Existenţa democraţiei şi funcţionarea statului de drept sunt de neconceput fără cunoaşterea fenomenelor şi stărilor de fapt care influenţează interesele de moment şi de perspectivă ale unei naţiuni. Din acest motiv, fiecare stat democratic este preocupat de cunoaşterea acelor fenomene, procese sociale sau stări de fapt, care sunt percepute ca ameninţări la adresa valorilor şi intereselor proprii, ţinând seama de corelaţiile acestora cu ameninţările care se manifestă la adresa întregii comunităţi internaţionale.
Cunoaşterea acestor ameninţări revine serviciilor de informaţii specializate să culeagă, verifice şi să valorifice datele care vizează astfel de pericole factorilor de decizie din statul de drept. Activitatea informativă şi serviciile de informaţii sunt privite, în general, cu reticenţă, rezervă şi suspiciune de către societatea civilă şi nu numai, iar acţiunile lor specifice, întrucât sunt secrete, stimulează imaginaţia opiniei publice, care, de multe ori, este departe de realitate.
La nivel internaţional, se desfăşoară un scenariu în care proliferează teroarea şi violenţa, finanţate de organizaţii criminale ce au legătură cu traficul de droguri; criminalitatea economico-financiară devine obişnuită şi ameninţă controlul asupra economiei; recursul la terorism constituie un instrument pentru atingerea obiectivelor politice şi o ameninţare la viaţa cetăţenilor; armele de distrugere în masă provoacă panică şi ameninţă statele democratice. În faţa acestor provocări, este sarcina instituţiilor responsabile în domeniul activităţii de informaţii, al căror scop este apărarea statului, să-şi regândească modul de acţiune, să definească o agendă pentru prospectarea oportunităţilor şi pentru salvgardarea intereselor siguranţei naţionale la începutul unei ere noi.
Intelligence-ul reprezintă ansamblul operaţiilor de culegere, filtrare, analiză a datelor şi informaţiilor şi de diseminare a produselor acestor operaţiuni, cu valoare acţionabilă, pentru a satisface necesităţile unui consumator specific de informaţie.
Se poate concluziona că, într-o lume tot mai complexă şi mai competitivă, rolul intelligence pentru luarea celor mai bune decizii devine crucial, cu condiţia ca şi factorii decizionali să se ridice la nivelul de profesionalism şi exigenţă al celor care creează intelligence.
Informaţia prelucrată, adică ceea ce se numeşte intelligence, trebuie să fie utilă, demnă de încredere, disponibilă la timp şi prezentată într-o formă corespunzătoare factorilor decizionali, care trebuie să şi-o însuşească şi să dispună măsurile legale pentru prevenirea ori contracararea faptelor, fenomenelor, stărilor de fapt care prezintă un risc real la adresa securităţii naţionale.
Coments