Schimbările petrecute în societatea umană ca urmare a dezvoltării economice din ultimele decenii, începând cu epoca industrializării, au generat o creştere importantă a nivelului de trai a unui segment tot mai mare al populaţiei. Dezvoltarea industrială masivă şi sporirea numărului de consumatori ai combustibililor fosili a dus la creşterea concentraţiei gazelor cu efect de seră.
Preşedintele Barack Obam, a menţionat că lupta împotriva încălzirii globale este una din priorităţile mandatului său, declaraţie făcută în 20 ianuarie 2009, iar la Summit-ul ONU privind schimbările climatice, din 22 septembrie, acesta a afirmat că „nicio naţiune, indiferent cât de mare sau cât de mică ar fi, bogată sau săracă, nu poate scăpa de efectele negative ale schimbărilor climatice; răspunsul generaţiei noastre la această provocare va fi judecat de istorie; pentru că dacă nu reuşim să-i facem faţă – curajos, prompt şi împreună – riscăm să condamnăm generaţiile viitoare la o catastrofă ireversibilă”.
Principala problemă este cea de factură financiară, ţările sărace, dar cu populaţie numeroasă, cum ar fi China sau India, nu-şi pot permite să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, datorită lipsei de bani, Uniunea Europeană şi S.U.A. doresc finanţarea acestor state în curs de dezvoltare pentru a putea găsi surse alternative de energie. Utilizarea energiei alternative trebuie încurajată deoarece nu este dăunătoare nici pentru oameni, nici pentru mediul înconjurător.
Încălzirea globală este un fapt incontestabil, iar efectele sale degradează calitatea vieţii pe Globul Pământesc. Cert este că se poate şi trebuie ca omenirea sa ia măsuri pentru oprirea ÎNCĂLZIRII GLOBALE.
Coments