Se cere în domeniul geografiei de azi, în general, o atenţie deosebită de a se determina locul pe care-l ocupă ţara respectivă de studiat, pe glob şi faţă de continentul în care se află, ceea ce în termeni geografici zicem că determinăm aşezarea matematică şi cea reală a statului respectiv. Şi aceasta se face cu deosebită grijă spre a se arăta, că într-adevăr locul pe care îl ocupă acea ţară a arătat mare influenţă în dezvoltarea ei politică.
Problema locului pe care îl ocupă România cere o şi mai mare băgare de seamă ca de obicei, căci ridică atâtea variate şi extrem de importante probleme sub raportul istoric, politic, economic, al populaţiei, etc., încât nu am putea înţelege dezvoltarea unui stat aici şi în condiţiile în care şi-a dus viaţa iei, o duce azi, şi-şi va duce-o mâine, dacă nu am cunoaşte calităţile, dar şi toate lipsurile acestei aşezări. Această grijă, de a se determina clar locul României, se vede în toate manualele noastre geografice şi este destul de cunoscută. Nu am trece în revistă faptele principale de aşezare, dacă nu ni s-ar face o nedreptate şi azi, nedreptate venind din partea unor savanţi străini, unii de bună intenţie, dar tălmăcind greşit faptele, iar alţii din uşurinţă şi poate chiar din rea credinţă. Vom înţelege aceste afirmaţii după ce vom cerceta cele mai principale fapte de aşezări…
…Şi nu ar fi o greşeală să credem că strămoşii noştri statorniciţi aici în Dacia atât de temeinic, să fie din acest grup european, care ajungând în dezvoltarea civilizaţiei la industria fierului în stil măreţ în timpurile preistorice, au dus şi impus civilizaţia lor din NV…
România este o ţară adevărat carpatică şi legată de porţiunea cea mai importantă a Dunării, fiind plasată în bazinul inferior…
Sub raportul întinderii teritoriale am putea spune că componenta noastră geopolitică situează România, azi, ca un stat de prestigiu mijlociu, în Europa…
[…] Mihai DAVID – 1939, […]