Bazinul Mării Caspice şi regiunea Asiei Centrale prezintă un interes deosebit din punctul de vedere al poziţiei geostrategice şi al resurselor energetice naturale pe care le deţin. Situaţia este însă mult mai complexă decât pare la prima vedere. Deşi guvernele locale au iniţiat numeroase proiecte vizând exploatarea resurselor energetice din zonă, implementarea cu succes a acestora nu se poate realiza în absenţa unor finanţări externe adecvate. Totodată, în cazul în care comunitatea internaţională doreşte ca bazinul Mării Caspice să devină o sursă importantă pentru producţia de petrol şi gaze naturale la nivel mondial, este necesară o mai bună colaborare între statele din regiune, precum şi soluţionarea diferendelor legate de statutul Mării Caspice, în special în ceea ce priveşte diviziunea platoului continental.
Din nefericire, regiunea nu prezintă garanţii de securitate, fiind dominată de o serie de conflicte regionale, iar situarea Rusiei în zona de proximitate mai mult complică decât rezolvă situaţiile conflictuale existente. Astfel, regiunea adiacentă zonei caspice este dominată de numeroase grupuri etnice şi religioase, iar întreţinerea anumitor situaţii conflictuale constituie o ameninţare la adresa proiectelor deja puse în aplicare, precum şi a celor în curs de promovare.
În pofida înlăturării regimului taliban, Afganistanul rămâne în continuare o regiune timorată şi instabilă. De asemenea, disputa dintre Azerbaidjan şi Armenia pe tema regiunii Nagorno-Karabakh aşteaptă o rezolvare rezonabilă, care să satisfacă ambele părţi. Conflictele separatiste din Abhazia, Osetia de Sud şi Adjaria, în Georgia, s-au perpetuat încă de la jumătatea anilor ’90. În final, conflictele Rusiei cu Cecenia au devastat regiunea din jurul Groznâi, iar masacrul din septembrie 2004, de la Beslan, subliniază caracterul tensionat al situaţiei politice din regiunea Mării Caspice.
…Interesele pe care le are Rusia în acest spaţiu, modul cum se intersectează ele cu interesele unei alte mari puteri – Statele Unite ale Americii, corelate cu comportamentul unui alt stat care joacă un rol din ce în ce mai important în geopolitica zonei – China, fac din Asia Centrală o adevărată placă turnantă a Marilor Puteri.
În cele ce urmează încercăm să analizăm interesele Turciei şi Iranului, ţări care ocupă şi ele poziţii de bază în „Marele Joc”
Coments