În anul 1999, Summit-ul UE de la Helsinki a acceptat condiţionat cererea Republicii Turcia de a fi primită ca membră a acestei organizaţii continentale. Condiţiile impuse pentru acceptare au fost cele care cereau democratizarea vieţii publice şi politice. În primul rând se solicita abolirea pedepsei cu moartea, libertatea presei, drepturi pentru minorităţi etc.
Situaţia creată în zona unde locuiesc kurzii, străbătută de conducta petrolieră Irak – Marea Neagră, a provocat îngrijorare pe plan internaţional.
Kurzii s-au afirmat şi în plan politic, în ansamblul mişcării etnice care a dus la dezmembrarea Sublimei Porţi după Primul Război Mondial. În anul 1917, la Istanbul, şeicul Said Abdallah a format societatea Istiklassi Kurdistan (Eliberarea Kurdistanului).
Turcia reprezintă a doua putere militară a NATO, iar o privire istorică retrospectivă arată că toate rebeliunile împotriva Ankarei au fost înfrânte.
A atras atenţia că regiunea nu ar mai putea suporta un nou război, iminent în cazul în care Irakul se va apăra în faţa intervenţiei turce.
Viitorul va oferi soluţia.
Coments