Alexandru MACAVEI, Ştefan GEORGESCU
MOTTO:
“Cea mai mare greşeală de raţionament este aceea de a vedea lucrurile aşa cum vrei tu şi nu aşa cum sunt ele.”
Bossuet
Marea Neagră, mare închisă, legată de Mediterana prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, a fost şi este relativ puţin cunoscută. Izolată din punct de vedere geografic, dar şi geopolitic, întrucât s-a aflat pe perioade de timp destul de lungi sub stăpânirea riveranilor mai puternici, aceasta şi-a pierdut chiar şi vocaţia specifică oricărei mări – aceea de a favoriza schimburile comerciale dintre statele vecine şi cele ale oceanului planetar.
Cooperarea în zona Mării Negre, mai precis din Balcani la Marea Caspică, este impusă atât din exteriorul acesteia, cât şi din interior. Din prima categorie fac parte UE şi NATO, care s-au extins până la Pontul Euxin, dar şi alte state interesate de necesitatea exploatării şi transportului resurselor energetice, de eliminarea riscurilor şi ameninţărilor la adresa independenţei, securităţii şi progresului economic şi de protecţia mediului înconjurător. În a doua categorie se află ţările riverane marcate de dorinţa de asigurare a stabilităţii şi protecţiei statului, a modernizării economiilor, a democratizării , a accesului la comerţul liber şi economia de piaţă şi de transformare a regiunii dintr-o zonă de confruntare într-una de colaborare.
Un domeniu de actualitate şi de importanţă vitală pe agenda guvernelor din zonă îl reprezintă conservarea mediului natural, deoarece Marea Neagră se confruntă cu probleme grave legate de degradarea mediului prin poluare, exploatarea în exces a resurselor naturale, modificarea nejustificată a elementelor geografice naturale etc. În acest sens au fost instituţionalizate iniţiative precum Cooperarea de mediu în regiunea Dunăre-Marea Neagră, Programul “Securitatea de mediu şi substanţele toxice implicate în transportul de petrol şi gaze în Marea Neagră şi în regiunea Marii Caspice”, DANBLAS – Forţa ecologistă de intervenţie Dunăre-Marea Neagră sau Comisia Mării Negre, iar acum câteva zile a avut loc deschiderea oficială a primei ediţii a Forumului Mării Negre pentru Energii Regenerabile. Forumul îşi propune o privire de ansamblu asupra politicilor referitoare la sursele de energii regenerabile şi cadrului în care sunt acestea promovate în regiunea Mării Negre.
În concluzie, pentru actorii geopolitici de la Marea Neagră, cooperarea internaţională şi regională a fost şi va rămâne o soluţie viabilă de securitate în această zonă, existând forme şi mecanisme diverse de promovare a acesteia. Instituţiile statului român au înţeles importanţa dezvoltării relaţiilor de bună-nţelegere şi de colaborare regională şi internaţională, fiind implicate în mai multe iniţiative comune, care au la bază promovarea acestui areal geopolitic ca vector de stabilitate pentru UE şi NATO .
Coments