V.S.: Relaţiile bilaterale româno-saudite se dezvoltă în folosul celor două ţări. Regatul Arabiei Saudite a acordat de multe ori o importanţă deosebită diplomaţiei şi competitivităţii. Cum aţi caracteriza relaţiile diplomatice dintre ţările noastre?
Abdulrahman I. AL RASSI: Pe scurt, pot spune că relaţiile diplomatice şi politice dintre Regatul Arabiei Saudite şi România prietenă sunt foarte bune, dar in ce priveşte dezvoltarea în folosul celor două ţări şi popoare, care trebuie înţeleasă ca nivel al schimburilor economice şi comerciale, sunt din păcate, departe de ambiţiile noastre şi nu reflectă posibilităţile celor două ţări. Acest lucru m-a preocupat de când am preluat misiunea mea în Bucureşti. Sigur că Regatul s-a deschis în ultimele două decenii fără rezerve în faţa ţărilor din Europa de est, cu care nu avea înainte decât relaţii restrânse. Politica Regatului, caracterizată prin gradualitate, a acordat o mare şansă diplomaţiei, ca oricărui alt proiect naţional, de a-şi prezenta produsul pentru realizarea intereselor poporului saudit în relaţiile sale cu alte popoare. Şi spun deschis că sunt pus în faţa unui examen dificil, când mă uit la foaia cu întrebări şi mă gândesc la ce răspunsuri am la îndemână. Cu toate acestea, şi fiind de felul meu optimist, îmi imaginez că ziua de mâine va fi mai bună decât cea de azi, şi, desigur, decât cea de ieri. Noi am creat cadrul general care permite lansarea relaţiilor bilaterale, pentru realizarea aspiraţiilor noastre de interes reciproc, pentru a semna cecul de relaţii diplomatice bune, ca ulterior, să se încaseze valoarea materială concretă, resimţită şi de cele două popoare, saudit şi român.
V.S.: Cooperarea bilaterală în domeniile cultural şi ştiinţific nu se ridică la nivelul dorit. Aveţi strategii speciale în acest sens pe care intenţionaţi să le promovaţi în România?
Abdulrahman I. AL RASSI: Da, mă preocupă foarte mult, având în vedere dezvoltarea relaţiilor diplomatice şi politice dintre ţările noastre şi faptul că nu am păşit cu curaj pe drumul întăririi cooperării economice, ar fi fost necesar să găsim compensaţie în domeniul cultural şi ştiinţific, care este un teren fertil. Împreună cu familia mea, am organizat la reşedinţa mea, la sfârşitul lunii mai a.c. o zi a culturii şi moştenirii culturale a Regatului, la care am invitat reprezentaţi ai diferitelor domenii din societatea civilă românească, alături de câteva personalităţi oficiale. În anii trecuţi, Ambasada i-a încurajat pe studenţii saudiţi să-şi continue studiile în universităţile româneşti la diferite specializări, iar eu le urmăresc îndeaproape parcursul universitar, deşi sunt zeci de studenţi saudiţi care studiază medicina în România.
V.S.: Schimbările de securitate care au loc în Orientul Mijlociu, în Irak, Afganistan şi în zona Golfului au impus şi impun modificări de strategie şi geopolitică. Consecinţele primăverii arabe, terorismul şi insecuritatea din unele zone impun luarea de măsuri operative pentru protejarea surselor de energie. Cum răspunde Regatul Arabiei Saudite acestor provocări?
Abdulrahman I. AL RASSI: Menţionez direct că Regatul ia măsuri operative pentru protejarea resurselor de energie, indiferent de existenţa sau inexistenţa acestor provocări, şi nu este singur în abordarea acestor aspecte importante, pentru că problema energiei presupune o abordare aprofundată, căci dacă reuşeşti să aperi resursele pentru că sunt pe teritoriul tău, ce faci cu căile de transport, unde intervin şi alţi parteneri şi chiar dacă ai reuşit în ambele cazuri, cum se pot pune de acord nevoia producătorului de a stabili un preţ cât mai ridicat cu nevoia consumatorului de a plăti un preţ cât mai mic? Problematica resurselor energetice presupune moderaţie şi un înalt grad de responsabilitate, altfel se transformă ea însăşi într-o ameninţare pentru posesorul resurselor. Oare nu vedeţi că mai sunt state şi popoare care nu deţin mari resurse de energie şi totuşi se bucură de o stabilitate de invidiat, de prosperitate şi bunăstare? În faţa acestor provocări, Regatul promovează o politică de colaborare, nu de concurenţă în impunerea influenţei. Trebuie să menţionez că, în ciuda tulburărilor din zonă din ultimii 30 de ani, Regatul a dovedit că este cel mai important factor de menţinere a stabilităţii preţurilor şi protejare a resurselor.
V.S.: Presa occidentală a prezentat problemele cu care se confruntă zona geopolitică şi geografică în care se află ţara dv. Care sunt provocările geostrategice cu care se confruntă zona Golfului şi cum influenţează ele relaţiile cu statele învecinate, în special cu Iranul?
Abdulrahman I. AL RASSI: Orientul Mijlociu trăieşte de la mijlocul secolului trecut în tensiune şi instabilitate, ca urmare a complicaţiilor decurgând din problema palestiniană, iar cel mai periculos şi dificil lucru pentru zona în care se află Regatul este amestecul în treburile interne ale altora, ceea ce face, din păcate, Iranul, de mulţi ani.
V.S.: Analize occidentale evidenţiază importanţa Regatului Arabiei Saudite ca producător de energie pe plan mondial. Ce părere aveţi despre relaţiile cu SUA, UE, China, Rusia şi cu ţările emergente?
Abdulrahman I. AL RASSI: Regatul Arabiei Saudite are relaţii bune cu toate aceste state, cu UE ca entitate colectivă şi cu fiecare stat membru, iar ca membru al G 20 acţionează pentru valorificarea elementelor comune şi consolidarea lor, jucând, în acelaşi timp, un rol în sprijinirea statelor emergente şi colaborând cu ele pentru a elimina diferenţele, astfel încât colaborarea şi înţelegerea să devină elemente de bază, în locul agravării diferendelor, mai mari sau mai mici.
[…] Vasile SIMILEANU – Interviul Excelenţei Sale Abdulrahman I. AL RASSI, Ambasador al Regatului Arabiei Saudite […]