Ambasada Ucrainei şi GeoPolitica Club Romania au organizat, la sediul Centrului Cultural şi de Informare al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, în data de 25 iunie conferinţa Ucraina – un nou început!
La dezbaterea legată de problemele actuale ale Ucrainei au participat ES Teofil Bauer – Ambasadorul Republicii Ucraina în România, ES Paraschiva Bădescu – Ambasador OSCE, Domnul Teofil Rendiuk – Ministru-Consilier al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, Domnul Vitaly Timish – Diplomat în cadrul Ambasadei Ucrainei şi Dr. Vasile Simileanu – Director fondator al Revistei GeoPolitica.
La conferinţă au participat diplomaţi, jurnalişti, cadre universitare şi numeroşi studenţi, masteranzi şi doctoranzi.
În discursul invitaţilor s-a reliefat că situaţia complexă din Ucraina afectează întreaga lume, în acest context România urmărind cu atenţie evoluţiile geostrategice din vecinătatea sa apropiată.
În contextul situaţiei analizate, ES Teofil Bauer a făcut o trecere în revistă a evenimentelor care au determinat criza ruso-ucraineană şi efectele asupra spaţiului est-european, criză iniţiată ca urmare a refuzului fostei conduceri a Ucrainei de a semna acordul cu Uniunea Europeană, care a ingnorat voinţa poporului, generând criza internă. Pe Euromaidan „populaţia ucrainiană a schimbat nu doar puterea, ci şi viitorul”. În culisele acestor evoluţii critice au stat, în cea mai mare măsură, strategiile Rusiei – care au ca scop menţinerea Ucrainei în spaţiul său de influenţă -, determinând consecinţe grave economice, dar mai ales pierderi de vieţi în rândul militarilor şi a civililor. Criza a evidenţiat încălcarea flagrantă a ordinii internaţionale şi a dreptului internaţional. S-a arătat că Rusia nu va accepta schimbarea spaţiilor de influenţă în Europa, în acest context urmările fiind dificil de previzionat, chiar dacă în plan intern Rusia se confruntă cu probleme sociale, iar ţările ex-sovietice îşi exprimă îngrijorarea privind imixtiunile Moscovei în spaţiul naţional ucrainen.
În prezent, pentru noile autorităţi ucrainiene – alese democratic, prin voinţa unanimă a poporului – este foarte important să nu se escaladeze conflictul şi să se transforme într-un nou conflict îngheţat. Din acest punct de vedere se impune o reacţie promptă şi adecvată pentru a evita urmările grave, cu soluţionare dificilă, bineîţeles, cu sprijinul comunităţii euratlantice, deoarece Ucraina are şansa unui “nou început”: unul democratic şi nu impus de “fratele mai mare”!.
În pofida celor întâmplate, intenţia declarată oficială de Ucraina este de a implemeta mecanismele democratice euratlantice, simultan cu reformarea societăţii ucrainene, în scopul unic de a adera la Uniunea Europeană şi a se integra în NATO. În prezent, Ucraina are un preşedinte ales legitim, din primul tur de scrutin, şi unul din cele mai eficiente guverne din istoria sa, ceea ce va crea condiţiile favorabile pentru realizarea reformelor. Opţiunea proeuropeană a Ucrainei nu mai poate fi pusă sub semnul întrebării. Parlamentul ucrainean urmează să dezbată un proiect de modificare a Constituţiei, care prevede descentralizare, reformă economică şi administrativă. Este important ca reformele să aibă succes. Planul de pace Poroshenko este în aplicare şi funcţionează.
În 27 iunie, preşedintele Poroshenko urmează să semneze partea economică a acordului cu Uniunea Europeană. Vor fi pregătite pachete de măsuri de asistenţă multilaterală acordate Ucrainei, măsuri la care România va lua parte.
Susţinerea autorităţilor române pentru Ucraina este un bun început pentru revitalizarea relaţiilor bilaterale, în domeniul politic şi economic – schimburile comerciale au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În a doua parte a conferinţei ES Teofil Bauer – Ambasadorul Ucrainei în România – a răspuns sincer şi bine documentat la toate întrebările, chiar dacă unele au fost incomode – menţionând că noul drum al Ucrainei spre construdţia euratlantică impune transparenţă şi buna colaborare cu aliaţii, dar mai ales cu vecinii!
Coments