Gheorghe DINICA
Şansa de a vizita Irakul s-a ivit la începutul anului 2011, când, în baza invitaţiei primite din partea Foreign Service Institute din cadrul Ministerului Afacerilor Externe irakian, m-am deplasat la Bagdad, în vederea instruirii personalului implicat în pregătirea Summitului Ligii Arabe, ce urma să se desfăşoare în Capitala Republicii Irak.
După ani îndelungaţi de război şi înlăturarea dictaturii, organizarea la Bagdad a unei reuniuni a celui mai prestigios for arab reprezenta pentru noua conducere irakiană recunoaşterea de facto pe plan internaţional a cursului democratic al ţării şi recâştigarea de către Republica Irak a poziţiei politice, economice şi, mai ales, strategice în zonă.
Mergeam pentru prima oară în Irak. Cunoştinţele mele despre această ţară se bazau în special pe cele învăţate la lecţiile de istorie de la şcoală, completate cu impresiile colegilor diplomaţi români, care studiaseră la Universitatea din Bagdad şi, desigur, cu datele obţinute din îndelungata mea carieră diplomatică.
Ştiam, de exemplu, că Irakul se întinde pe fostul ţinut al Mesopotamiei, la confluenţa râurilor Tigru şi Eufrat, că este leagănul unor străvechi culturi şi civilizaţii, că tot aici se afla odată Regatul Babilonului, cu faimoasele sale grădini suspendate şi legendarul Turn Babel, de unde, se spune, s-au răspândit popoarele în toate zările.
Mai ştiam, de asemenea, că Irakul dispune de bogăţii imense ale subsolului, ocupând locul al treilea în lume în ceea ce priveşte rezervele de petrol.
Ştiam, totodată, că, din nefericire, ţara fusese bântuită în ultimii 30 de ani de războaie cumplite, soldate cu imense pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri materiale. Din păcate şi astăzi Irakul încă trebuie să mai facă faţă numeroaselor atentate şi răpiri puse la cale de organizaţii teroriste aflate pe teritoriul ţării.
În pofida tuturor avertizărilor, inclusiv din partea autorităţilor române, de a evita deplasarea în Irak, datorită riscului cu caracter terorist, dar încurajat de asigurările ambasadorului Republicii Irak la Bucureşti, Excelenţa Sa Domnul Mohammed Shakarchi, că totul va fi OK, iată-mă într-o dimineaţă geroasă de început de februarie aterizând pe Aeroportul Internaţional din Bagdad.
Drumul de la aeroport spre oraş, presărat cu numeroase puncte de control asigurate de armata înzestrată cu tehnică de luptă, mi-a adus în memorie zilele fierbinţi ale revoluţiei de la noi din decembrie 1989 şi, totodată, m-au pus serios în gardă în legătură cu avertizările privind eventuale pericole de ordin terorist.
Curând însă toate aceste temeri aveau să fie trecute în umbră de atmosfera plină de căldură şi prietenia cu care am fost întâmpinat de către gazde, atmosfera care a continuat pe întreaga perioadă a şederii mele în Irak.
În afara activităţii de ordin profesional, pentru care fusesem invitat, am avut onoarea să mă întâlnesc cu responsabili din Ministerul de Externe irakian, care, referindu-se la excelenta colaborare economică din trecut dintre Irak şi România, concretizată prin numeroasele obiective economice şi sociale, încă în funcţiune, construite de specialişti români, au exprimat disponibilitatea părţii irakiene de a relua aceste bune relaţii, România putând participa, între altele, la refacerea instalaţiilor de exploatare a petrolului, a infrastructurii şi construcţia de locuinţe. Spre satisfacţia mea, în perioada care s-a scurs de la vizita pe care am făcut-o la Bagdad, problematica economică, şi nu numai, s-a aflat pe agenda discuţiilor dintre numeroasele delegaţii ale celor două ţări, atât la Bucureşti, cât şi la Bagdad.
Din păcate, măsurile de securitate, pe care le-am considerat necesare în conjunctura de atunci, m-au împiedicat să vizitez obiectivele reprezentative de ordin cultural-istoric din Irak, unele înscrise pe lista de patrimoniu a UNESCO. Iată de ce consider periplul meu irakian doar la început, aşteptând ziua când turismul irakian îşi va deschide în totalitate şi în deplină siguranţă porţile numeroşilor doritori din întreaga lume de a se transpune, chiar şi numai pentru câteva clipe, în atmosfera legendară a Babilonului.
Coments