurile luate de Guvernul României: neimpozitarea profitului reinvestit, scăderea CAS-ului cu 5%, păstrarea cotei unice de impozitare; schemele de ajutor de stat, de care au beneficiat mari companii din Turcia şi întreprinderile mici şi mijlocii, sunt importante.
Există 15.000 societăţi comerciale turceşti în România, care fac investiţii şi creează locuri de muncă, sunt plătitoare de taxe. Investitorii turci au devenit cetăţeni români. Se depun eforturi pentru creşterea investiţiilor.
În ultimii 10 ani, Republica Turcia a fost a treia putere economică din Europa. Cifra de comerţ exterior a Turciei este în prezent de 470 miliarde $, iar Turcia face eforturi susţinute pentru ca, în 2023, venitul naţional să fie de 2 trilioane, obiectiv spre care se îndreaptă cu paşi siguri. Turcia poate înregistra o dezvoltare extraordinară.
Republica Turcia este principalul partener comercial al României din afara Uniunii Europene, cu schimburi de 7 miliarde $ anual. Pentru următorii ani, până în 2023, când se vor aniversa 100 ani de la întemeierea Republicii Turcia, cele două ţări, foarte asemănătoare, care se completează reciproc, îşi propun realizarea unei volum de export mai mare de 10 miliarde $, o ţintă ambiţioasă, care ar aduce beneficii oamenilor de afaceri şi tuturor cetăţenilor turci şi români.
România şi Turcia au o relaţie strategică, dar şi de prietenie. România şi Turcia, vecine la Marea Neagră, au nevoie să crească economic, din punct de vedere al schimburilor bilaterale de lungă durată. Turcia priveşte România ca pe un partener de încredere, cu care a avut relaţii dezvoltate în sute de ani, fără a exista probleme importante. Cele două state trebuie să îşi îndrepte împreună atenţia spre statele terţe, să construiască împreună în Caucaz, în Balcani, în Crimeea.
Republica Turcia a întreprins de 53 ani eforturi susţinute pentru integrarea în Uniunea Europeană, acordând importanţă tuturor condiţiilor pe care UE le solicită şi le aplică. Poporul turc va decide, prin referendum, asupra poziţiei Turciei de membru al UE. În această privinţă, Republica Turcia va solicita sprijinul autorităţilor române, care au experienţa necesară a negocierilor. Deasemenea, Turcia acordă importanţă crescută Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi Parteneriatului Transatlantic.
Au fost discutate proiectele şi oportunităţile existente în sectorul energetic, al construcţiilor – firmele turceşti au o poziţie importantă pe plan mondial şi doresc să întemeieze un consorţiu împreună cu firmele din România, şi din alte industrii, problema rambursării TVA. Relaţiile între asociaţiile oamenilor de afaceri, între camerele de comerţ din România şi Turcia, structuri care reprezintă mediul de afaceri, având cultura, experienţa necesare şi structuri profesionalizate, au contribuţii majore la realizarea potenţialului şi oportunităţilor existente în toate domeniile.
[…] Monica MUŢU – Forumul de Afaceri româno-turc […]