Sub patronajul Prefecturii Prahova, în conformitate cu prevederile Legii nr. 177/2013 s-au organizat ample manifestări dedicate Zilei Dreptului Internaţional Umanitar.
Activităţile desfăşurate în unele localităţi şi instituţii de învăţământ universitare şi şcolare din Judeţul Prahova au fost iniţiate şi organizate de Asociaţia Română de Drept Umanitar (ARDU-PH).
În data de 14 mai a.c. la Palatul Culturii din Ploieşti s-a marcat într-un cadru festiv prima ediţie a acestui eveniment.
Scopul principal al manifestărilor organizate cu această ocazie l-a reprezentat diseminarea prevederilor dreptului internaţional umanitar în toate mediile sociale, dar mai ales la nivelul structurilor cu răspunderi în adoptarea măsurilor de aplicare în conformitate cu obligaţiile şi răspunderile asumate de statul român prin ratificarea tratatelor specifice domeniului.
Cunoaşterea normelor şi reglementărilor specifice acestui drept este prima condiţie necesară pentru respectarea şi protejarea fiinţei umane, precum şi a valorilor materiale şi culturale în caz de conflict armat, ca elemente constitutive ale patrimoniului comun al umanităţii.
La eveniment au participat peste 200 persoane din toate mediile. Partenerii, entităţi guvernamentale şi neguvernamentale, au reprezentat structuri ale administraţiei publice şi instituţii de cultură şi educaţie, organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale, reprezentanţi mass-media etc.
Preşedintele ARDU-PH, col.(r.) dr. Dumitru Codiţă a adresat un cuvânt de salut participanţilor. Cuvinte de deschidere au prezentat doamna Rodica Paraschiv, prefectul Judeţului Prahova, şi reprezentantul Primăriei Ploieşti, doamna Liliana Iliescu. Preotul Augustin Pârlea, de la Parohia „Sf. Petru şi Pavel”, monument istoric, ctitorie a domnitorului Matei Basarab, a adresat un cuvânt de binecuvântare, evidenţiind necesitatea limitării violenţelor şi a pagubelor materiale în caz de conflicte.
Cele mai importante momente ale manifestării au fost:
1. Lansarea „Dicţionarului-enciclopedic de drept internaţional umanitar, de la origini până în prezent”, autori: prof. univ. dr. Ionel Cloşcă, col.(r.) dr. Dumitru Codiţă. Lucrarea este unicat prin modul de abordare, amploarea şi multidisciplinaritatea cu care s-a abordat fenomenul conflictologic prin prisma apariţiei şi afirmării regulilor de protecţie a fiinţei umane şi a bunurilor cu caracter civil. Au prezentat lucrarea: academicianul prof. univ. dr. Jipa Rotaru; ministrul plenipotenţiar Victoria Gavrilescu, membru de onoare a Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar; directorul Crucii Roşii Prahova, Gabriela Rădulescu; reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, Horia Toma, şi directorul Bibliotecii Judeţene „Nicolae Iorga”, Mihaela Radu.
2. Vernisarea expoziţiei de pictură cu tema „Luptăm contra războiului pictând în pace!”, la care au participat elevi ai unor licee din Ploieşti. Au participat 97 de elevi cu 163 lucrări. Au fost expuse pe simeză un număr de 46 lucrări, iar 30 dintre acestea au fost incluse în catalogul bilingv cu acelaşi titlu.
Primele patru lucrări au fost premiate , iar ARDU-PH a acordat un premiu special „pentru cel mai original şi expresiv mesaj”.
Atragerea copiilor, care să prezinte prin pictură problematica dreptului internaţional umanitar, a avut un efect educativ deosebit, fiind apreciată de Inspectoratul Şcolar Judeţean, profesorii coordonatori (inspector şcolar Vasilica Comişel, prof. Elena-Roxana Vişan, prof. Luminiţa Radu), elevii, părinţii acestora şi invitaţi. Acest moment a fost prezentat de prof. Dorel Oprescu, cel care a îndrumat elevii din perspectiva prezentării tematicii din perspectivă artistică.
3. Expoziţie de carte cu tema: „Să cunoaştem şi să aplicăm prevederile dreptului internaţional umanitar!”. Au fost expuse lucrări editate sub egida Asociaţiei Române de Drept Umanitar şi lucrări apărute în Colecţia „Cartea ARDU-PH.”
