Interesul geostrategic al SUA pentru regiunea Asia-Pacific reprezintă o constantă a politicii americane de-a lungul a două secole. Regiunea a fost dintotdeauna un nucleu al puterii şi continuă şi astăzi să deţină o importanţă strategică şi economică globală. Hillary Clinton afirma că o mare parte a istoriei secolului XXI se va scrie în Asia. Privind evoluţia regiunii şi influenţa acesteia asupra economiei globale în ultimele decenii, tindem să-i dăm şi mai multă dreptate.
Planul strategic al SUA pentru regiunea Asia Pacific încearcă să rescrie securitatea regională, creşterea prosperităţii, sprijinirea unor instituţii mai democratice şi răspândirea drepturilor umane universale. Regiunea oferă Statelor Unite oportunităţi uriaşe în multe domenii, incluzând extinderea pieţelor pentru interesele economice şi formarea de noi parteneriate strategice. Alianţele reprezintă fundamentul implicării strategice în zonă, iar Administraţia Obama şi-a propus să întărească şi să modernizeze aceste alianţe.
De asemenea, SUA sunt interesate de cooperarea cu aliatul-cheie din Nord-Estul Asiei,
Alianţele cu Coreea şi Japonia, precum şi creşterea coordonării trilaterale au un rol esenţial în menţinerea păcii şi stabilităţii în nord-estul Asiei, incluzând o replică la politicile destabilizatoare şi provocările venite din partea Coreei de Nord.
Australia rămâne o ancoră strategică pentru stabilitatea regională şi joacă un rol extrem de important în menţinerea securităţii globale.
O componentă importantă a eforturilor SUA în Asia-Pacific este apropierea de China, o ţară ancorată în realitate, axată pe rezultate, şi în conformitate cu principiile şi interesele SUA.
Legată de interacţiunile SUA cu China este abordarea consecventă faţă de Taiwan.
Un element important al angajamentului faţă de China îl reprezintă S&ED, ce reuneşte membri de cabinet şi şefi de agenţii din ambele guverne, nu doar pentru a discuta o serie de probleme critice ale relaţiei bilaterale, ci şi pentru a inculca obiceiul de cooperare dintre cele două guverne. În cadrul celei de-a treia întâlniri S&ED din mai 2011, s-a abordat cooperarea în abordarea crizei economice mondiale în cadrul G20.
Angajamentul regional poate fi o modalitate eficientă de a spori eforturile SUA de a face faţă provocărilor de securitate transnaţionale, cum ar fi schimbările climaterice, pandemiile, degradarea mediului şi gestionarea dezastrelor.
SUA urmăresc o agendă economică şi comercială agresivă în Asia.
În prezent, cele 21 de economii APEC, cu aproximativ 2,7 miliarde de consumatori, ocupă în jur de 60% din exporturile SUA.
Regiunea Asia Pacific este esenţială pentru Iniţativa Naţională privind Exportul, iar scopul acesteia vizează dublarea exporturilor SUA până în 2015 pentru a crea noi locuri de muncă pentru americani.
Menţinerea statutului de lider în Asia Pacific este esenţial pentru interesele pe termen lung ale SUA. Administraţia americană este angajată să investească şi să joace un rol activ în regiune. Inversarea raportului de forţe de la Vest spre Est este o trăsătură definitorie a peisajului internaţional al secolului XXI – iar Asia va fi scena principală pentru aceste transformări. Aceste schimbări vor prezenta atât provocări cât şi oportunităţi pentru Statele Unite. Dezideratul acestora este de a valorifica la maxim oportunităţile oferite de contextul geopolitic şi economic actual şi de a consolida şi mai mult parteneriatele cu ţările din regiune. Promovarea intereselor naţionale şi salvarea economiei reprezintă principalul obiectiv al SUA în Asia Pacific.
Coments