Tehnologiile s-au aflat, se află şi se vor afla mereu în miezul cel mai fierbinte al confruntării armate. Într-o anumită măsură, ele sunt cele care revoluţionează arta militară. Relaţia nu este însă univocă, nici biunivocă, ci cu foarte multe determinări. Teoria războiului, experienţa îndelungată a campaniilor militare, cerinţele efective ale spaţiului luptei şi, în cadrul acestora, nivelul ofertei tehnice sunt factori care se reunesc şi dau o anumită evoluţie strategiei militare.
Conţinutul revoluţiei tehnologice militare contemporane poate fi dedus din relevarea trăsăturilor care o caracterizează şi direcţiile în care aceasta se desfăşoară.
Mutaţiile produse în societate impun o adevărată revoluţie în gândirea militară, o revoluţie capabilă să reflecte noile funcţii economice şi tehnologice. Ştiinţa şi comunicarea vor fi motoarele secolului al XXI-lea. Uneltele inteligente produc arme inteligente. Nimic nu o demonstrează mai bine decât modul în care s-a desfăşurat conflictul din Gloful Persic (“Furtună în deşert”), care poate fi caracterizat ca un “război al minţii (spiritului) împotriva materiei”.
Războiul, modul propriu-zis de a se lupta într-un asemenea conflict – în termenii economiei, geopoliticii şi ai moralităţii – va avea multiple implicaţii profunde pentru armatele şi ţările din întreaga lume.
Conflictul militar al viitorului este centrat pe valori, al căror conţinut se bazează pe factori calitativi, în detrimentul celor cantitativi încă, şi anume: demasificarea; selectivitatea “fină şi precisă”, a scopurilor şi obiectivelor; “soldaţi inteligenţi”; creativitatea şi iniţiativa, care va fi la un înalt nivel dezvoltată atât de militari cât şi de civili; unităţi combatante mai mici, sisteme de armamente cu multă putere de lovire şi mare precizie; autonomia mai mare a comandanţilor de pe toate treptele de comandă; integrarea sistemelor; vastă infrastructură electronică ramificată si complexă; viteză în efectuarea manevrei etc.
Războiul care trebuie însuşit şi modelat în învăţământul militar şi în pregătirea armatei este RĂZBOIUL BAZAT PE REŢEA (RBR), care preia de la societate modelul de acţiune eficientă, în sensul de afacere eficientă. Cu alte cuvinte, ceea ce, ieri, societatea a învăţat de la armată se retransmite, azi, potrivit unui determinism complex, domeniului militar.
Tehnologia nucleară, tehnologia de vârf, nanotehnologia, tehnologia informaţiei se regăsesc, azi, în sisteme de arme de mare precizie, iar proiectele viitorului sunt şi mai substanţiale.
Coments