4. La finalul activităţii, participanţii au adoptat „Apelul de la Ploieşti, România”. Acesta urmează sa fie adus la cunoştinţa instituţiilor naţionale şi organizaţiilor internaţionale cu competenţe şi obligaţii în domeniu.
Ideea Apelului s-a lansat de către participanţii la activităţile organizate de Asociaţia Română de Drept Umanitar – Filiala Prahova, cu prilejul Zilei Dreptului Internaţional Umanitar. După adoptare, acesta a fost publicat pe site-ul ARDU-PH şi urmează să fie transmis Parlamentului, Preşedinţiei României, Guvernului şi ministerelor cu competenţe în domeniu.
De asemenea, vom adresa rugămintea să fie întreprinse demersurile necesare pentru ca acest Apel să fie transmis organismelor internaţionale: ONU, NATO, UE, OSCE şi CICR.
În expunerea de motive se arată că „Respectarea standardelor şi normelor dreptului umanitar este cu atât mai necesară în actuala conjunctură internaţională, marcată de evoluţii, conflicte armate deschise, operaţiuni militare de amploare şi tendinţe conflictuale fără precedent după cel de-al doilea război mondial, chiar în proximitatea graniţei de Est a României şi, implicit, a NATO.
Este necesară reamintirea şi sporirea vigilenţei statelor, cu privire la beneficiile păstrării păcii şi respectării obligaţiilor pe care şi le-au asumat prin adoptarea Convenţiilor de la Geneva din 1949, a Protocoalelor adiţionale, la care se adaugă un mare număr de tratate care reglementează segmente specifice ale dreptului internaţional umanitar.”
Argumentarea iniţiativei, se arată în Preambulul Apelului, are la bază răspunderea „Înaltelor Părţi Contractante la Convenţiile de la Geneva din 1949, care codifică normele de drept internaţional umanitar, prin care şi-au asumat obligaţia «de a respecta şi a face să fie respectate» prevederile acestora, iar adoptarea de către România a Legii nr. 177/2013, care instituie Ziua Dreptului Internaţional Umanitar, reprezintă o acţiune concretă în acest sens.”
În partea finală a Apelului se stipulează:
„…în scopul conştientizării asupra pericolelor războiului şi promovării principiilor şi valorilor umanitarismului în relaţiile internaţionale, participanţii la manifestările organizate cu prilejul ZILEI DREPTULUI INTERNAŢIONAL UMANITAR, lansează autorităţilor naţionale şi internaţionale APELUL de a acţiona cu maximă responsabilitate pentru:
1. respectarea dreptului internaţional, primordialitatea intereselor şi acţiunilor de pace şi securitate la nivel regional şi global;
2. întreprinderea urgentă de măsuri care să stopeze escaladarea oricăror situaţii conflictuale, potenţial generatoare de conflict armat şi revenirea la normalitate, prin tratative purtate cu bună credinţă şi dorinţa sinceră de a se găsi soluţii corecte şi viabile;
3. intensificarea acţiunilor pentru cunoaşterea şi respectarea prevederilor Convenţiilor de la Geneva din 1949 şi Protocoalelor adiţionale la acestea, care asigură protecţia victimelor conflictelor armate;
4. instruirea personalului militar şi informarea populaţiei civile cu privire la necesitatea cunoaşterii şi aplicării standardelor umanitare în materie de drept internaţional umanitar;
5. întreprinderea de măsuri care să asigure protecţia bunurilor cu caracter civil în general, a bunurilor culturale şi a lăcaşurilor de cult în special, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Haga din 1954, cu privire la protecţia bunurilor culturale în caz de conflict armat şi a Celui de-al doilea Protocol din 1999;
6. crearea tuturor condiţilor necesare ca autorităţile de resort să asigure identificarea şi sancţionarea violenţelor, a tratamentelor crude şi inumane, a torturilor fizice şi psihice în cazul persoanelor lipsite de libertate din motive legate de conflictul armat.”
Activitatea care s-a bucurat de un deosebit interes din partea autorităţilor şi participanţilor a reprezentat o pledoarie pentru umanitarism, pace şi securitate în întreaga lume.
Coments